Societatea civilă romă din Republica Moldova solicită autorităţilor să acorde alocaţii speciale şi locuinţe sociale romilor care trăiesc în condiţii precare. Coaliţia „Vocea Romilor” mai cere autorităţilor să elimine discriminarea şi să asigure transparenţa gestionării surselor financiare alocate romilor din Moldova.
În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Ion Duminică, expert din cadrul Coaliţiei „Vocea Romilor”, a spus că majoritatea romilor se confruntă cu probleme stringente precum lipsa unui loc de trai, şcolarizarea copiilor şi lipsa mediatorilor comunitari care să facă auzită vocea romilor din municipiul Chişinău. În capitală nu sunt locuinţe sociale destinate romilor, iar în opinia societăţii civile rome, acest lucru reprezintă o discriminare în raport cu alte persoane defavorizate care primesc de la municipalitate locuinţă socială.
Ion Duminică a subliniat că o bună parte din familiile de romi au în componenţă câte 10 membri şi mai mulţi, iar spaţiul de locuit este de câţiva metri pătraţi. Din cauza condiţiilor precare de trai, multe familii sunt bolnave de tuberculoză. Totodată, acesta a subliniat că cea mai mare problemă a romilor din Moldova este statistica eronată despre numărul real al romilor din ţară.
Vasile Drangoi, preşedintele Asociaţiei obşteşti „International Romani Union” din Moldova, a spus că după 1 iunie mai mulţi membri ai comunităţii romilor din ţară şi de peste hotare au realizat primul recensământ al romilor de pe teritoriul republicii. În urma procesării datelor s-a stabilit că numărul real al romilor din Republica Moldova este de zece ori mai mare decât se anunţă de către autorităţi. Astfel, în prezent pe teritoriul ţării locuiesc peste 102 mii de romi şi nu 11 mii cum se anunţa conform ultimului recensământ oficial din 2004. Doar în oraşul Soroca locuiesc peste 10 mii de romi.
„Cifra de 10-14 mii care se discuta mereu nu reprezintă realitatea şi nimeni nu a vrut să aibă o cifră corectă despre numărul romilor care trăiesc în Moldova. Datele recensământului nostru vor putea fi comparate cu cele care se vor obţine după recensământul populaţiei care a demarat azi”, a spus Vasile Drangoi.
În acelaşi context, preşedintele IRU Moldova, a subliniat că este dureros faptul că printre cei 12 mii de recenzori care vor începe chestionarea oamenilor şi înregistrarea locuinţelor nu sunt şi reprezentanţi ai comunităţii romilor. Vasile Drangoi, a precizat că în curând va expira termenul de implementare a hotărârii Guvernului cu privire la soluţionarea problemelor romilor pentru perioada 2011-2015, însă nu crede că guvernanţii vor avea ce raporta.
La rândul său, preşedintele organizaţiei obşteşti „Bare-Rom”, Robert Cecari, a subliniat că în Guvern este un reprezentant care ar trebui să promoveze drepturile romilor, însă acesta nici măcar nu este de etnie romă şi a fost numit în funcţie pentru a bifa în faţa europenilor ca realizare. „Nu mai vrem să tăcem, nu căutăm nod în papură. Noi, ne cunoaştem drepturile şi vrem să fim cetăţeni ai Republicii Moldova cu drepturi depline. Nu vrem ca romii din Republica Moldova să ajungă în situaţia romilor din Franţa şi alte state europene. Vrem să fim integraţi în societate”, a adăugat Robert Cecari.
Membrii societăţii civile rome din Moldova au adăugat că datorită ajutorului acordat de comunitatea internaţională a fost elaborat un model de comunicare între structurile guvernamentale şi minoritatea romă pentru a soluţiona problemele acesteia, şi că îl pot ceda gratuit guvernanţilor de la Chişinău cu condiţia ca aceştia să pună capăt problemelor cu care să confruntă romii din Moldova.