Ridicarea construcţiilor în zona de protecţie a reţelelor de alimentare cu apă, sancţionată

În primul trimestru al anului 2016, au fost depistate circa 30 de construcţii ilegale în zona de protecţie a reţelelor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, iar proprietarii acestora au fost sancţionaţi. Potrivit datelor SA „Apă-Canal Chişinău”,  ca urmare a hotărârilor judecătoreşti, în mai multe cazuri s-a decis demolarea construcţiilor iniţiate ori strămutarea reţelelor din contul celor sancţionaţi, transmite IPN.

Numeroase construcţii neautorizate sunt depistate în cazul verificării stării reţelelor de apă şi de canalizare. La depistarea acestora, sunt întocmite procese-verbale de constatare, cu transmiterea ulterioară spre examinare comisiilor administrative de pe lângă Pretura de sector. Persoanele care au admis încălcările respective sunt amendate, totodată dosarele deschise sunt transmise în instanţă de judecată.

Furnizorul atenţionează că toate construcţiile ilegale în zona de protecţie a reţelelor creează dificultăţi pentru echipele de intervenţie, mai ales în procesul de remediere a avarierilor la reţelele publice de alimentare cu apă şi canalizare. În astfel de situaţii, operatorul nu poate efectua lucrările necesare de remediere conform termenelor stabilite, înregistrând pierderi de apă colosale. Totodată, consumatorii afectaţi nu pot beneficia de serviciile de alimentare cu apă conform parametrilor necesari.

Şi plantarea arbitrară a arborilor  în apropiere nemijlocită de reţele este o problemă. Chiar dacă în actele normative este indicată distanţa de minimum doi metri de zona de protecţie a reţelelor, avarierile la conductele cu diametre mari nu pot fi remediate în timp util, fiind necesară respectarea unei distanţe de circa 10 metri.

Pentru desfăşurarea lucrărilore, echipele „Apă-Canal Chişinău” trebuie să apeleze la reprezentanţii Întreprinderii Municipale „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” pentru solicitarea defrişării arborilor. Iar obţinerea acordului necesar tergiversează lucrările, ceea ce nemulţumeşte consumatorii.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.