Prin proiectul de modificare și completare a Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte există riscul să fie spălați bani murdari. De aceea, deputații trebuiau să analizeze foarte bine ca aceste riscuri să fie eliminate prin formulări clare care să nu facă legea interpretabilă. Declarația a fost făcută de deputatul liberal, Roman Boțan, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.
Roman Boțan spune că este împotriva acestui proiect pentru că numărul de cinci mii de persoane care puteau să obțină cetățenia Republicii Moldova prin intermediul investițiilor a fost schimbat cu cinci mii de solicitanți principali. În numărul acestora nu intră cetățenii străini și apatrizii, nu intră membrii familiilor acestora – soția sau soțul, copiii sau părinții. Deci, numărul de cinci mii este extins în mod absolut nejustificat.
În plus, Roman Boțan spune că legea cetățeniei prevede că de la obligativitatea de a cunoaște Constituția și limba română sunt exceptate persoanele cu dizabilități pe durată nedeterminată și pensionarii: „Noile modificări prevăd să fie eliberați de obligația de a cunoaște Constituția și limba oficială a statului și cetățenii străini care vor obține cetățenia pentru investiții”.
Un alt aspect important, în opinia deputatului liberal, este faptul că numele persoanelor care vor obține cetățenia vor fi secretizate. „Inițial, proiectul prevedea ca decretele semnate de președinte privind acordarea cetățeniei în general să nu fie publicate, în contrar cu prevederea Constituției. La insistența mea, dumnealor au schimbat că vor fi publicate doar datele de identificare a dosarului, dar nu a cetățeanului. Întrebare – cine primește cetățenie?”, se întreabă Roman Boțan.
Joi, 24 mai, deputatul Partidului Liberal Roman Boțan și-a prezentat demisia din funcția de președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică. Anunțul a fost făcut în plenul Parlamentului în timpul examinării unui proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, în semn de dezacord cu prevederile noi și pentru a nu fie obligat să semneze avizul Comisiei pe care a condus-o.