Rezultatul examinării petiţiilor va fi comunicat în limba de stat, proiect PL
Rezultatul examinării petiţiilor adresate structurilor administraţiei de stat va fi adus la cunoştinţa petiţionarilor în limba de stat. Această prevedere se conţine într-o iniţiativă legislativă a deputaţilor liberali Ion Hadârcă şi Valeriu Munteanu, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit proiectului, în localităţile unde majoritatea o constituie populaţia de naţionalitate ucraineană, rusă sau bulgară, rezultatul examinării se va aduce la cunoştinţă petiţionarului în limba de stat sau în limba rusă, iar în localităţile unde majoritatea o constituie populaţia de naţionalitate găgăuză – în limba de stat, în limba găgăuză sau în limba rusă.
Liberalii susţin că legea cu privire la petiţionare reglementează insuficient aspectul procedural ce ţine de limba în care urmează a fi întocmit răspunsul la petiţie. „Modificarea propusă nu limitează în niciun fel dreptul cetăţenilor la petiţionare, contribuind la standardizarea procedurilor administrative aferente, sporind calitatea procesului de examinare a petiţiilor şi de executare a deciziilor adoptate în urma examinării lor”, se menţionează în nota informativă a proiectului de lege.
Autorii iniţiativei legislative constată că mii de funcţionari publici, care sunt obligaţi să cunoască doar limba română în exerciţiul funcţiei, trebuie să întocmească răspunsuri la petiţii şi în altă limbă, de regulă în limba rusă. Corpul de funcţionari publici ai Republicii Moldova a întinerit considerabil. Tinerii de 25-30 de ani nu cunosc suficient limba rusă, dar nici nu sunt obligaţi de legislaţia în vigoare.
Potrivit deputaţilor PL, de cele mai multe ori suferă calitatea răspunsului la petiţii, funcţionarii publici, din lipsă de timp şi întru evitarea comiterii unor greşeli la scrierea răspunsurilor în limba rusă, dau petiţionarilor răspunsuri superficiale, iar traducerile profesioniste din limba română în limba rusă nu pot fi făcute în toate instituţiile.
În prezent legea prevede că rezultatele examinării petiţiilor urmează a fi prezentate petiţionarului în limba în care a fost scrisă petiţia.