Roberta Metsola: Europa este și va fi alături de Republica Moldova în continuare

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, susține că Europa este și va fi în continuare alături de Republica Moldova și cetățenii ei. „Vom fi puternici și uniți în convingerile noastre, inclusiv când vine vorba despre sectorul energetic”, a declarat oficiala europeană, la conferința de presă susținută alături de președinta Maia Sandu, vineri la Chișinău, transmite IPN.

Roberta Metsola a menționat că UE va ajuta Republica Moldova să-și diversifice resursele energetice pentru a preveni destabilizările în continuare. Și multe țări europene deja au făcut pași concreți. „Atunci când vorbim despre situația economică, aceasta este dificilă, dar am oferit susținere și vom continua să oferim susținere prin intermediul mijloacelor financiare, dar și prin intensificarea conexiunilor de transport și schimburi comerciale”, a spus președinta Parlamentului European.

„În numele Parlamentului European vreau să vă asigur că suntem gata să facem mai mult, să ne mișcăm și mai rapid decât în trecut. Și nu doar pentru că există voință politică, dar și pentru că suntem o instituție care întotdeauna am mers cot la cot alături de țara dumneavoastră, acordând susținere deplină”, a mai spus Roberta Metsola.

În contextul acordării statului de țară candidat pentru aderarea la UE, oficiala a declarat că Republica Moldova aparține familiei europene, pentru că sunt împărțite aceleași valori și convingeri. „Această decizie transmite un mesaj puternic de speranță, solidaritate. Vom continua să fim alături de dumneavoastră în următorii pași esențiali și acest lucru înseamnă și pași practici, fie că e vorba de înlăturarea barierelor în schimburile comerciale, acces la programe”, susține Roberta Metsola.

La rândul, președinta Maia Sandu a declarat că, pentru ea și pentru colegii ei, care și-au propus o schimbare, Parlamentul European a fost și va rămâne un simbol al democrației europene, de care se ghidează. „Parlamentul Uniunii Europene a fost întotdeauna de partea cetățenilor Republicii Moldova, care luptă pentru libertate și dreptate. Instituția pe care o reprezentați a fost alături de noi în cele mai grele timpuri pentru fragila noastră democrație. Ulterior, Parlamentul European a fost prima instituție europeană care a spus clar și tare că ne susține în demersul nostru de obținere a statutul de țară candidată”, a declarat șefa statului.

Președinta a mai spus că Republica Moldova a ales aderarea la UE ca pe o cale spre libertate, prosperitate și pace – o cale care va necesita multă muncă, coordonare și bunăvoință, dar care merită fiecare pas. „Astăzi, în numele cetățenilor noștri, care își doresc să trăiască în pace și prosperitate și să-și decidă singuri viitorul, vă mulțumesc pentru șansa de a deveni parte a familiei europene”, a notat Maia Sandu.

Potrivit ei, sprijinul Parlamentului European a fost vital pentru menținerea Republicii Moldova pe calea democratică și pentru susținerea aspirațiilor ei europene. „Contăm pe o susținerea la fel de puternică și solidară în viitor. Avem nevoie de sprijin pentru pașii următori pe care îi vom face pentru integrarea în Uniunea Europeană, inclusiv pentru a realiza reformele ce ne vor aduce mai repede în UE. Avem nevoie de ajutor și pentru a depăși consecințele dramatice ale războiului pe care Federația Rusă îl poartă contra statului vecin și prieten, Ucraina”, a mai spus șefa statului.



Ca și în cazul întrevederii de joi de la Președinție, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Partidul politic Șor a organizat o acțiune de protest și astăzi în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Aceștia au cerut din nou demisia guvernării, acuzând-o de „dictatură și de inacțiune în raport cu problemele cetățenilor”. Aceștia au mai declarat că oficialii europeni vin în vizită în Republica Moldova, dar se întâlnesc doar cu reprezentanții puterii, ignorând opoziția.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.