Confirmarea legalității alegerilor locale noi din Chișinău, anularea sistemului electoral mixt, dar și tragerea la răspundere a judecătorilor care au decis invalidarea alegerilor, sunt principalele revindecări din Rezoluția acțiunii de protest organizată de către Mișcarea de Rezistență Națională pe 1 iulie în Piața Marii Adunări Naționale. În cazul în care guvernarea nu va iniția imediat acțiunile necesare pentru îndeplinirea revindecărilor în cadrul actualei sesiuni parlamentare, vor fi întreprinse acțiuni pașnice de nesupunere civică. În Rezoluție se mai menționează că pentru data de 26 august 2018 este convocată Adunarea Generală a Cetățenilor atât din țară, cât și din diasporă, transmite IPN.
„În Republica Moldova s-a instaurat oficial dictatura. Pentru prima dată în istorie, regimul Plahotniuc, prin intermediul justiției pe care o controlează, a anulat rezultatele unor alegeri recunoscute libere și corecte. Alegerile ca formă de exprimare a suveranității poporului nu mai funcționează în Republica Moldova. Întrucât nu putem tolera o asemenea situație, îndemnăm fiecare cetățean, indiferent de convingeri politice, apartenență etnică și limbă vorbită, să participe la proteste permanente până la eliminarea dictaturii și restabilirii democrației în Republica Moldova, așa cum prevede Declarația de Independență și Constituția”, se spune în Rezoluție.
Participanții la protest solicită confirmarea legalității alegerilor locale noi pentru Primăria Chișinău și validarea mandatului de primar general al municipiului Chișinău al lui Andrei Năstase. De asemenea, cer anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional. O altă revindecare este demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunțarea deciziilor neconstituționale și ilegale ce au condus la invalidarea mandatului primarului ales al Chișinăului.
„În cazul în care guvernarea nu va iniția imediat acțiunile necesare pentru îndeplinirea revindecărilor noastre legitime în cadrul actualei sesiuni parlamentare, în localitățile țării, precum și în diasporă, comitetele locale și regionale ale Mișcării de Rezistență Națională vor întreprinde acțiuni pașnice de nesupunere civică împotriva dictaturii, acțiuni care decurg din preambulul Declarației universale a drepturilor omului, cum ar fi greve colective și individuale, proteste permanente în fața Parlamentului și a Guvernului, blocarea tuturor instituțiilor capturate de nivelul central și local, precum și a căilor de acces către acestea”, se mai menționează în Rezoluție.
Rezoluția a fost votată în unanimitate de către participanții la manifestația de protest din Piața Marii Adunări Naționale.
Valul de proteste a pornit după ce pe 19 iunie Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a decis invalidarea rezultatelor alegerilor locale, iar ulterior Curtea de Apel a menținut această hotărâre. Protestele au continuat și după ce Curtea Supremă de Justiție a menținut în vigoare deciziile primelor două instanțe, iar ulterior Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile locale noi din municipiul Chișinău, desfășurate în două tururi de scrutin, pe 20 mai și 3 iunie.
Poliția a estimat că acțiunea de protest de duminică a întrunit circa șapte mii de participanți, iar organizatorii operează cu cifra de „zeci de mii de participanți”.