RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 9-15 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

LUNI, 9 iulie

Agenții economici nu vor mai fi nevoiți să stea ore în șir în cabinetele agențiilor publice, pierzând timp și bani, pentru a obține acte permisive. De astăzi, 9 iulie, ei vor putea face acest lucru online, la orice oră și indiferent de locul aflării, prin intermediul Sistemului informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP), lansat la Chișinău. Gradat, pe platformă vor fi disponibile 152 de acte permisive oferite de către 32 de agenții emitente și autorități locale. Sistemul este disponibil pentru orice solicitant în regim online, prin intermediul portalului web, accesibil de pe orice calculator sau dispozitiv mobil. Sistemul va oferi și acces la serviciile electronice cu semnătură digitală, indiferent de locația fizică a solicitantului.

● MARȚI, 10 iulie

Fără banii din UE, deficitul bugetar se va dubla, expert economic

Dacă Republica Moldova nu va primi asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene, așa cum s-a recomandat prin intermediul Rezoluției adoptate săptămâna trecută de către Parlamentul European, atunci deficitul bugetar al Republicii Moldova pentru anul curent se va dubla. Declarația aparține expertului economic Sergiu Gaibu, făcută în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV. Potrivit lui, la momentul actual, deficitul bugetar este aproximativ cinci miliarde de lei, respectiv, dacă nu va fi acordată asistența macrofinanciară, acesta va constitui mai mult de zece miliarde de lei. „Guvernul va trebui să facă o revizuire a acestui buget, va trebui să facă o rebalansare, de cele mai multe ori parțial se soluționează problema cu refinanțări de pe intern, parțial prin intermediul hârtiilor de valoare de stat, poate reușesc să găsească o oarecare alternativă de finanțare din exterior sau se revizuiesc și unele poziții de cheltuieli”, a declarat Sergiu Gaibu.

Certificatul de calificare al auditorului, exclus din categoria actelor permisive

Certificatul de calificare al auditorului pentru auditul general a fost exclus din lista actelor permisive, eliberate de către autoritățile emitente, persoanelor fizice și juridice pentru practicarea activității de întreprinzător. Un proiect de lege pentru modificarea unor acte legislative în acest sens a fost aprobat de Guvern. Potrivit proiectului de lege, certificatul de calificare al auditorului pentru auditul general nu poate fi atribuit la categoria actelor permisive, deoarece este un document asociat mai mult cu acordarea unui statut de calificare a persoanei, similar avocaților și notarilor, și nu a unui permis regulat de desfășurare a activității de întreprinzător.

AIPA a trecut în contul producătorilor agricoli 120 de milioane de lei

Circa 120 de milioane de lei, pentru un număr de 1017 de dosare, au fost trecute în contul producătorilor agricoli solicitanți de subvenții, pe parcursul primului semestru al anului curent. Potrivit unui comunicat de presă al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), producătorii agricoli au cerut subvenții pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol convențional, respectiv construcția caselor de ambalare, frigidere de păstrare a fructelor, strugurilor și legumelor. Cele mai active la depunerea dosarelor sunt raioanele Cahul și Edineț.

Prețuri mai mari la carburanți

Benzina se scumpește cu 39 de bani, iar motorina cu 25 de bani. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță prețurile plafon de comercializare a produselor petroliere principale pentru perioada 11-24 iulie. În următoarele două săptămâni, prețul plafon la benzină este de 19,49 lei/litru, iar la motorină – 17,25 lei/litru. Comparativ cu prețurile plafon actuale, (în perioada 26 iunie-9 iulie) cotațiile medii Platts s-au majorat cu 25,42 dolari/tona pentru benzină (+3,64%) și 14,80 dolari/tona pentru motorină (+2,29%). Cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul a constituit 16,8275 lei/USD. Astfel, majorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0,39 lei/litru pentru benzină și 0,25 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

Majorarea prețurilor plafon la carburanți, suspendată

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță că începând cu data de 11 iulie, ora 00.01 prețurile plafon la carburanți rămân neschimbate – 19,10 lei/litru pentru benzina Premium A-95 și de 17,00 lei/litru pentru motorină. Anunțul vine în condițiile în care Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Buiucani, a suspendat ordinul ANRE prin care marți, 10 iulie, au fost anunțate prețuri plafon mai mari cu 39 de bani pentru un litru de benzină și respectiv 25 de bani pentru un litru de motorină. Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că, împreună Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, a depus o cerere suplimentară prin care a contestat decizia ANRE care prevede majorarea prețurilor plafon la carburanți. Concomitent, s-a solicitat suspendarea acestui ordin până la emiterea unei hotărâri irevocabile în pricina civilă intentată la cererea de chemare în judecată depusă în 12 iunie.

