România simplifică obţinerea vizelor pentru cetăţenii R. Moldova
De la 1 ianuarie 2007, cetăţenii moldoveni sunt obligaţi să solicite vize în vederea intrării în România. Acest lucru este stipulat în Acordul intre Guvernele României şi R. Moldova privind regimul călătoriilor cetăţenilor, semnat vineri, 20 octombrie, la Bucureşti, de miniştrii de Externe ai celor două state, Mihai-Răzvan Ungureanu şi Andrei Stratan. Înţelegerea a fost parafată în vederea apropiatei intrări a României, la 1 ianuarie 2007, în Uniunea Europeană. Totodată, cei doi oficiali au mai semnat Protocolul privind colaborarea dintre MAE al României şi MAEIE al RM.
Acordul privind regimul călătoriilor între România şi RM include, potrivit lui Mihai Ungureanu, toate facilităţile existente în legislaţia europeană şi în practica europeană. Astfel, cetăţenii moldoveni vor fi scutiţi de taxe la intrarea în ţară, posesorii paşapoartelor diplomatice şi de serviciu nu trebuie să solicite vize, iar acordul prevede şi vize cu intrări multiple. În paralel, România va extinde reţeaua consulară din R. Moldova, primele două consulate care ar putea fi deschise fiind la Bălţi şi Cahul.
La rândul său, Chişinăul a abolit regimul de vize pentru cetăţenii UE, inclusiv pentru România, de la aceeaşi dată.
Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri au negociat, la rândul lor, un regulament referitor la micul trafic de frontieră, care prevede acordarea de permise speciale pentru cetăţenii statelor limitrofe UE.
Potrivit presei româneşti, în cadrul întrevederii, ministrul moldovean de Externe a insistat asupra semnării unui Tratat de bază cu România, în ciuda eforturilor Bucureştiului de a convinge autorităţile de la Chişinău să reglementeze cadrul juridic bilateral pe baza unor acorduri europene. „Am solicitat şi vom continua să solicităm autorităţilor române sprijin pentru semnarea tratatului politic de bază, sau tratat de parteneriat şi cooperare cum a propus RM, şi a tratatului frontierei de stat. Suntem convinşi că aceste documente deosebit de importante vor fi semnate, fiind astfel stabilit cadrul juridic al relaţiilor politice dintre cele două state, necesar de realizat acum, după un an de la aderarea României la NATO şi în preajma aderării la UE”, a spus Stratan.
Totodată, Mihai Răzvan Ungureanu a abordat subiectul solicitărilor de cetăţenie română. Din 1991 şi până în prezent, ceva mai puţin de 100.000 de moldoveni au primit cetăţenia română, din cauza imperfecţiunii Legii 21 din 1991. Ministrul romţn a menţionat că există un singur complet judecătoresc apt să soluţioneze cererile de cetăţenie. "Nu ni se pare corect", a mai apreciat Ungureanu. Observaţiile Ministerului de Externe au fost trimise Ministerului Justiţiei, care va pregăti un nou act normativ ce va reglementa acordarea cetăţeniei, ceea ce nu înseamnă că sute de mii de basarabeni vor deveni români. "Cetăţenia româna e un privilegiu, nu un drept, iar cetăţenii români trebuie să facă dovada concretă a afilierii la tot ce înseamnă România", a mai avertizat Mihai Răzvan Ungureanu.
Între 1991 şi 2002 au fost redobândite aproape 100 de mii de cetăţenii române de către persoane din R. Moldova, iar după 2002 - doar 3200, ca urmare a introducerii clauzei privind rezidenţa pe teritoriul României.