Revista Politico despre vizita lui Filip la Bruxelles: Noi încă iubim UE

Prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip are un mesaj pentru liderii UE și NATO: indiferent de faptul alegerii unui președinte pro-rus, Moldova rămâne ferm pe traiectoria pro-occidentală. Acesta a declarat că președintele pro-rus nu va distruge relațiile cu UE. Aceasta este chintesenţa unui articol publicat ieri seara, 29 noiembrie, de către revista internaţională Politico, citată de IPN.

Potrivit publicaţiei, în discuțiile cu jurnaliștii după întâlnirea cu oficialii UE la Bruxelles, Filip a remarcat că mass-media raportează despre probabilitatea ca Moldova să se îndepărteze de UE după alegeri. „Am văzut titluri care spun că după Bulgaria, Moldova este de asemenea pierdută pentru UE”, a declarat Filip. „Nu este adevărat”.

Filip a ținut diminueze potențialul impact al președintelui ales Igor Dodon asupra Acordului de Asociere dintre Moldova și UE. „Președintele are puterea de a iniția un referendum, însă acesta are un caracter consultativ”, a declarat Filip. Acesta a subliniat că rolul președintelui este unul formal și ceremonial, iar orice decizie privind denunțarea acordului ar avea nevoie de aprobarea Parlamentului, ceea ce este puțin probabil.

Prim-ministrul a promis că țara sa se va apropia tot mai mult de UE pentru restul mandatului Guvernului condus de acesta, care se va încheia în 2018. „Este regretabil faptul că guvernele anterioare au comis fraude, iar aceste fraude au fost comise sub steagul UE”, a declarat Filip.

Pavel Filip spune că și-a petrecut ultimele 11 luni încercând să reseteze relațiile Moldovei cu UE și a ajuns în Bruxelles pentru a finaliza procesul de eliberare a 45 milioane euro în calitate de suport bugetar din partea Bruxelles-ului. De asemenea, pe ordinea de zi a vizitei sale este și întrevederea cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg pentru semnarea unui acord privind deschiderea unui birou de legătură în Moldova.

Biroul de legătură al NATO, conceput pentru a spori capacitate de apărare și de securitate cibernetică va funcționa ca o misiune diplomatică în Chișinău, și nu va prevedea plasarea echipamentelor militare pe teritoriul Moldovei, ceea ce va reduce riscul unei reacții negative din partea președintelui rus, Vladimir Putin, spune Filip.

„Cineva m-a întrebat dacă acest oficiu este împotriva Rusiei. Acesta nu este împotriva nimănui”, a subliniat Filip, adăugând că prezența NATO n-ar trebui să supere Moscova, întrucât asemenea oficii există atât în Rusia, cât și în alte țări post-sovietice.

Filip a respins ideea că poziția pro-Bruxelles ar putea provoca un război civil în Moldova sau un conflict militar cu Rusia. „Conflictul a început când Ucraina n-a semnat acordul cu UE. Din fericire, noi am semnat Acordul de Asociere care are titlu executoriu și nu poate fi denunțat sau modificat în niciun fel de către noul președinte”, a declarat acesta.

Filip a sugerat că țara ar putea fi aruncată în haos doar dacă Partidul Socialiștilor va lua majoritatea la alegerile parlamentare din 2018m însă aceasta este puțin probabil. „Acesta este un scenariu imposibil pentru că, dacă vom continua lucrurile începute anul acesta, spre sfârșitul mandatului nostru vom avea mai multă Europă în Moldova”, a declarat Filip, citat de Politico.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.