Toate sistemele de irigare din Moldova sunt din perioada sovietică și sunt uzate

În Republica Moldova sunt 78 de sisteme de irigare și toate au fost construite în perioada sovietică. Dintre acestea, doar zece au fost reabilitate și modernizate în ultimii ani. Acest lucru a avut loc prin intermediul programului Compact, lansat în Republica Moldova în 2010 cu susținerea financiară a Guvernului SUA. Într-un răspuns oferit de către Agenția Apele Moldovei, se spune că celelalte 68 de sisteme de irigare, deși sunt vechi, sunt funcționale. Însă starea lor tehnică este nesatisfăcătoare, au un randament de activitate foarte scăzut și un consum de energie electrică este foarte ridicat. Expertul economic Viorel Chivriga a menționat că cele 78 de sisteme de irigare sunt instalate pe suprafețe care variază de la 130 la 690 ha și că majoritatea sunt uzate fizic și moral. Datele statistice spun că mai puțin de 10% din suprafața terenurilor cu destinație agricolă sunt irigate. Expertul afirmă că existența sistemelor de irigare nu înseamnă că terenurile aflate sub aria de acoperire a acestora sunt irigate. Acestea sunt parcelate și aparțin diferitor proprietari.

● MIERCURI, 11 iulie

Scutirea de plata taxelor vamale pentru antreprenorii transnistrenii, prelungită

Termenului de aplicare a scutirii de plata taxelor vamale pentru agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova, care efectuează operațiuni de import-export prin punctul de trecere a frontierei Pervomaisk-Cuciurgan și care nu sunt înregistrați la Agenția Servicii Publice se prelungește. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe la Guvern, la care au fost examinate subiecte ce țin de managementul integrat al frontierei. Într-un comunicat de presă remis de Guvern se menționează că termenul respectiv expiră pe 18 iulie curent. În cadrul ședinței a fost acceptată propunerea ca această perioadă să fie extinsă până la 1 ianuarie 2019

CCRM a formulat o opinie de audit cu rezerve privind executarea bugetului de stat pentru 2017

Curtea de Conturi a formulat o opinie de audit cu rezerve asupra Raportului Guvernului privind executarea bugetului de stat pe anul 2017. Tatiana Cunețchi, membră a Curții, a declarat, în cadrul unor audieri, organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, că aspectele abordate care au stat la baza formulării opiniei cu rezerve se referă la aspecte financiare și aspecte de conformitate. Auditul atrage atenția asupra neasigurării prezentării depline a informației consolidate aferente rapoartelor financiare ale autorităților publice centrale și ale unităților administrativ-teritoriale, acestea neregăsindu-se în formatul și componența Raportului Guvernului privind executarea bugetului de stat. Tatiana Cunețchi a menționat că, referitor la aspectele financiare, auditul a constatat neconfirmarea prin verificări reciproce cu alți administratori a veniturilor încasate la bugetul de stat în sumă 926,9 milioane de lei. De asemenea, este vorba despre neasigurarea verificărilor reciproce între Ministerul Finanțelor și Serviciul Fiscal de Stat privind contribuțiile obligatorii ale producătorilor de produse vitivinicole, în sumă de circa 20 de milioane de lei.

