Risc pentru contaminarea pomilor
Vremea umedă şi răcoroasă din ultimele zile favorizează contaminarea livezilor de monilioză. În livezi s-au creat condiţii favorabile pentru contaminarea caişilor, iar ulterior şi pentru vişini, cireşi şi pruni, transmite Info-Prim Neo cu referire la Ministerul Agriculturii ;i Industriei Alimentare (MAIA).
Pentru a micşora influenţa patogenului la vişini, cireşi şi pruni până la şi după înflorire, este necesar de a prelungi tratamentele cu fungicide pe baza de cupru (zeama bordoleză – 1% - 10kg/ha după sulfat de cupru) şi oхiclorura de cupru (6,0 kg/ha), iar la prun este permis şi cuproхat 5,0 l/ha, atenţionează specialiştii. Totodată, la prun, îndeosebi la soiurile sensibile la monilioză (Stenley, grupa Vengerca) se poate de utilizat până şi după înflorit, Horus – 0,35 kg/ha şi Signum – 1,0 kg/ha.
În prezent, la piersic, unde nu s-au efectuat tratamente contra băşicării frunzelor, este necesar ca înainte de înflorire (faza „butonul roz”) de efectuat prelucrări cu utilizarea: - 0,2 l/ha – scor la temperatura aerului peste 12°C; - 0,7 kg/ha – delan; - 1,0 kg/ha signum; - 2,0 kg/lit/ha – euparen sau antracol sau bravo. Dacă la piersic în timpul înfloritului se va păstra vreme umedă şi răcoroasă, este necesar de repetat tratamentul cu unul din fungicidele menţionate.
În scopul protecţiei de rapăn, este necesar ca la soiurile receptive, înainte şi după înflorit, de efectuat tratamente cu unul din preparatele cu acţiune sistemică.
În livezile de măr, la soiurile receptive Jonothane, Aidared, Renet Simirenco, Mantuan, unde în sezonul precedent s-a remarcat afectarea considerabilă a aparatului foliar şi a mugurilor de făinare, este necesar, ca până la înflorit, de efectuat două tratamente cu unul din fungicidele sistemice cum ar fi: Topas, Impact, Atemi, Vectra, Flint, Trimfin, Orius, etc.
Moniloza este o boală a pomilor fructiferi provocată de o specie de ciuperci, care se manifestă prin apariţia pe fructe a unor cercuri concentrice de mucegai, urmată de putrezirea acestora.