România va acorda suport pentru participarea la operații și misiuni de menținere a păcii

România va acorda suport Republicii Moldova pentru participarea la operații și misiuni de menținere a păcii. Un proiect de ratificare a unui amendament la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar a fost votat, în prima lectură, de 58 de deputați, transmite IPN.

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că România și Republica Moldova se vor sprijini reciproc în contextul pregătirii și participării la misiuni și operații de menținere a păcii în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE. Sprijinul acordat va viza inclusiv sprijin logistic, de transport, servicii de telefonie și internet, sprijin financiar, medical și evacuare în situații de urgență.

Potrivit autorităților, una dintre prioritățile Armatei Naționale este creșterea nivelului de participare efectivă a Republicii Moldova în misiuni și operații internaționale de menținere a păcii în scopul consolidării securității și stabilității.

Încă în debutul ședinței, fracțiunea Blocului Comuniștilor a solicitat retragerea acestui proiect de pe ordinea de zi a ședinței, propunere nesusținută de către majoritatea parlamentară. Deputatul Adrian Albu a declarat că acest protocol conține o normă ce ar permite implicarea militarilor moldoveni în operațiuni militare internaționale sub egida Armatei României. „Nu suntem împotriva exercițiilor militare, care, de dorit, să nu aibă loc pe teritoriul Republicii Moldova. Militarii noștri trebuie să-și dezvolte abilitățile, însă operațiunile militare sunt un lucru grav. Să nu uităm că și copiii, și nepoții noștri pot fi parte a acestui proces”, a mai spus acesta Adrian Albu.

Ratificarea amendamentului la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României va fi propusă spre examinare și în lectură finală în plenul Parlamentului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.