RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 9-15 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 9 octombrie

Încă zece agenți economici au fost acceptați să exporte material săditor în Rusia

Încă zece agenți economici din Republica Moldova, care dețin pepiniere pentru creșterea materialului săditor, au fost autorizați de către Serviciul Federal pentru Supravegherea Veterinară și Fitosanitară al Rusiei (Rosselhoznadzor) să exporte puieți în Federația Rusă. Decizia a fost luată în urma inspecției desfășurate de către  experți Rosselhoznadzor, între 18 și 24 iunie, la solicitarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Autoritățile își numără „roadele” evenimentului Moldova Business Week

Două companii din Italia și-au anunțat intenția de a veni în Moldova cu investiții de peste un milion și jumătate de euro. Prima companie se va specializa pe creșterea grâului, porumbului și a altor produse bio, care vor fi exportate pe piața UE. Cea de-a doua investiție este anunțată de grup de producere din Torino, care vrea să deschidă o fabrică de prelucrare a fierului și oțelului în Moldova. Despre rezultatele săptămânii de afaceri „Moldova Business Week 2017”, din perioada 3-6 octombrie, a vorbit directorul general al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Vitalie Zaharia. Potrivit lui Vitalie Zaharia, pe parcursul Moldova Business Week au avut loc un număr mare de întâlniri și vizite la companii din sectorul agroalimentar, textile, în zonele economice libere și parcurile industriale, în cadrul cărora au fost semnate acorduri de intenție și precontracte de import.

Ministrul Vasile Bâtca estimează beneficiile modificărilor propuse la Codul funciar

După ce vor fi votate în lectură finală modificările propuse la Codul funciar, persoanele care doresc să construiască pensiuni agroturistice pe terenurile agricole pe care le dețin nu vor mai trebui să schimbe destinația lotului, economisind astfel în jur de 200 de mii de lei. Estimările le-a făcut ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Vasile Bâtca, într-o conferință de presă. Potrivit ministrului, inițiativa se înscrie în Planul de acțiuni pentru dezvoltarea regională și rurală. Astfel, vor fi diversificate activitățile economice în teritoriu, va fi posibilă dezvoltarea echilibrată a regiunilor, a infrastructurii locale, vor fi create noi locuri de muncă, vor fi oferite oportunități de îmbunătățire a condițiilor de trai pentru localnici. Totodată, spune Vasile Bâtca, vor spori veniturile în mediul rural și va creștere capacitatea de afaceri în regiunile rurale.

● MARŢI, 10 octombrie

Economia Moldovei își pierde din potențialul său de creștere, opinie

Economia Republicii Moldova își pierde din potențialul său de creștere. Declarația în acest sens a fost făcută de Alexandru Fală, expert la Centrul Analitic Independent Expert Grup, în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV. Potrivit expertului, aceasta tendință de pierdere a potențialului economic este una continuă. „Cel mai tare ce ar trebui să îngrijoreze întreaga țară este că în Republica Moldova cu cât ne deplasăm în timp, cu atât va deveni din ce în ce mai greu să realizăm ritmuri de creștere economică mai înalte”, spune Alexandru Fală.

Roman Chircă: Paramentrii macrofinanciari arată bine după o lungă perioadă de turbulențe

Paramentrii macrofinanciari în Republica Moldova arată destul de bine după o lungă perioadă de turbulențe. De această părere este directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova. Potrivit lui Roman Chircă, au existat mai mulți factori care au dus la creșterea veniturilor în bugetul de stat, în primul rând, revenirea economiei după doi ani de stagnare. Totodată, Roman Chircă menționează că au crescut remitențele. De asemenea, leul moldovenesc s-a întârit vizavi deprincipalele valute internaționale. „Aceștia sunt factorii de fundal care au dus la creșterea agregată a cererii care în final s-a produs prin consum”, spune Roman Chircă.

● MIERCURI, 11 octombrie

Termenul proiectului de reabilitare a rețelelor de transport electric se extinde

Guvernul a aprobat inițierea negocierilor și semnarea Addendumului nr.1 la Acordul de finanțare dintre executivul de la Chișinău și Uniunea Europeană cu privire la reabilitarea rețelelor de transport electric ale ÎS „Moldelectrica”, semnat la 17 decembrie  2012 la Chișinău. Prin acest acord Uniunea Europeană, reprezentată de către Comisia Europeană, se angajează prin Fondul de Investiți pentru Vecinătate să finanțeze proiectul de reabilitare a rețelelor de transport electric ale ÎS „Moldelectrica” cu opt milioane de euro, sub formă de grant. Addendumul concretizează unele aspecte prevăzute în acord, majorând și termenul de realizare a proiectului de la 54 la 66 de luni.

● JOI, 12 octombrie

APP va avea statut de autoritate administrativă centrală

Agenția Proprietății Publice va avea statut de autoritate administrativă central. Astfel, instituția se va subordona direct Guvernului, și nu Ministerului Economiei și Infrastructurii, cum este în present. În competența APP va intra: administrarea bunurilor proprietate a statului, deetatizarea proprietății publice, respectarea drepturilor și intereselor patrimoniului statului. APP va monitoriza respectarea obligațiilor de către agenții economici cumpărători ai proprietății publice în perioada de post-privatizare și va coordona proiectele de parteneriat public-privat.

● VINERI, 13 octombrie

Moldsilva anunță prețul la lemnul de foc

Volumul de masă lemnoasă ca lemn de foc, planificat spre recoltare în acest an de către întreprinderile silvice, este de aproape 145 de mii de metri cubi. Procesul este la etapa finală.

Agenția „Moldsilva” precizează într-un comunicat de presă, că prețul mediu de comercializare a lemnului de foc (cu lungimea de un metru) este de 546 lei/metru ster – pentru speciile tari și 295 de lei/metru stern – pentru speciile moi. Prețul pentru un metru cub de lemn este de 780 de lei pentru speciile tari și 421 de lei pentru speciile moi. Costul lucrărilor de colectare și transportare este inclus în prețul final.

Un pod rutier va fi construit peste Prut în regiunea orașului Ungheni

Un pod rutier, cu patru benzi de circulație, urmează să fie construit peste Prut, în regiunea orașului Ungheni, în imediata apropiere de localitatea Zagarancea. Pe pod va fi asigurată și circulația pietonală. Într-un răspuns al Ministerului Economiei și Infrastructurii se menționează că lucrările de construcție a podului și a drumului de acces din partea română vor fi finanțate de România, iar construcția drumului de acces din Republica Moldova fi finanțată de partea moldavă (din Fondul Rutier). Partea română a inclus acest obiectiv în Planul de Amenajare a Teritoriului Național, cu finanțare pentru anii 2018-2020.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.