România va susţine recunoaşterea perspectivei clare europene a Republicii Moldova în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Riga. Declaraţia a fost făcută de ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, la întrevederea cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, aflat în vizită oficială la Bucureşti, transmite IPN.
„Este nevoie ca autorităţile de la Chişinău să arate aceeaşi determinare în implementarea reformelor şi de înregistrare de noi progrese, în primul rând în ceea ce priveşte aplicarea riguroasă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, astfel încât Republica Moldova să-şi conserve statutul avansat în cadrul Parteneriatului Estic”, a declarat ministrul de externe al României.
În cadrul discuţiilor, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a reiterat angajamentul autorităţilor de la Chişinău de a continua implementarea reformelor pentru apropierea Republicii Moldova de UE şi de a dinamiza relaţiile cu România în diferire domenii de interes comun.
În prima zi a vizitei la Bucureşti, Andrian Candu a avut o întrevedere şi cu preşedintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu. Preşedintele Parlamentului a solicitat sprijinul României în a transmite partenerilor europeni mesajul clar al Republicii Moldova pentru continuarea parcursului european. Totodată, Adrian Candu a subliniat că în implementarea legislaţiei europene, Republica Moldova mizează pe bunele practici şi transferul de expertiză a experţilor din cadrul Senatului României.
La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a reiterat angajamentul ferm al României de susţinere necondiţionată a parcursului european al Republicii Moldova. Preşedintele Senatului a dat asigurări că acquis-ul comunitar, tradus în limba română, va fi oferit Republicii Moldova.
Senatorul Titus Corlăţean, prezent la întrevedere, a menţionat că Parlamentul României va oferi în continuare expertiză Parlamentului Republicii Moldova la nivelul comisiilor de profil, prin intermediul Comisiei pentru afaceri europene, fiind vorba de proiecte de cooperare cu sprijin concret în vederea implementării legislaţiei comunitare.