În cadrul implementării Programului Cetățenie prin Investiție sunt întreprinse măsuri de minimalizare a unor eventuale riscuri, acestea fiind reduse practic la zero. Și în acest sens este menționat numărul, dar și natura verificărilor la care sunt supuși solicitanții de cetățenie. Asigurările vin din partea reprezentanților companiei Henley & Partners, partenerul Guvernului Republicii Moldova în implementarea programului.
Într-o conferință de presă la IPN, Paddy Blewer, director relații cu publicul al companiei Henley & Partners, a spus că rigorile aplicate sunt drastice. Se cunoaște cine este persoana solicitantă de cetățenie, se cunoaște care sunt sursele de proveniență a banilor investiți. Reprezentantul spune că a activat în cariera sa în calitate de analist în domeniul securității, în special în zona țărilor CSI, și cunoaște diverse scheme de spălare a banilor, de finanțare a terorismului. „Cu cea mai mare convingere și cunoaștere a subiectului, vreau să vă raportez că metoda de obținere a cetățeniei prin investiție este cea mai riscantă pentru ca un individ cu un trecut criminal sau neonest să legalizeze capitalul său”, a spus Paddy Blewer.
Potrivit lui, verificările la care sunt supuși solicitanții de cetățenie sunt efectuate prin intermediul surselor interne ale companiei, prin intermediul Europol, Interpol, prin sursele interne de informare a guvernelor țărilor în care se implementează programul. Și oficiul programului de la Chișinău efectuează un șir de verificări în privința solicitantului și a surselor bănești. „În cazul acesta Programul Cetățenie prin Investiție este unul care reduce la zero toate riscurile enunțate și nu servește pentru acoperirea activităților ce țin de spălarea banilor sau finanțarea terorismului”, a declarat Paddy Blewer.
În opinia sa, dacă este vorba despre activități neoneste, sunt metode mult mai simple pentru ca aceste persoane să obțină cetățenie. De exemplu, în mai multe țări există programe de redobândire a cetățeniei. Acesta a mai spus că rigorile sistemului de cetățenie prin investiție sunt mult mai drastice în comparație cu alte programe.
„Mai este încă o comparație, cea cu petrolul. La fel ca și găsirea petrolului, cetățenia prin investiție poate atât crea locuri de muncă, cât și genera fluxuri de capital în economia Moldovei. Dar ca și la rezervele de petrol, sunt anumite limite, care se epuizează. în cadrul Programului Cetățenie prin Investiție limita este de cinci mii de persoane”, explică reprezentantul Henley & Partners.
În opinia sa, în aceste condiții, este foarte important să existe un plan pentru viitor, iar capitalul obținut în cadrul acestui program să fie utilizat pentru diversificarea și dezvoltarea strategică, consolidarea economiei.