RISE Moldova: Ilan Șor și Viorel Melnic și-au vândut afacerile din Kîrgîzstan

În anul 2014, când s-a încheiat procesul de extragere a unui miliard de dolari din cele trei bănci moldovenești, firma creată de către compania familiei lui Ilan Șor, a deschis în Kîrgîzstan o rețea de magazine duty-free, iar la sfârșitul anului 2016-începutul anului 2017 afacerile din Kîrgîzstan au fost vândute firmei moscovite Absolyut, transmite IPN cu referire la o investigație desfășurată de Asociația reporterilor de investigație RISE Moldova, în comun cu jurnaliștii din Bișkek.

Autorii articolului, care au studiat documentele de constituire a companiilor kîrgîze  Dufremol kg și Duty free mall kg, precum și cele despre vânzarea lor ulterioară, au constatat că partenerii de afaceri ai familiei Șor din Kîrgîzstan erau ex-șeful Serviciului vamal din Moldova, Viorel Melnic, și Upol Kubanâcibekova – fiica  deputatului din Kîrgîzstan, Kubanâcibek Tumanov.

"Noi am deschis un mare magazin, de 600 de metri, în aeroportul ,,Manas" (Bișkek). La etapa respectivă, magazinul nostru era unul dintre cele mai mari din Asia", a mărturisit Melnic unui jurnalist de la RISE Moldova.

Noul proprietar majoritar al celor două firme kîrgîze a devenit compania din Moscova, Absolyut, care a fost deschisă cu șase luni înainte de tranzacție, de către un cetățean rus Aleksandr Baleakin, originar din Chișinău. Baleakin dispune în Rusia de afaceri comune cu Alexandru Vîlcu - fiul ex-șefului Serviciului vamal din Moldova, Nicolae Vîlcu.

,,Administratorul ,,Dufremol" SRL în Moldova al lui Ilan Șor a comunicat cu privire la motivele vânzării că ,,decizia s-a bazat pe politica comercială curentă", iar ,,scopul deschiderii acestei companii (Dufremol kg) l-a constituit studiul mecanismelor de activitate pe piețele altor țări", se menționează în articol.

Upol Kubanâcibekova a rugat într-o discuție cu jurnalistul RISE Moldova să se scrie că a vândut cota sa din Duty free mall kg ,,la valoarea nominală". Iar la întrebarea, de ce a vândut-o, femeia de afaceri a explicat că ,,această afacere nu a fost atât de profitabilă din cauza faptului că, după intrarea Kîrgîzstanului în Uniunea Vamală cu Rusia și Kazahstanul, frontierele au dispărut".

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.