Rezultatele conferinţei bavareze privind reglementarea transnistreană

Chișinăul și Tiraspolul s-a așezat la masa de discuţii în perioada 29-30 octombrie în orașul Rottach-Egern din Germania, unde s-a desfășurat Conferinţa privind „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”. În cadrul evenimentului au avut loc sesiuni tematice, cu participarea experţilor internaţionali, axate pe probleme actuale și subiecte de interes comun din domeniul economiei, transportului și ecologiei, transmite IPN.

Biroul pentru Reintegrare informează că la atelierul tematic pe probleme economice a fost supusă analizei Decizia protocolară privind unele măsuri urgente pentru stabilizarea interacţiunii în sfera economică între Republica Moldova și regiunea transnistreană. Au fost discutate și barierele tehnice care apar în calea comerţului dintre cele două maluri ale Nistrului. Un alt subiect a fost prezentarea indicatorilor statistici privind schimburile comerciale interne de pe ambele maluri.

La alt panel de discuţii s-a comunicat domeniul de ocrotire a mediului. La sesiunea pe probleme ecologice s-a făcut un schimb de opinii pe marginea activităţii grupurilor de lucru sectoriale și asupra perspectivelor identificării unor soluţii pragmatice la probleme de interes comun. În final, a fost definitivată o Decizie protocolară ce vizează angajamentul părţilor în managementul resurselor râului Nistru, care a fost semnat de către reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Victor Osipov și Vitali Ignatiev.

Referitor la discuţiile din cadrul panelului pentru transport auto, reprezentanţii Tiraspolului au salutat aplicarea de către autorităţile moldovenești a excepţiei temporare până la identificarea soluţiei complexe privind traversarea frontierei moldo-ucrainene cu mijloace de transport înregistrate în regiunea transnistreană. Chișinăul a subliniat că este necesar de a fortifica eforturile pentru a oferi o soluţie viabilă, care să corespundă rigorilor convenţiilor internaţionale la care Republica Moldova este parte. Totodată, au fost prezentate și anumite recomandări din partea partenerilor externi, inclusiv, a celor implicaţi în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

În alocuţiunile mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri „5+2”, care la fel au participat la conferinţa bavareză, a fost reiterată necesitatea intensificării dialogului în cadrul tuturor platformelor existente, relansării lucrărilor Conferinţei permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană, cu orientarea eforturilor spre identificarea unei soluţii comprehensive și finale pentru problema transnistreană, ce ar stabili statutul special al regiunii în cadrul frontierelor internaţional recunoscute ale Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.