România va continua să sprijine Republica Moldova în procesul de integrare europeană

România va continua să sprijine Republica Moldova în procesul de integrare europeană, inclusiv prin consolidarea unei cooperări interparlamentare. Declaraţia a fost făcută marţi, 1 decembrie, la o întrevedere a unei delegaţii a Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, transmite IPN.

„Pentru România rămâne o prioritate de prim rang sprijinirea Republicii Moldova în integrarea europeană. Sperăm ca paşii spre apropierea de UE să fie cât mai accentuaţi”, a declarat preşedintele comisiei, Marcel Bujor.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Parlament, Andrian Candu i-a felicitat pe senatori, dar şi pe toţi cetăţenii români cu ocazia Zilei Naţionale a României. Candu a reiterat aprecierea pentru susţinerea agendei europene a Republicii Moldova de către  România. În context, acesta s-a referit şi la priorităţile legislative, realizările şi restanţele existente în apropierea de UE. „Implementarea Acordului de Asociere este calea cea mai rapidă şi mai calitativă pentru modernizarea ţării. În Acordul de Asociere este tot de ceea ce are Republica Moldova pentru următorii 10 ani”, a subliniat Andrian Candu.

În cadrul întrevederii au fost discutate şi posibilităţile de intensificare a cooperării interparlamentare, inclusiv la nivel de comisii permanente, expertiză parlamentară şi aproximarea legislaţiei, implementarea acquis-ului comunitar, vizite reciproce pentru a impulsiona aplicarea prevederilor Acordului de Asociere. Au fost abordate şi o serie de aspecte legate de implementarea proiectelor desfăşurate în Parlamentul Republicii Moldova cu sprijinul Parlamentului României. Este vorba despre proiecte de consolidare a capacităţilor instituţionale, inclusiv de conceptul e-parlament.

Totodată, preşedintele Parlamentului a declarat că printre priorităţile legislative se regăsesc crearea cât mai grabnică a Guvernului şi continuarea discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, reforma justiţiei şi a sectorului energetic, lupta împotriva corupţiei, investigarea fraudei bancare şi recuperarea prejudiciului. „Instabilitatea politică din ţară este legată de unele eşecuri ale guvernării, inclusiv de unele restanţe în reforme şi de frauda din sistemul bancar. Trebuie să desfăşurăm acţiuni concrete pentru a elimina consecinţele acestor eşecuri şi respectiv dezamăgirea din societate”, a notat Candu.

O delegaţie a Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României efectuează o vizită de lucru la Chişinău, în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie. Din componenţa delegaţiei fac parte senatorii Marcel Bujor, Viorel Badea, care este vicepreşedintele comisiei, Ion-Simion Purec, Iulia Cristache, Sorin Ilieşiu, Victor Mocanu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.