Rezultatul alegerilor în Parlamentul European va asigura un sprijin politic ferm pentru Moldova, ministru

Partidul Popular European a învins în alegerile europarlamentare. Cel mai mare grup politic pan-european și-a îmbunătăți poziția, conform datelor preliminare. Acest rezultat va asigura un sprijin politic ferm pentru Republica Moldova în Parlamentul European în următorii ani, a declarat ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, transmite IPN.

„Mulțumesc tuturor cetățenilor Republicii Moldova care s-au mobilizat exemplar și au pus umărul la acest rezultat frumos. Suntem Europeni și la toamnă vom consfinți năzuința noastră comună de a face parte din marea familie europeană”, a scris ministrul pe Facebook.

Potrivit rezultatelor preliminare, cele mai multe mandate în Parlamentul European le are Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) (PPE) – 186 de mandate, urmat de Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D) – 135 de mandate, iar top trei este completat de Grupul Renew Europe (Renew Europe – 79 de mandate.

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni(CRE) a obținut 73 de mandate, Grupul Identitate și Democrație (ID) – 58 de mandate, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană (Verts/ALE) – 53 de mandate, deputați neafiliați – 45, Grupul Stângii din Parlamentul European - GUE/NGL (The Left) – 36 de mandate, iar deputați nou-aleși care nu fac parte din niciun grup politic al Parlamentului care își încheie mandatul – 55 de mandate.

Mandatele europarlamentarilor se vor încheia în 2029.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.