Riscul de credit reprezintă una dintre vulnerabilitățile majore ale sectorului bancar. Numărul creditelor neperformante a crescut cu 65%, constituind 17,2% din portofoliul de credite, iar portofoliul de credite s-a micșorat cu 9%. Cifrele se regăsesc într-un raport privind monitorizarea evoluțiilor din sectorul financiar-bancar în perioada decembrie 2016 – octombrie 2017, realizat de către Transparency International Moldova și IDIS „Viitorul”.
Unul dintre autorii raportului, expertul Veaceslav Ioniță, a declarat într-o conferință de presă la IPN că pe parcursul ultimului an, volumul creditelor neperformante din sistemul bancar a crescut cu 1,87 miliarde de lei sau cu 44% (de la 4,2 miliarde în 2016 până la 6,07 miliarde în 2017). Această majorarea, în opinia sa, este determinată de agravarea situației la cele trei bănci supravegheate – Moldindconbank, Moldova-Agroindbank și Victoriabank. Situația la celelalte bănci nu s-a schimbat esențial.
Potrivit expertului, în anul 2017 riscul de credit continuă să fie semnificativ. În opinia sa, o atenție deosebită ar trebui acordată în continuare creditelor neperformante, modalităților de rambursare primară a acestora, precum și calității sursei secundare de rambursare, și anume calității și valorii asigurării creditelor.
În raport se menționează că, deși au fost aprobate mai multe acte legislative, insuficiența prevederilor legale care să facă față condițiilor specifice, complexe, multidimensionale și litigioase în sectorul bancar, în special în cele trei bănci aflate în supravegherea BNM, nu permite rezolvarea mai multor probleme legate de netransparența acționarilor și riscurilor înalte pentru potențialii investitori onești. Procesul de atragere a investițiilor în sector este tărăgănat și din considerente macroeconomice obiective și subiective.
Raportul mai denotă că investigarea fraudelor, în special a celor admise între anii 2014-2015, este tărăgănată intenționat de către autorități. Potrivit experților, există o sensibilitate atât socială, cât și politică la acest subiect, inițierea investigațiilor veritabile va cataliza un proces corect și legal de responsabilizare a tuturor actorilor implicați în aceste fraude.
Potrivit experților, pe parcursul anului 2017 au fost întreprinse mai multe încercări de legalizare sub diferite forme a fondurilor și activelor provenite inclusiv din fraude bancare. Asemenea încercări, în opinia experților, trebuie descurajate, inclusiv prin atragerea instituțiilor abilitate cu funcții de combatere a fenomenului corupției mari, a spălării banilor de proveniență infracțională.