În următorii ani în Moldova vor veni investiții de peste un miliard de euro, declarație

Semnăm contractul de prestare a serviciilor publice pentru elaborarea, implementarea și promovarea internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție cu încrederea că în următorii cinci ani volumul investițiilor va atinge o valoare de 1,3 miliarde de euro. Declarația a fost făcută de către ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, miercuri, 11 iulie, la semnarea contractului cu liderul consorțiului MIC Holding LLC și Henley&Partners Government Services Ltd, care a câștigat concursul. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, scopul Programului este de a consolida percepția și competitivitatea Republicii Moldova pe plan internațional, în vederea atragerii investițiilor străine directe în domeniile de dezvoltare strategică stabilite de Guvern. Consorțiul câștigător a oferit cel mai bun plan de implementare a Programului.

Întreg procesul de achiziții publice se va desfășura în formă electronică

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Conceptul tehnic al Sistemului Informațional Automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice”(MTender)”. Potrivit ministrului finanțelor Octavian Armașu, achizițiile publice electronice micșorează cheltuielile guvernamentale între 5 la sută și 30 la sută, sporesc acoperirea oportunităților de achiziții publice, ceea ce conduce la creșterea numărului de oferte. De asemenea, MTender va genera economisirea de resurse esențiale necesare pentru identificarea oportunităților, plasarea clarificărilor, tipărire, logistică, economiile estimate fiind cuprinse între 150 lei și 1200 lei per ofertant per procedură de achiziție publică. Durata procesului de achiziții în cazul achizițiilor publice electronice se va reduce cu 20-40 la sută.

Guvernul aprobă acordurile de finanțare a interconectării la rețelele energetice din România

Guvernul a aprobat astăzi proiectele de legi cu privire la ratificarea Acordurilor de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Împrumuturile de la BERD și BEI, conform Acordurilor, sunt în valoare a câte 80 mln euro din parte fiecărei instituții bancare nominalizate. Proiectul prevede construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, constând din: o stație Back-to-Back în Vulcănești; o linie de transport a energiei electrice de 400kV între Vulcănești și Chișinău; extinderea stației de la Chișinău, în Republica Moldova; extinderea stației Vulcănești de 400kV. Inițiativa a fost înaintată de către Ministerul Economiei și Infrastructurii și este în strictă conformitate cu măsurile stipulate în Strategia Energetică 2030 și cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Comunității Energetice.

● JOI, 12 iulie

Revizuirea metodologiei de formare a prețurilor la carburanți, cea mai indicată opțiune, Expert Grup

Revizuirea metodologiei existente de formare a prețurilor la carburanți rămâne a fi cea mai indicată opțiune, ținând cont de particularitățile pieței produselor petroliere, dar și de modul cum a fost aprobată noua Metodologie în anul 2016. Mai mult ca atât, revizuirea componentelor prețurilor plafon poate fi efectuată într-un mod transparent cu implicarea tuturor părților interesate pentru a exclude disensiuni la etapa aplicării Metodologiei, așa cum s-a întâmplat de această dată. Centrul Analitic Independent „Expert Grup” vine cu o notă privind piața produselor petroliere din Republica Moldova. Potrivit autorului notei și directorului de program în cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Vadim Gumene, orice inițiativă ce vizează subiecte sensibile din punct de vedere socio-economic necesită o fundamentare foarte minuțioasă în baza estimărilor empirice cu includerea unor modele și scenarii care ar anticipa modificarea statu-quo-lui, în mod obligatoriu creșterea cotațiilor, dar și alinierea accizelor la minimul angajamentelor asumate.

Noi modalități de combatere a sărăciei de la IDIS „Viitorul”

IDIS Viitorul propune un proiect de lege, menit să combată sărăcia prin susținerea de către stat a zonelor defavorizate, proiectul urmează să fie înaintat Guvernului și Parlamentului pentru aprobare. Proiectul de lege a fost elaborat în scopul de a defini regimul juridic al zonelor defavorizate și de a institui cadrul național de reglementare al acestor zone, astfel ca acesta să interacționeze cu politicile de dezvoltare regională și națională. Igor Munteanu, director IDIS Viitorul a menționat că, din cauza mai multor factori legați de demografie, mediu, calitatea solului și alți factori, unele localități din Moldova sunt subdezvoltate în comparație cu altele. Iar populația dispune de venituri mai reduse, fiind în consecință mult mai săracă.

