Romanul „Montana”, al jurnalistului Alexandru Popescu, despre drama unui tânăr, fugit din Transnistria a fost premiat recent cu „Gânditorul de la Hamangia”. Este un premiu decernat în cadrul proiectului „Vânturile, Valurile”, coordonat de scriitorul și dramaturgul Val Butnaru. Figura din lut, care reprezintă o replică a renumitei statuete din ceramică, descoperite în România, este oferită, anual, pentru merite în literatură, muzică, pictură și film, transmite IPN.
„Este un premiu care mă onorează și care mă va face să fiu și mai exigent cu mine însumi, în clipele când voi scri. Voi pune statueta pe un loc de cinste, printre cărți”, a declarat Alexandru Popescu pentru IPN.
Sâmbătă, 10 decembrie, cartea a fost lansată și în România, în timpul ediției cu numărul 29 a târgului de carte „Gaudeamus Radio România”. Prezentă la lansare, scriitoarea Moni Stănilă a declarat că „Montana” îi confirmă teza că proza basarabeană are un moment de grație, cu voci tinere, foarte puternice. „Pentru mine romanul a fost o reală surpriză. E un roman de debut excepțional. Cred că prozatori de cursă lungă, la al zecilea titlu, pot avea greutăți mult mai mari decât am simțit aici. A curs firesc. E un roman care, se simte, s-a cerut scris”, a subliniat Moni Stănilă.
Criticul literar Mircea V. Ciobanu a scris recent într-o cronică, publicată în revista română „Viața Românească” că „Montana” este „o sursă prețioasă pentru a resimți atmosfera unei realități pe cât de autentice, pe atât de inimaginabile, a unui univers concentraționar, situat (azi!) alături de noi, aproape de inima Europei, care ne urmărește ca o trenă, oricât de mult am aluneca pe pârtia confortabilă a civilizației.
Cartea, publicată la editura ARC a apărut în librăriile din Republica Moldova în luna aprilie a acestui an și povestește soarta unui copil, crescut la Bender, care a fost martor al războiului de pe Nistru și care, peste mulți ani, va ajunge un jurnalist de succes în Marea Britanie. Trecutul dureros însă îi va sugruma dorința de a uita și-l va chema înapoi, în Transnistria. Acolo, Ivan Josan (personajul principal), va fi nevoit să-și înfrunte vechile frici și traume psihologice.
Alexandru Popescu s-a născut pe 26 septembrie, 1987 în orașul Bender, actualmente controlat de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol. A activat, anterior, în calitate de reporter la posturi de televiziune și radio de la Chișinău, dar și la agenția de presă IPN. De mai bine de cinci ani este stabilit în orașul Maidstone, din Marea Britanie, împreună cu soția și fiica.