Ilan Șor le-a demonstrat rușilor că le este de folos, iar Moscova a redirecționat fluxurile financiare de la socialiști spre partidele afiliate grupării Șor. Opinia aparține expertei comunității Watchdog, Rodica Pîrgari, și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice „Pe ce se ține „fenomenul Șor”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertei, gruparea Șor are o rețea de corupere a alegătorilor foarte bine pusă la punct și instrumente de comunicare eficiente.
Experta Rodica Pîrgari a explicat că există dovezi incontestabile asupra faptului că Ilan Șor corupe alegătorii din Republica Moldova, influențând astfel procesele electorale din țară. Potrivit expertei, scrutinul de duminică, alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei și scrutinul local din 2023 sunt exemple elocvente de influențare a rezultatului alegerilor prin mituirea cetățenilor.
„Am văzut probe prezentate de poliție, înregistrări audio din care se înțelege cum comunică organizațiile teritoriale ale lui Șor. Vreau să subliniez investigația Ziarului de Gardă care a arătat un mic exemplu cum exact funcționează coruperea alegătorilor. Investigația oferă probe concrete cu nume, documentat, filmat, asta de fapt ar trebui să facă poliția. Este un mare nenoroc că acea persoană nu a putut rămâne în rețea până la capăt, ca să vedem unde merg acele voturi. Dacă vorbim de proporția fenomenului, noi am văzut ce s-a întâmplat la locale, când Șor a făcut primari niște persoane necunoscute. Concurenții săi au fost scoși din cursă, iar peste noapte s-a făcut din niște anonimi – primari. Vă imaginați ce rețele de comunicare au, de ce resurse dispun și cât de eficiente sunt ele? Întâi e vorba de corupere, apoi e comunicare eficientă cu distribuirea mesajului”, a spus experta comunității Watchdog, Rodica Pîrgari.
Experta Watchdog a explicat că Ilan Șor a apărut pe scena politică din Republica Moldova ca un politician filantrop care le oferă oamenilor sprijin financiar. Potrivit expertei, Ilan Șor s-a folosit, inițial, de numele tatălui său, prin intermediul fundației „Miron Șor” pentru a-și promova imaginea.
„Avem și exemplul Găgăuziei, când o persoană anonimă a devenit bașcan peste noapte. Dacă poliția nu intervenea în Bălți și Bălțiul ar fi fost controlat de Șor. Bine că acolo s-au găsit dovezi că a existat corupție la alegerile locale. Șor a ajuns la Orhei tot prin corupere. Când el a ajuns primar de Orhei, mai exista o reputație bună a tatălui său. În plus, exista și clubul său de fotbal și oamenii l-au perceput ca pe un mecenat, adică un om care ajută. Să nu uităm de populara „hrișcă cu tușoncă”. Anume așa Ilan Șor a devenit cunoscut drept „fenomenul Șor” de corupere a alegătorilor”, a explicat Rodica Pîrgari.
Experta Watchdog a explicat că Rusia încearcă să influențeze procesele din Republica Moldova, folosind gruparea Șor drept intermediar. Potrivit Rodicăi Pîrgari, inițial, Moscova miza pe Partidul Socialiștilor, pentru a-și promova retorica, iar după ce Ilan Șor și-a demonstrat utilitatea, PSRM a fost înlocuit cu formațiunile grupării Șor.
„Organele legii ne-au spus că doar în luna septembrie, Federația Rusă a pompat aici, prin intermediul lui Șor, 15 milioane de dolari. Sunt bani enormi, tranzacțiile se făceau prin intermediul băncii ruse Promsvyazbank, sunt structurile unui stat străin, care s-a implicat de-a lungul anilor, inclusiv finanțând partide. Ne amintim de dosarul finanțării Partidului Socialiștilor. Acum aceste finanțări continuă pentru Șor pentru că Șor le-a demonstrat rușilor rezultate palpabile. Le-a demonstrat că le este de folos. Pe lângă cardurile Mir am văzut și bani care erau aduși fizic de persoane care mergeau regulat la Moscova”, a mai spus experta.
Dezbaterea publică la tema „Pe ce se ține „fenomenul Șor” este a 316-a ediție de dezbateri din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.