Reuniune OECD la Chişinău

Protejarea acţionarilor minoritari şi majoritari constituie o provocare pentru întreprinderile care implementează principiile guvernării corporative, a menţionat preşedintele Comisiei parlamentare buget, economie şi finanţe, deputatul Veaceslav Ioniţă, în deschiderea Reuniunii Grupului Euro-asiatic al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) privind guvernarea Corporativă. Evenimentul s-a desfăşurat la Chişinău, la 3 iunie, sub egida Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare,  transmite IPN.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, când un acţionar deţine 90% din acţiuni, iar restul – 10% aparţin la 170 de mii de acţionari mici, conflictele care apar între cele două categorii de acţionari constituie un impediment în dezvoltarea întreprinderii şi atragerea investiţiilor. Potrivit parlamentarului, aceasta este o moştenire proastă a procesului de privatizare care a avut loc în Moldova. „Când se vorbeşte în occident despre implementarea principiilor guvernării corporative, se are în vedere transparenţa în activitatea companiilor, accesul acţionarilor la informaţie. Noi însă avem şi alte probleme, la care, sperăm, să găsim soluţii”, a mai spus deputatul.

Aurica Doina, membru al Consiliului de Administrare a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, a spus că guvernarea corporativă este mecanismul prin care se creează acea atmosferă normală de conlucrare între acţionari, furnizori şi clienţii întreprinderilor. „În Republica Moldova aplicarea Codului guvernării corporative, aprobat în 2007, este benevolă. Există totuşi companii care implementează bunele practici în acest domeniu, în special băncile, companiile de asigurare”, a remarcat Aurica Doina. Ea şi-a exprimat speranţa că vor fi operate modificări în legislaţie care să îmbunătăţescă guvernarea corporativă.

Grupul Euro-asiatic privind guvernarea corporativă a fost creat în 2011 de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cu participarea autorităţilor pieţei de capital, burselor de valori şi altor părţi relevante din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Turkmenistan, Ucraina şi alte ţări. Grupul oferă o platformă pentru   identificarea celor mai bune practici de guvernare corporativă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.