România a obținut aderarea completă la spațiul Schengen, începând 1 ianuarie 2025. Urmare a deciziei Consiliului Uniunii Europene, președintele român, Klaus Iohannis, a declarat că eliminarea controalelor la frontiere va însemna circulație mai rapidă și mai simplă, costuri logistice mai scăzute pentru companii și creșterea competitivității, transmite IPN.
„Apartenența la Schengen consolidează poziția strategică a României ca poartă între estul și vestul Europei. Deși țara noastră este de mult timp pregătită tehnic la nivelul exigențelor Schengen, ne-am confruntat cu o serie de obstacole pentru a căror înlăturare m-am implicat personal, astfel încât să obținem un rezultat pozitiv, a notat liderul de la Cotroceni.
Spațiul Schengen a început în 1985 ca proiect interguvernamental între cinci țări ale UE – Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg – și s-a extins treptat pentru a deveni cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Apartenența la un spațiu fără controale la frontierele interne înseamnă că țările nu efectuează verificări la frontierele lor interne, cu excepția cazurilor unor amenințări specifice. De asemenea, efectuează controale armonizate la frontierele lor externe, pe baza unor criterii clar definite.
Spațiul Schengen include în prezent 27 de țări. La 30 decembrie 2023, Consiliul a convenit să elimine controalele la frontierele aeriene și maritime interne cu Bulgaria și România.