Roman Mihăeş spune că CEC a refuzat nejustificat înregistrarea sa în cursa electorală

Fostul pretendent la calitatea de candidat la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, Roman Mihăeş, se plânge că autoritatea electorală centrală a refuzat nejustificat înregistrarea sa în cursa electorală. Într-o conferinţă de presă la IPN, Roman Mihăieş a spus că mai multe liste de subscripţie cu semnături, care au fost prezentate la CEC de către grupul său de iniţiativă, au fost respinse invocându-se că semnătura unora dintre colectori nu ar fi fost identică cu cea din buletinul de identitate.

Roman Mihăeş spune că semnăturile a cinci colectori au fost considerate neconforme întrucât nu coincideau cu cele din actele de identitate. În consecinţă, nu au fost recunoscute valabile circa 2800 de semnături din listele de subscripţie.

Potrivit lui Roman Mihăeş, problema ar fi apărut pentru că colectorii semnăturile cărora au fost recunoscute neconforme pe parcursul anilor şi-ar fi schimbat semnătura. „Asta este o dovadă a falsificării dosarului meu pentru că ei mai întâi au încercat să controleze dacă sunt valabile semnăturile, aproape 15700, şi atunci au mers pe altă cale. S-au legat de semnăturile colectorilor”, a declarat Roman Mihăeş.

Acesta a contestat la Curtea de Apel Chişinău decizia CEC prin care i s-a refuzat înregistrarea în cursa electorală şi este hotărât să meargă şi în instanţa superioară dacă nu i se va face dreptate.

Unul dintre colectorii semnătura căruia a fost declarată necorespunzătoare, Mihai Savciuc, susţine că CEC avea semnătura nouă a lui şi, respectiv, nu trebuia să apară nicio confuzie. Colectorul spune că semnătura din actele de identitate, adică cea înregistrată la CRIS „Registru”, a fost făcută cu şase ani în urmă, iar între timp el şi-a schimbat-o.

Maxim Uglea, operatorul care a verificat listele de subscripţie ale lui Roman Mihăeş, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că nu a văzut nicio încălcare gravă a normelor, invocată de hotărârea CEC.

Candidatura lui Roman Mihăeş a fost respinsă de Comisia Electorală Centrală pe motiv că din listele colectate pe teritoriul celor 31 de unităţi administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, doar listele din 13 unităţi întrunesc condiţiile de validitate privind numărul minim necesar de semnături.

  • roman mihaes despre semnaturi.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.