Circa 100 de certificate şi adeverinţe vor fi excluse din Nomenclatorul actelor permisive, care include în prezent peste 400 de denumiri. O prevedere în acest sens se conţine în proiectul de lege de modificare şi completare a Legii cu privire la reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător. Totodată, Ministerul Economiei anunţă că excluderea celor 100 de acte permisive din Nomenclator nu constituie punctul final şi că activitatea de revizuire şi optimizare va continua pe întreg parcursul anului curent, transmite IPN.
Potrivit proiectului, urmează să fie implementat mecanismul de ghişeu unic la nivel naţional, fiind o precondiţie pentru includerea actelor permisive şi licenţelor în platforma ghişeului unic electronic. Pe de altă parte, deşi multe autorităţi publice au iniţiat implementarea mecanismului de ghişeu unic, acestea ghişee nu sunt funcţionale.
Potrivit Ministerului Economiei, Legea privind la reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător conţine o serie de carenţe, ce necesită a fi eliminate. În această ordine de idei, cu suportul Băncii Mondiale, în a doua jumătate a anului 2015, a fost efectuat un studiu al sistemului de acte permisive şi licenţe în baza căruia s-a ajuns la un set de concluzii şi recomandări privind modul de reglementare a activităţii de întreprinzător prin acte permisive.
S-a stabilit că în jur de 95% din actele permisive existente conţin cerinţe care nu sunt prevăzute de legi. Unele acte permisive nu sunt publicate în Monitorul Oficial. Iar atunci, când cerinţele şi reglementările procedurale pentru obţinerea de acte permisive sunt prevăzute în legi, acestea nu sunt descrise în mod detaliat şi clar. Acest fapt conduce la solicitarea din partea ministerelor şi a altor autorităţi emitente a unui număr exagerat de documente pentru obţinerea actelor permisive.
Totodată, în costurile pe care le achită antreprenorii pentru eliberarea actelor permisive este indicată doar taxa oficială pentru eliberarea actului, dar nu şi costurile reale suportate de întreprinzători, adică preţul pe care îl plătesc pentru certificatele, avizele necesare eliberării actului permisiv.
După revizuire, ar urma să fie elaborată o singură lege comprehensivă care ar întruni în mod separat trei nomenclatoare – ale licenţelor, autorizaţiilor şi ale certificatelor. Acestor trei categorii de acte le vor corespunde trei capitole majore în cadrul legii, prin care se vor identifica separat pentru fiecare categorie principiile, mecanismele şi rigorile procedurale şi de reglementare.