Bugetul nu va simți lipsa asistenței macrofinanciare, dar Moldova în ansamblu va avea de suferit, opinie

Bugetul Republicii Moldova nu va simți serios lipsa asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene, dar nu se poate spune că țara nu va avea de suferit de pe urma acestui lucru. Concluzia poate fi trasă și după reacția nervoasă a autorităților la anunțul UE de a suspenda acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară promisă. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Deputatul PSRM Vladimir Golovatiuc spune că veniturile la buget sunt în creștere, dar Republica Moldova va simți lipsa banilor promiși de UE. „Bugetul nu va simți lipsa asistenței macrofinanciare europene, dar este cinism curat să se spună că țara nu va avea de suferit și că economia este în creștere”, a declarat politicianul. Potrivit lui, bugetul ar fi putut crește cu două miliarde lei și că acești bani sunt necesari acum Republicii Moldova.

Agricultorii vor beneficia de asistență tehnică pentru elaborarea planurilor de afaceri

Agricultorii din Republica Moldova care vor accesa credite în condiții avantajoase în cadrul programului „Livada Moldovei” vor beneficia de asistență tehnică pentru elaborarea planurilor de afaceri și accelerarea proiectelor de investiții. Anunțul a fost făcut în cadrul primei ședințe a Consiliului de Observatori a asistenței tehnice în sprijinul implementării activităților desfășurate de „Livada Moldovei”. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ministrul Liviu Volconovici a spus la ședință că este salutabil faptul că după ce a fost semnat contractul în iulie 2014 între Banca Europeana de Investiții și Guvernul de la Chișinău, în baza căruia a fost acordat un împrumut de 120 de milioane de euro, se acordă și asistența tehnică. Prin instruiri, schimb de experiență beneficiarii vor fi ajutați să-și dezvolte afaceri în agricultură.

● VINERI, 13 iulie

Republica Moldova are mai puțini muncitori în țară decât peste hotare, expert economic

Republica Moldova este unica țară din lume în care cetățenii angajați rămași sunt mai puțini decât cei plecați peste hotare. Totodată, în Moldova se înregistrează cel mai mic salariu din Europa. Declarațiile au fost făcută în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul de televiziune NTV Moldova, de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice. „Noi avem mai mulți lucrători peste hotare decât în Moldova. În ultimii 15 ani oamenii au transmis acasă de peste hotare 27 de miliarde de dolari, iar salariul în Moldova a fost de 19 miliarde. Deci, noi aici am câștigat mai puțin decât remitențele de peste hotare”, spune expertul.

Opinii împărțite privind Programul de acordare a cetățeniei prin investiții

Opinii împărțite privind Programul de acordare a cetățeniei Republicii Moldova prin investiții. În timp ce unii experți spun că prin acest program ar putea intra în țară mijloace financiară de proveniență dubioasă sau chiar banii sustrași anterior din sistemul bancar național, statul dă asigurări că acest lucru nu se va întâmpla pentru că vor exista mai multe filtre de verificare a persoanelor care solicită cetățenia Republicii Moldova, dar și a mijloacelor acestora. Expertul economic Veaceslav Negruța, susține că acest program este asociat cu proiectul privind amnistia fiscală pentru că a fost introdus în același timp în Parlament și are același grup de parlamentari drept semnatari. Din această cauză, dar și potrivit unor prevederi ale programului, apare suspecția că astfel vor fi aduse și legalizate în țară mijloacele sustrase din sistemul bancar prin schema cunoscută ca „furtul miliardului”, spune expertul. Veaceslav Negruța a mai menționat că Guvernul a inițiat acest program după modelul implementat în Malta. Principalul element care face diferit programul inițiat în Moldova este acordarea cetățeniei prin cumpărarea titlurilor emise de către stat.

Mai multe ÎS își vor schimba fondatorul

Un număr de 192 de întreprinderi de stat și 71 de societăți pe acțiuni, în care statul deține cotă, ale căror fondatori sau deținători de acțiuni sunt ministerele și alte autorități administrative centrale din subordinea Guvernului, urmează să fie transmise către Agenția Proprietății Publice. Aceasta, în baza Legii cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală, adoptată la 23 noiembrie 2017. Legea nominalizată stipulează că funcția de fondator sau deținător de cotă de acțiuni în numele Guvernului este exercitată de Agenția Proprietății Publice care, în contextul reformei Guvernului, a devenit o autoritate subordonată direct Executivului și nu ca mai înainte, unui minister.

