Rezoluția PE reconfirmă voința UE de a nu oferi asistență necondiționată, opinie

Președintele Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu, susține că Rezoluția Parlamentului European reconfirmă încă o dată voința nestrămutată a UE de a nu oferi niciun fel de asistență necondiționat și înainte de alegerile parlamentare. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Potrivit lui, tonalitatea documentului nu lasă niciun fel de iluzii că actuala guvernare, după atâtea încălcări ale standardelor fundamentale, ar putea să revină la relațiile normale cu Bruxellesul. „Nu putem să sperăm la așa ceva”, spune Igor Munteanu.

Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, recunoaște că este responsabilitatea guvernării să tragă concluziile de rigoare ca urmare a rezoluției Parlamentului European. Potrivit lui, cea mai mare responsabilitate care îi revine guvernării este organizarea următoarelor alegeri parlamentare în mod liber și corect. „În jurul acestei condiții vor fi concentrate și celelalte lucruri, asistența macrofinanciară, reluarea finanțării și pe alte dimensiunii. Toate acestea sunt legate de acest eveniment care ne stă în față”, spune Valeriu Ghilețchi. Politicanul spune că există restanțe mari la capitolul justiție.

Valeriu Ghilețchi spune că standardele democratice minime sunt îndeplinite de către Republica Moldova, dar nu sunt satisfăcute acele așteptări care vin din partea cetățenilor moldoveni și din partea partenerilor europeni.

Comentatorul politic Victor Ciobanu spune că textul Rezoluției Parlamentului European este catastrofal pentru actuala conducere a Republicii Moldova. În opinia lui, în momentul în care nu îndreptățește nici așteptările cetățenilor, nici ale partenerilor, într-o țară democratică guvernarea pur și simplu pleacă.

Parlamentul European a adoptat, miercuri, 14 noiembrie, cu 396 de voturi pro, 76 împotrivă și 186 de abțineri o rezoluție privind implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Deputații europeni au criticat Republica Moldova pentru că regresează în privința implementării standardelor democratice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.