Revocarea va putea fi aplicată doar pentru deputații aleși pe circumscripțiile uninominale

Revocarea deputaților, supusă referendumului consultativ din 24 februarie, dacă va fi aprobată, va putea fi aplicată doar pentru deputații aleși pe circumscripțiile uninominale. Conform prevederilor, orice revocare se face tot prin referendum, iar procedurile de desfășurare a plebiscitului sunt stabilite în legislație. Declarații în acest sens au fost făcute într-un interviu pentru Radio Europa Liberă de către deputatul Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii proiectului cu privire la referendumul consultativ, transmite IPN.

„În primul rând, un deputat ar trebui să lucreze pentru popor, să fie un veritabil reprezentant al cetățenilor Republicii Moldova, să nu uite de interesul oamenilor, să-i reprezinte cu adevărat și să lucreze doar în interesul poporului, nu în interesul nici al partidului, nici în interesul altcuiva”, a notat parlamentarul.

Sergiu Sîrbu a menționat că referendumul care va avea loc pe 24 februarie, în ziua alegerilor, este un referendum consultativ, nu constituțional. „Și dacă ea va fi agreată – atenție! – nu înseamnă că imediat a doua zi deja deputații vor putea fi revocați. Noi avem nevoie de acest gir al poporului pentru ca ulterior să fie analizată experiența internațională, să cerem avizul Comisiei de la Veneția, să vedem toate procedurile posibile sau imposibile, unde sunt limitele până la care putem merge, ca după asta să vedem exact care sunt temeiurile de revocare, procedura și multe alte aspecte, astfel ca nici, pe de o parte, să nu fie abuz, iar, pe de altă parte, să fie eficient și să fie un element de responsabilizare maximă a deputaților, deoarece nu este vorba doar de construcție de poduri, deputații au anumite obligațiuni. De exemplu, același număr de participări la ședințe”, a spus Sergiu Sîrbu.

Potrivit lui, sunt deputați care nu vin pur și simplu cu lunile la ședințe, nici la ședințele comisiilor, la ședințele Parlamentului, care nu au nicio inițiativă, care nu vin în teritoriu să se întâlnească cu alegătorii nicio dată la doi ani. „El este ales, el este imperativ și gata. Iată de ce doar cu disciplina de partid este imposibil de a rectifica această problemă și atunci revocarea ar veni ca ceva suplimentar la acest aspect. Iarăși nu vorbim acum de detaliile tehnice, procedurale și de temeiurile juridice de revocare; va fi următoarea etapă”, susține deputatul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.