Rogozin acceptă invitația la Chișinău, dar cere garanții de securitate

Vicepremierul Federației Ruse Dmitri Rogozin acceptă invitația vicepremierului moldovean Octavian Calmâc, ministru al economiei, să viziteze Republica Moldova în luna septembrie. Însă oficialul rus are nevoie de garanții privind securitatea și zborul avionului prin statele de tranzit, scrie publicația tass.ru, citată de IPN.

„Am invitația domnului Octavian Calmâc. Aceasta a sosit recent, acum câteva săptămâni. Mă invită la Chișinău în această toamnă. Cu plăcere am citit această invitație, dar ce are în vedere domnul Calmâc, cum va asigura securitatea invitaților din Rusia, cum ei vor șterge mucii patronului său român, e greu de spus, dar nu e problema noastră”, a declarat Dmitri Rogozin. Acesta a mai spus că invitația este acceptată și că este gata să vină în Republica Moldova, însă cu anumite condiții.

Vicepremierul rus a spus că este interesat să-și continue activitatea atât la Tiraspol, cât și la Chișinău. Însă de data aceasta, oficialul rus solicită garanții stricte, acordate de toate părțile interesate, ca relațiile moldo-ruse să fie apropiate de nivelul precedent.

Dmitri Rogozin a mai spus că pe 5 august, în cadrul vizitei sale în Iran, planifică să aibă o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Săptămâna trecută Dmitri Rogozin urma să sosească în Republica Moldova pentru a participa la acțiunile organizate în regiunea transnistreană cu ocazia aniversării a 25-a a misiunii de pacificare. Oficialul rus nu a putut ajunge însă la destinație, avionul cu care se îndrepta spre Chișinău a făcut cale întoarsă. România nu a permis avionului să survoleze spațiul său aerian pe motiv că printre pasageri s-au aflat persoane împotriva cărora acționează sancțiunile europene. Sancțiunile au fost impuse Federației Ruse și unui șir de persoane oficiale ale acestei țări, inclusiv vicepremierul Rogozin, în urma anexării Crimeii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.