RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 9 – 15 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 9 octombrie

Air Moldova are datorii de milioane față de pasageri și o singură navă care e în reparație


Operatorul Air Moldova are datorii față de pasageri de milioane de euro. Compania deține o singură navă care se află în reparație. Tot ea are certificatul de operator aerian suspendat. La sfârșitul lunii septembrie urma să aibă loc adunarea creditorilor Air Moldova, unde să fie aprobat un plan de restructurare accelerată a companiei, lucru care nu s-a întâmplat, scrie Europa Liberă.

● MARȚI, 10 octombrie

Tarif unic în capitală pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă


Consumatorii din Chișinău, casnici și non-casnici, vor achita un tarif unic în mărime de 10,79 lei/m3 pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă. Unificarea tarifului se regăsește în hotărârea Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică. Noul tarif este mai mic cu 0,33 lei/m3 comparativ cu actualul tarif pentru consumatorii casnici. Pentru consumatorii non-casnici noul tarif este cu 2,50 lei/m3 mai mic decât cel plătit în present., transmite IPN.

Grecia, Bulgaria și România reafirmă sprijinul pentru securitatea energetică a Moldovei

Dintr-o țară care depinde 100% de o singură sursă de gaze naturale, Republica Moldova și-a diversificat sursele de aprovizionare și a devenit furnizor de securitate în regiune după ce a pilotat interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria și coridorul vertical de gaze din Grecia până la depozitele subterane din Ucraina. Hotărârea Republicii Moldova de a avansa în procesul de integrare europeană a fost exprimată de ministrul energiei, Victor Parlicov, care a participat la reuniunea trilaterală la nivel de prim-miniștri ai Bulgariei, Greciei și României.

● JOI, 12 octombrie

Vladimir Bolea: Cerealele ucrainene nu rămân pe teritoriul Republicii Moldova


Tranzitul cerealelor ucrainene este un proces benefic pentru Calea Ferată a Moldovei. O spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, după ce la București președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a anunțat că în curând urmează să fie deschis un coridor de cereale din Ucraina, prin Republica Moldova, către România. Ministrul Agriculturii dă asigurări că cerealele ucrainene nu rămân pe teritoriul Republicii Moldova și nu-i împiedică pe agricultorii noștri să-și exporte sau să-și proceseze produsele.

Dumitru Alaiba a prezentat pachetul IV de reducere a birocrației pentru facilitarea mediului de afaceri

Eliminarea birocratiei inutile, reducerea poverii administrative și birocratice asupra antreprenorilor rămân în lista obiectivelor actualului guvern. O spune viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, care a prezentat astăzi pachetul IV de reducere a birocrației pentru facilitarea activității mediului de afaceri.

Nu vedem riscuri să evolueze cursul valutar cu volatilitate sporită, funcționar BNM

Leul moldovenesc a dat dovadă de rezistență la șocurile suprapuse – pandemie, război, inflație, costul energiei și al alimentelor. Acesta este un rezultat al activității Băncii Naționale a Moldovei, un rezultat al faptului că este un nivel adecvat al rezervelor, iar instituția este gata să intervină în piață când este nevoie. O spune directorul Departamentului piețe financiare al BNM, Daniel Savin. În opinia sa, cursul valutar o să fluctueze conform tendințelor pieței. Însă, dacă se vor adeveri prognozele legate de creșterea economică și inflația în coridor, nu ar exista riscuri pentru cursul oficial sau cursul valutar să evolueze cu volatilitate sporită. Deci, el la fel se va stabiliza și va crea premise pentru această dezvoltare.

● VINERI, 13 octombrie

A fost lansat programul Super ESCO, destinat îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor publice


Un program destinat îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor publice și care ulterior va fi gestionat de Agenția pentru Eficiență Energetică, denumit Super ESCO, a fost lansat astăzi. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei, Moldova Super ESCO are scopul de a elabora conceptul din punct de vedere legal și a vedea cum va funcționa acest mecanism de finanțare în practică, aplicându-l în cazul a cel puțin două clădiri publice selectate. În acest scop va fi alocat un grant de circa 1 milion de dolari SUA din partea USAID.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.