România a demonstrat prin fapte că e cel mai de încredere partener al Republicii Moldova, premier

Premierului român, Nicolae Ciucă, susține că România a demonstrat prin fapte că este cel mai sincer și de încredere partener al Republicii Moldova. Un exemplu este și acordarea sprijinului bugetar direct de 10,3 milioane de euro, furnizarea de energie electrică, lemne de foc pentru încălzire, păcură, carburanți, precum și alte forme de asistență. La conferința susținută la București alături de prim-ministrul moldovean Dorin Recean, Nicolae Ciucă a dat asigurări că România va continua să fie alături de Republica Moldova în eforturile de a depăși actualele crize și presiuni hibride la care este supusă, transmite IPN.

„România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susținerii Republicii Moldova pe mai multe planuri pentru a rezista atitudinii foarte asertive a Rusiei”, a remarcat premierul României.

Părțile au discutat agenda de integrare europeană a Republicii Moldova în directă conexiune cu eforturile de reformă ale Guvernului de la Chișinău pentru consolidarea justiției, a statului de drept, pentru eficientizarea administrației și însănătoșirea mediului economic.

Premierul român s-a referit și la proiectele de infrastructură, menționând aici construcția podului rutier peste râul Prut între localitățile Albița și Leușeni. Potrivit lui, sunt și alte proiecte de infrastructură, precum și de fluidizare a traficului la frontieră.

„Ne dorim foarte mult și vom acționa în acest sens să creștem investițiile în Republica Moldova. Am discutat și am convenit să folosim oportunitățile și potențialul de afaceri din ambele țării. Există un potențial de cooperare cât se poate de larg și cred că domeniul economic și cel comercial poate aduce un sprijin atât cetățenilor români, cât și cetățenilor din Republica Moldova”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a declarat că a fost natural ca prima sa vizită să fie la București. Și aceasta pentru că România este cel mai important partener al Republicii Moldova, a ajutat enorm în depășirea crizei economice, dar și rămâne avocatul în toate instituțiile europene, astfel încât Republica Moldova să poată avansa accelerat în parcursul său european. „Relația apropiată dintre Chișinău și București este întărită astăzi prin numeroase proiecte concrete în beneficiul cetățenilor noștri. Mă refer aici în plan economic, comercial, energetic, infrastructură, afaceri interne. După cum ați menționat, foarte important – apărare și securitate, educație, cultură sănătate”, spune șeful executivului.

Potrivit lui, Chișinăul deschide mai multe oportunități pentru mediul de afaceri. În acest sens, Dorin Recean a venit cu un mesaj către oamenii de afaceri de ambele maluri ale Prutului, și anume să-și extindă afacerile și să folosească potențialul economic existent și cel care urmează.

Dorin Recean a menționat că la întrevederea delegațiilor s-a stabilit organizarea în timpul apropiat a celei de-a 12-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru colaborare economic. De asemenea, s-a discutat despre dezvoltarea parteneriatului strategic în sectorul energetic, domeniu care, în opinia sa, care are un mare potențial. Părțile au pornit discuțiile și despre facilitarea încheierii unor contracte pe termen lung privind achiziția energiei electrice și gaze naturale cu companii de pe malul drept al Prutului.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.