Rodica Ciobanu: Avem nevoie de educarea spiritului civic al cetățenilor

Sentimentul nostalgiei după defuncta Uniune Sovietică este pe cale să se spulbere în Republica Moldova. Iar dezideratul apropierii de Uniunea Europeană, confirmat prin obținerea statutului de candidat la aderare devine principalul obiectiv al țării. Sunt opiniile doctorului în filosofie și doctor habilitat în drept, Rodica Ciobanu, și au fost exprimare în cadrul dezbaterii publice realizate de agenția de presă IPN. Potrivit ei, în Republica Moldova este prioritară necesitatea cultivării conștiinței civice a cetățenilor și dezvoltarea culturii politice, notează IPN.

Potrivit experților participanți la dezbatere, premise pentru restabilirea Uniunii Sovietice nu sunt, deși cartea defunctei entități mai este folosită de actori politici de la Moscova în vederea realizării obiectivelor expansioniste. Acest scenariu este confirmat și de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

„Din punct de vedere teoretic, se considera că perioada Uniunii Sovietice este perioada umanismului absolut. Și a fost un context în care se afirma că oamenii ar fi putut să trăiască în deplină libertate, având beneficii inclusiv de natură materială, în sensul că se va ajunge la etapa când toți vor avea de toate. Acesta era punctual de reper față de care se raporta fiecare cetățean al fostei Uniuni Sovietice. După destrămarea Uniunii Sovietice, am avut un colaps economic în diferite domenii și incapacitatea oamenilor de a face față schimbării. Așa cum totalitarismul a negat drepturile omului, ulterior oamenii au ajuns în situația în care nu puteau să se bucure de aceste drepturi care au fost proclamate constituțional”, a spus Rodica Ciobanu.

Se pare că Republica Moldova și-a descoperit identitatea, iar obiectivul de apropiere de comunitatea europeană devine prioritar pentru clasa politică și societate, spune experta.

„Noi ne-am trasat sarcina pe care trebuie s-o realizăm ca țară. Contează instrumentele pe care le vom utiliza pentru a realiza acest obiectiv. Unul dintre ele este comunicarea publică onestă, corectă dintre guvernare și cetățeni. Prin transparență și participare să aibă loc o implicare comună în această asumare responsabilă. Un instrument de testare a unor rezultate preliminare, a eficienței unor politici de stat, este evaluarea permanentă a impactului atât din prisma celui care realizează reformele, cât și din prisma societății”, a mai puntat Rodica Ciobanu.

Pentru a realiza cu succes obiectivul eurointegrării este necesară creșterea culturii politice și a spiritului civic al cetățenilor, mai spune doctorul în filosofie. Mai mult, potrivit Rodicăi Ciobanu, nostalgiile după fosta Uniunea Societică sunt pe cale de dispariție în Republica Moldova, întrucât pentru noile generații acest subiect nu mai prezintă niciun interes.

„Majoritatea populației de vârstă tânără, care ar fi putut contribui la schimbarea Republicii Moldova, a plecat peste hotare. Acum, potrivit sondajelor noi avem tineri care sunt la vârsta tinereții și nu sunt interesați major de problemele țării. Și cei care au trăit în spațiul sovietic și sunt la o vârstă la care nu mai pot să schimbe prea mult și nici nu-și doresc pentru că sunt preocupați să-și trăiască bătrânețea așa cum e posibil. De aceea, tind să cred că nostalgia după Uniunea Sovietică este pe cale să se spulbere. Avem nevoie de educarea spiritului civic al cetățenilor, de educarea responsabilității, conștiința și cultura politică a oamenilor”, a punctat doctorul în filosofie.

Dezbaterea publică la tema: „100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere. Sursele, căile de promovare și efectele nostalgiei”, a fost ediția a 258-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.