Roman Mihăeş: PL nu are şanse să participe guvernare

Partidul Liberal nu are şanse să participe la guvernare, însă i se oferă o şansă de a avea o relaţie specială cu şeful cabinetului de miniştri în cazul, dacă va vota guvernul Leancă. De această părere este analistul politic Roman Mihăeş, expusă în acest sens în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Potrivit lui Mihăeş, practic, nu există şanse ca PDM şi PLDM să revină la masa negocierilor cu PL. „Jocul a fost deja făcut. Este clar că cele două partide vor să guverneze în formatul „2+1” , iar acest „1” să fie flexibil, când PL, când PCRM. În cadrul negocierilor anterioare dintre PDM, PLDM şi PL au ieşi la iveală divergenţe mari, incompatibile ca să fie formată o alianţă de guvernare cu liberalii. Este vorba de funcţia de procuror general, partajarea ministerelor, alegerea preşedintelui şi reforma administrativ-teritorială. Nu cred că cele trei partide vor găsi un consens  pentru ca să poată guverna împreună”, a opinat  analistul.

Potrivit analistului, un motiv în plus, care face imposibilă o coaliţie de guvernare PLDM-PDM-PL, este „războiul” dintre PDM şi PL. „Mihai Ghimpu a pornit un fel de război cu mafia, cu atacuri directe la adresa unor fruntaşi din PDM. În aceste condiţii este imposibil să se mai aşeze la masa de negocieri”, susţine analistul.

Roman Mihăeş vede, totuşi, o latură comună între cele trei partide. „Cele trei partide au o latură comună – integrarea europeană. Aşa că există deja un temei pentru PL de a vota guvernul Leancă pentru a asigura parcursul european. Partidul Liberal ar putea semna şi un acord politic cu Iurie Leancă, astfel încât să fie puse nişte condiţii care urmează a fi valorificate de către viitorul guvern, cum ar fi eradicarea corupţiei sau implementarea Acordului de asociere. Pentru a se putea justifica mai apoi în faţa electoratului pentru că şi-a asumat responsabilitatea votând guvernul”, a spus Mihăeş.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.