Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement, afirmă că reducerea cotei TVA de la 20% la 10% în industria hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa), oferită anul trecut de Guvernul Filip, a contribuit la transparentizarea sectorului. De asemenea, a mărit numărul angajărilor oficiale și cel de eliberare a bonului fiscal. Dacă se va reveni la nivelul de 20%, acest lucru va anula toate beneficiile obținute până acum. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Replica” de la postul de televiziune Prime TV, transmite IPN.
Potrivit ei, dacă anterior proporția angajărilor oficiale era de 30%, acum s-a ajuns la 70%, eliberarea bonului fiscal a ajuns la nivelul de 90% de la 40%. „Regenerarea companiilor este destul de bună. Reîntoarcerea la 20% va face ca toate aceste beneficii să se anuleze”, spune reprezentanta HoReCa. În plus, Aneta Zasavițchi susține că a produs supărare mare și faptul că nu au avut loc consultări cu mediul de afaceri din domeniu și doar după ce toate asociațiile de business au început să publice scrisori, discursuri, au început să atenționeze Guvernul, s-au propus anumite consultări publice. De facto, ele nu pot fi numite consultări publice atâta timp cât nu se respectă legea cu privire la transparență decizională”, a afirmat Aneta Zasavițchi.
Veaceslav Valcov, analist economic, susține că dacă întreprinderile din domeniul HoReCa ar fi achitat toate impozitele care există în economie, atunci acestea ar fi intrat în minus, în fiecare lună, cu aproximativ 25%. În 2018 se formase o situație când agenții economici nu puteau face față întregii poveri fiscale. Potrivit lui, modificările fiscale efectuate de Guvernul Filip nu au rezolvat în totalitate problemele agenților economici, dar a pus bazele unei tendințe pozitive pentru ieșirea businessului din economia tenebră. Potrivit lui, în pofida facilităților fiscale care au fost oferite, bugetul nu a avut de suferit pentru că agenții economici din domeniul HoReCa au livrat aceeași sumă de bani.
Expertul economic Veaceslav Ioniță recomandă autorităților să atragă atenția asupra faptului că bugetul de stat nu este un document contabil. „Bugetul de stat este un document prin care noi vedem cum au de gând autoritățile să dezvolte țara și să protejeze cetățenii. Bugetul este mai mult un document de politică, decât un document de acumulări de venituri și cheltuieli”, spune Veaceslav Ioniță.
Marți, 23 iulie, ministra finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat revenirea la cota 20% TVA, de la 10% în prezent, pentru sectorul (HoReCa).