România va încerca să obţină aderarea R. Moldova la UE odată cu statele din Balcanii de Vest
România vrea să convingă statele membre ale UE să preia R. Moldova în pachetul de aderare pentru Balcanii de Vest, a declarat preşedintele României Traian Băsescu, într-un interviu acordat cotidianului german „Frankfurter Rundschau”.
Ucraina încă nu e atât de avansată, a declarat preşedintele român, menţionând totodată că asupra noului val de extindere decid toate cele 27 membre ale UE.
Bucureştiul oficial a declarat în repetate rânduri că va susţine R. Moldova în procesul de integrare europeană. Băsescu a declarat, în vara acestui an, că a propus preşedintelui Vladimir Voronin ca R. Moldova să adere împreună cu România la UE.
La rândul său, Voronin a replicat, recent, la ceremonia de deschidere a terminalului de la Giurgiuleşti, cu referire la vecinii R. Moldova: “Cineva doreşte să ne urce în trenul lor şi să ne ducă spre Europa, să ne impună cu forţa denumirea limbii noastre materne, să ne vorbească că istoria noastră nu este a noastră, dar este cu totul alta".
Bucureştiul a semnat Acordul de Asociere a României la UE pe 1 februarie 1993. În 1995, acesta intră în vigoare, iar în iunie 1995, România prezintă cererea oficială de aderare la UE.
În decembrie1999, la summitul de la Helsinki, liderii europeni decid să aprobe demararea negocierilor cu România. În 2002, Consiliul European de la Copenhaga decide amânarea integrării României şi Bulgariei. În 2004, România finalizează negocierile, iar la 25 aprilie 2005, la Luxemburg este semnat Tratatul de aderare a României la UE.