Roman Vitiuc: Tinerii trebuie să-și găsească rostul vieții aici, în țara lor

Municipalitatea vrea să ofere o posibilitate tuturor celor care doresc să lanseze o afacere și nu au, sau nu le ajung, la moment, resursele necesare, dar simt și necesitatea unui ajutor - astfel a formulat Roman Vitiuc, șeful Direcției generale economie, comerț și turism a Consiliului municipal Chișinău, scopul programului municipal pilot „Startup pentru Tineri și Migranți”, care a fost examinat în cadrul unei dezbateri cu genericul la Agenția de presă IPN.

Contribuția Primăriei se rezumă, întâi și-ntâi, atât în sprijinul financiar, cât și în punerea la dispoziție a documentelor care include și manualul operațional, planul de afaceri, care trebuie prezentat. „În condițiile când tânărul completează reușit formularul de participare, el își asigură 25 la sută din punctajul necesar obținerii finanțării solicitate. Repet: scopul este de a facilita accesul tinerilor în afaceri, ca ei să aibă posibilitatea de a-și dezvolta o afacere acasă, în țară, alături de părinți, copii, prieteni. Iar aceasta să contribuie și la dezvoltarea municipiului”, a relevat oficialul.

Pe marginea propunerii unui coleg de panel de a reface, în direcția simplificării, condițiile de aplicare la program și anume de a exclude obligativitatea pentru solicitant de a deține o afacere oficial înregistrată, reprezentantul primăriei a specificat că prezentarea „extrasului de la Agenției Servicii Publice privind deținerea unei afaceri se referă doar la acei solicitanți care și-au înregistrat o formă de business în ultimele12 luni. În rest, este stipulat clar că programul e adresat atât deținătorilor de afaceri, cât și viitorilor titulari de întreprinderi”, care își vor înregistra afacerea după acceptarea lor în program.

Solicitat de moderator să evalueze când se așteaptă punerea în aplicare a programului discutat, Roman Vitiuc a relevat că „la moment, suntem în faza dezbaterilor publice, în conformitate cu prevederile legii privind transparența decizională. Programul a fost plasat pe pagina web a municipiului Chișinău și, până în data de 14 iulie a.c., colectăm recomandările și observațiile, inclusiv, din actuala discuție, pentru a fi luate în considerare. Absolut toți cei interesați, care au luat cunoștință de acest program pot veni cu abordări noi, suntem predispuși să le examinăm”, a spus vorbitorul.

După faza dezbaterilor publice, în condițiile când programul conține o componentă bugetară, va fi solicitat avizul expertizei anticorupție. Etapa finală va avea loc în Consiliul municipal, de la care se va solicita aprobarea programului. „Dacă nu reușim acest lucru până la plecarea consilierilor în vacanță, vom propune aprobarea programului la prima ședință de toamnă”, a spus Roman Vitiuc.

El a fost de acord cu moderatorul că abia după aceasta va începe derularea propriu-zisă a programului și, pentru a-i asigura succesul, e prevăzută și o campanie de promovare. „Unitatea de implementare a programului va realiza măsuri de conștientizare, campanii de promovare... Chiar și aceea ce facem noi astăzi nu e nimic altceva decât un mic pas pentru informarea publicului și identificarea celor care ar dori să devină parte a programului”, a conchis reprezentantul Primăriei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.