Reușita procesului de integrare europeană a Republicii Moldova ține, în primul rând, de ea însăși. România o va susține, dar este decisivă implementarea reformelor asumate în contextul acordului de Asociere cu UE. Declarațiile au fost făcute de ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleșcanu, în cadrul unui briefing de presă la Chișinău, transmite IPN.
„Cunoaștem din propria noastră experiență care sunt provocările importante ale punerii în aplicare a unei agende ambițioase de reforme, dar nu există o alternativă viabilă pentru asigurarea prosperității, stabilității și democrației în Moldova. România este și va rămâne un avocat al Republicii Moldova”, a declarat ministrul român de externe. Așteptările UE, susținute și de România, țin de obținerea de rezultate concrete în procesele de reformă și de îndeplinire pe deplin a angajamentelor asumate.
Referindu-se la alegerile parlamentare din 24 februarie, ministrul roman a subliniat importanța asigurării celor mai înalte standarde democratice în organizarea acestora, deoarece pe această cale Moldova va putea să-și consolideze calea europeană. Teodor Meleșcanu a dat asigurări că Moldova este una din prioritățile majore ale președinției României în Consiliul UE, prin valorificarea oportunității și contribuție la aprofundarea relațiilor Moldova-UE. În 2019 se fac zece ani de la lansarea Parteneriatului Estic și cinci ani de la liberalizarea regimului de vize, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova. Sunt planificate mai multe reuniuni pe dimensiunea Parteneriatului Estic în domenii precum: economia digitală, energie, mediu de afaceri, transport etc.
În cadrul aceluiași briefing, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, și-a exprimat convingerea că președinția română a Consiliului UE va fi una de succes și va constitui pentru Moldova un imbold important în a continua parcursul european cu perseverență. „Starea dialogului Moldova-UE prezintă potențial de îmbunătățire treptată. Moldova și-a îndeplinit angajamentele asumate față de UE, inclusiv cu susținerea României. Așteptăm finalizarea perioadei electorale și fixare a unor noi obiective pentru dinamizarea relației RM-UE și continuarea reformelor”, a menționat ministrul.
Tudor Ulianovschi a remarcat că în timpul întrevederii cu omologul său român au discutat despre aprofundarea dialogului politic prin organizarea unor acțiuni comune, atât pe durata acestui mandat, cât și a celui care va urma. Părțile au convenit să organizeze, în a doua jumătate a anului curent, următoarea ședință a comisiei interguvernamentale pentru integrarea europeană. Ministrul și-a exprimat recunoștința pentru susținerea acordată de România pentru diverse proiecte desfășurare în Republica Moldova și acordarea a trei milioane de euro pentru continuare a programului de renovare a grădinițelor.
Ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleşcanu, se află în Republica Moldova într-o vizită de lucru de o zi.