România şi SUA discută asupra sprijinirii eforturilor comunităţii internaţionale dedicate soluţionării politice a dosarului transnistrean
Ministrul afacerilor externe al României, Mihai-Răzvan Ungureanu a avut un schimb de idei cu David Kramer reprezentantul SUA în formatul extins de negocieri (5+2) cu privire la modalităţile concrete de sprijinire a eforturilor comunităţii internaţionale dedicate soluţionării politice a dosarului transnistrean, în condiţiile respectării independenţei şi integrităţii teritoriale ale R. Moldova.
Potrivit Ministerului român de externe, convorbirile s-au axat pe problematica transnistreană şi pe analizarea perspectivelor procesului de reglementare paşnică şi durabilă a conflictului. Au fost analizate evoluţiile recente survenite în acest dosar, inclusiv intenţia regimului de la Tiraspol de a organiza, pe 17 septembrie 2006, un referendum în privinţa independenţei.
Aceasta este a doua vizită la Bucureşti, în decursul anului curent, a reprezentantului SUA la negocierile în format 5+2.
Negocierile în format extins, în care SUA şi UE au rolul de observatori au început la 27 octombrie 2005. Dar după a 4-a rundă, desfăşurată la 27-28 februarie curent, tratativele au fost întrerupte, după ce părţile implicate nu au ajuns la un numitor comun într-un şir de chestiuni şi în mod special în ceea ce priveşte soluţionarea problemei ţăranilor de la Doroţcaia, cărora autorităţile transnistrene nu le permitea cultivarea terenurilor agricole situate în zona controlată de Tiraspol.