Rezultatele unei cercetări sociologice denotă cunoştinţe reduse în rândul populaţiei despre hepatitele B şi C
Rezultatele unei cercetări în domeniul sănătăţii, făcute publice luni, 19 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă denotă un nivel redus al cunoştinţelor populaţiei despre riscurile hepatitei B şi C.
Potrivit studiului, doar 12% dintre respondenţi posedă cunoştinţe corecte despre căile de transmitere a acestor boli. Fiecare al doilea respondent nu cunoaşte că hepatitele virale B şi C pot fi transmise prin contact sexual neprotejat, iar mai bine de 40% că ele pot avea un caracter asimptomatic. În acelaşi timp, 40% din populaţie nu cunoaşte despre existenţa vaccinului împotriva hepatitei B.
Majoritatea respondenţilor consideră că este foarte important sau important să fie informaţi despre hepatitele virale. Cu toate acestea, mai bine de 2/3 dintre participanţii la studiu se consideră puţin sau deloc informaţi.
Numai 28% dintre respondenţi au fost testaţi la HIV, 15% la ambele hepatite virale, 5% la hepatita virală B şi mai puţin de 1% la hepatita C. Doar 22% dintre cei testaţi la HIV au menţionat că au obţinut consilier pre- şi post-test.
În R. Moldova sunt înregistrate anual circa 61 mii persoane bolnave de hepatite B şi C cronice şi circa 2,7 mii purtători de virus, dar se estimează că numărul celor afectaţi este mult mai mare. Se atestă şi o creştere a mortalităţii cauzate de aceste boli, de la mai puţin de 800 cazuri la 100 mii locuitori în 1989, până la 1,7 mii în anul 2005. Mortalitatea cauzată de hepatitele cronice se situează pe locul cinci a cauzelor de deces, iar rata mortalităţii este de şapte ori mai mare decât în cadrul UE.
„Raportul privind cunoştinţe, atitudini, practici ale populaţiei Republicii Moldova despre hepatitele virale B şi C şi consilierea, şi testarea voluntară la HIV şi hepatitele virale” a fost efectuat în cadrul Proiectului USAID „Prevenirea HIV/SIDA şi Hepatitelor B şi C”. Rezultatele cercetării vor fi utilizate pentru desfăşurarea unei campanii naţionale de comunicare orientată spre îmbunătăţirea cunoştinţelor populaţiei despre hepatitele B şi C, reducerea comportamentelor de risc şi a cazurilor de transmitere a acestor maladii.