Unirea politică a Republicii Moldova cu România în baza unui referendum desfăşurat simultan în ambele statele este una din priorităţile anunţate de Roman Mihăeş, pretendent la calitatea de candidat pentru funcţia de preşedinte. Acesta a declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că referendumul poate fi declanşat doar în cazul în care statul român va veni cu o ofertă de Unire.
Roman Mihăeş a subliniat că Republica Moldova şi România sunt două state româneşti. România a recunoscut independenţa Republicii Moldova în 1991 şi astăzi este principalul avocat al acesteia pe drumul integrării europene şi modernizării. „Solicit tuturor unioniştilor să ceară o ofertă de Unire din partea Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei României către instituţiile din Republica Moldova. Altfel toate discuţiile sunt populiste şi nu au nicio bază decât acumularea unor puncte electorale şi câştigarea unor averi”, a spus acesta.
Roman Mihăeş crede că cetăţenii Republicii Moldova au dreptul să ceară un referendum la tema unirii. „Dacă 50% +1 din cei înscrişi în listele electorale vor susţine Unirea, atunci aceasta trebuie să fie voinţa poporului, dacă nu, nu”, a spus Roman Mihăeş.
Referindu-se la alte aspecte care îl frământă, Roman Mihăeş a pledat pentru modificarea Codului Muncii prin introducerea zilei de muncă de şase ore sau 30 de ore săptămânal, dar şi pentru o reformă a Codului Electoral, astfel încât Parlamentul să fie ales în mod mixt – 50% deputaţi aleşi pe listele partidelor şi 50% în circumscripţii uninominale.
Roman Mihăeş a adresat preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu o contestaţie în care scrie că prevederea prin care este stabilită obligativitatea de a prezenta la CEC liste cu cel puţin 15 mii de semnături ale susţinătorilor din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi este neconstituţională. În opinia sa, ar fi potrivit ca cele 15 mii de semnături să fie colectate de la acei cetăţeni care doresc să-l susţină, indiferent de unde-şi au reşedinţa.
Acesta a mai solicitat CEC şi CCA să se autosesizeze pe marginea difuzării materialelor jurnalistice în care prevalează un singur pretendent la calitatea de candidat pentru funcţia de preşedinte, şi anume Andrei Năstase, prin intermediul buletinelor de ştiri de la postul de televiziune Jurnal TV, dar şi pe marginea declaraţiilor liderului socialiştilor, Igor Dodon, care a lansat pliante cu titlul „Jandarmul român nu va fi la noi stăpân”.