Cea dea IX-a reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, convocată astăzi, 1 septembrie, la Chişinău, este un semnal puternic de prietenie transmis Moldovei de către partenerii europeni. O conotaţie simbolică are şi faptul că reuniunea s-a desfăşurat în ziua în care începe să fie pus în aplicare provizorie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Declaraţii în acest sens au fost făcute la conferinţa de presă de după eveniment, transmite IPN.
Viceprim-ministrul Natalia Gherman, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, a declarat că prezenţa la Chişinău a miniştrilor europeni de externe în ziua în care se dă starul implementării Acordului de Asociere constituie o reconfirmare a susţinerii de care Republica Moldova beneficiază din partea UE. „În următorii ani va trebui să menţinem acelaşi ritm de implementare a reformelor pro-europene, să avansăm în contextul procesului de integrare europeană. Am simţit multă susţinere şi suficientă înţelegere din partea UE, încurajări pentru continuarea acestei abordări a parcursului european”, a menţionat Natalia Gherman.
Premierul Iurie Leancă a declarat, în cadrul reuniunii, că viitorul european al Republicii Moldova este o viziune îndrăzneaţă, care merită să fie abordată la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga din anul viitor. Punerea în aplicare a Acordului de Asociere, în special a celui de Liber Schimb, va integra treptat Republica Moldova în piaţa internă a UE şi va consolida legăturile politice între cele două părţi.
Prezent la eveniment, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a îndemnat ţările UE să ratifice în mod prioritar Acordul de Asociere între Republica Moldova şi UE. „Proiectul nostru naţional – de modernizare a Republicii Moldova prin integrare europeană – va aduce schimbări reale în viaţa cetăţenilor noştri, care îşi doresc să trăiască într-un stat de drept şi democratic, care garantează un nivel de viaţă ridicat, pensii şi salarii mai mari”, a declarat şeful legislativului. Punerea în aplicare provizorie a Acordului de Asociere cu UE, începând de astăzi, nu vine în contradicţie cu prevederile Acordului de Comerţ Liber cu statele CSI, a mai spus Igor Corman.
Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Štefan Füle, a amintit că acum 46 de ani a început cel de-al doilea război mondial. „La începutul secolului al 21-a trebuie să învăţăm din greşelile şi crimele care au fost, ca să nu se mai repete niciodată. Dorim să creăm un tablou mai bun, o Europă mai bună şi o Moldova mai bună”, a spus Štefan Füle. Comisia Europeană va discuta şi va conveni asupra propunerilor de a spori cotele pentru merele, prunele şi struguri de masă din Republica Moldova. „Facem acest lucru deoarece avem un singur scop, ca Moldova să fie independentă şi unificată. Vom continua să facem acest lucru prin a vă ajuta să vă modernizaţi ţara”, a subliniat comisarul.
Ministrul afacerilor externe al României, Titus Corlăţean, a subliniat că UE va trebui să susţină în continuare procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. „Apreciem foarte înalt eforturile depuse de Guvernul de la Chişinău în realizarea reformelor. Vom continua să susţinem perspectiva europeană a Republicii Moldova”, a spus ministrul român. „Pentru noi, România, acest Acord de Asociere cu UE nu este capătul de drum, este o etapă intermediară în obiectul de integrarea europeană, iar România susţine foarte clar perspectiva europeană. A fost o reuniune de succes”, a mai spus ministrul de externe român.
Ministrul afacerilor externe al Italiei, Federica Mogherini, care va prelua şefia diplomaţiei europene la 1 noiembrie, a spus că UE este gata să susţină Moldova în implementarea Acordului de Asociere. „Cu siguranţă, trebuie să reconfirmăm alegerea pro-europeană, care este o alegere pro-cetăţeni. Simbolismul este foarte important, dar sunt importante realizările şi rezultatele concrete”, a spus Federica Mogherini.
Secretarul de stat pentru afaceri europene al Franţei, Harlem Desir, a menţionat că beneficiile Acordului de Asociere vor trebui să fie resimţite de către fiecare cetăţean. „Discuţiile constructive au demonstrat susţinerea UE pentru Republica Moldova şi acum trebuie să realizăm implementarea sa în beneficiul cetăţenilor”, a menţionat oficialul francez. Potrivit lui, pentru aplicarea Acordului de Asociere va fi oferită susţinere financiară în mărime de 150 de milioane de euro pe an, din 2014-2017.
La reuniune au fost prezenţi 11 miniştri de externe din UE, 9 secretari de stat, ambasadori şi viceminiştri. Reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova este un mecanism lansat în ianuarie 2010, la iniţiativa României şi Franţei, pentru promovarea intereselor şi vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda europeană. Aceasta este cea de-a doua reuniune, după cea din septembrie 2010.