Riscuri după comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS. PG recomandă consultări publice

Procuratura Generală a identificat riscuri pe termen scurt, mediu și lung, după ce a analizat proiectul de lege privind comasarea PCCOCS și Procuraturii Anticorupție. PG constată că reorganizarea sistemului procuraturii în formula propusă va avea un impact semnificativ asupra procedurilor și termenilor de urmărire penală, transmite IPN.

Mai mult, este dificil de anticipat termenii de funcționalitate a instituției care se propune a fi creată, ceea ce va genera o întrerupere în activitatea sistemului, se arată în comunicatul Procuraturii Generale.

Totodată, proiectul nu conține precizii referitoare la interacțiunea instituției, propuse pentru constituire, cu organele de urmărire penală competente, pe întreg teritoriul țării, notează PG.

Procuratura Generală consideră importantă respectarea tuturor etapelor acestui proces, realizarea unor consultări publice ample, avizarea și expertizarea juridică și anticorupție a proiectului.

Totodată, PG sugerează necesitatea respectării standardelor europene a sistemului Procuraturii și, având în vedere angajamentul ferm al Moldovei față de integrarea europeană, consideră necesară opinia instituțiilor europene competente, precum Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, alături de alți actori relevanți în elaborarea proiectelor de legi.

Procuratura Anticorupție a anunțat că susține poziția Procuraturii Generale cu referire la proiectul de lege privind Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.