Schemă de investiții în domeniul producțiilor de film și altor opere audiovizuale

În Republica Moldova va fi implementată o schemă de investiții în domeniul producțiilor de film și altor opere audiovizuale. Prin acest mecanism de stat, va fi asigurată rambursarea a 25% din cheltuielile calificate, realizate pe teritoriul Republicii Moldova, la care se poate adăuga 5% cu condiția promovării de film și altor opere audiovizuale. Prevederile se conțin într-un proiect de lege aprobat în primă lectură în ședința de vineri, 13 iulie, a Parlamentului. Scopul este de a crea cadrul normativ pentru a facilita atragerea investițiilor străine pentru producțiile de film și alte opere audiovizuale și a susține producerea de filme artistice, seriale TV, filme și seriale cu desene animate, documentare, emisiuni TV performante și moderne, reality show, spoturi publicitare sau clipuri muzicale. Astfel, autorii proiectului, elaborat în conlucrare cu experți media, își propun să atragă investiții în țară, să dezvolte domeniul audiovizual și de film național, dar și să contribuie la creșterea volumului de producții, inclusiv autohtone.

Contractul de finanțare privind interconectarea electrică Moldova-România, ratificat în Parlament

Proiectul legii pentru ratificarea Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții privind interconectarea electrică Moldova – România a fost ratificat în ședința Parlamentului de vineri, 13 iulie. Conform acordului, împrumutul de la BEI este în valoare de 80 de milioane de euro, bani destinați pentru lucrările de construcție și dezvoltare a infrastructurii necesare pentru interconectarea permanentă a rețelelor de transport de energie electrică din România și Republica Moldova. Proiectul prevede construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, constând din: o stație Back-to-Back în Vulcănești; o linie de transport a energiei electrice de 400kV între Vulcănești și Chișinău; extinderea stației de la Chișinău, în Republica Moldova; extinderea stației Vulcănești de 400kV.

Parlamentul a ratificat Acordul de Finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare

Deputații au ratificat Acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în mărime de 24,9 milioane de euro privind ,,Programul de guvernanță economică pentru Republica Moldova (DPO-3)’’, semnat la Chișinău pe 11 iulie 2018. În cadrul examinării, ministrul finanțelor, Octavian Armașu, a declarat că este vorba despre un credit, acordat sub formă de suport bugetar și care urmează să acopere deficitul curent bugetar general. Din sursele financiare în cauză urmează să fie acoperite cheltuieli prevăzute în buget, inclusiv cele ce țin de investițiile publice, reabilitarea drumurilor etc.

● SÂMBĂTĂ, 14 iulie

Strategia de dezvoltare a pieței financiare nebancare pe anii 2018-2022, aprobată


Strategia de dezvoltare a pieței financiare nebancare pentru anii 2018-2022, precum și Planul de acțiuni aferent implementării acesteia au fost aprobate, în ședința Parlamentului de vineri, 13 iulie. Documentele prevăd politici de acțiune, care cuprind peste 60 de măsuri ce derivă din angajamentele asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere cu UE. Strategia este axată pe patru direcții, printre care și creșterea eficacității supravegherii prin trecerea la supravegherea activității entităților în baza prevenirii și gestiunii riscurilor. O altă direcție prevede elaborarea și punerea în aplicare a cadrului de reglementare comprehensiv cu transpunerea prevederilor legislației comunitare, ceea ce va permite participanților pieței și investitorilor să profite de avantajele pieței unice europene.

Arena Chișinău va fi construită de către o companie din Turcia

Proiectarea și construcția Arenei Chișinău vor fi efectuate de către compania „Summa” din Turcia. La concurs a fost depusă o singură ofertă, iar Comisia de selectare, formată din reprezentanții mai multor entități de stat, a declarat-o eligibilă pe toate pozițiile. Conform planului anunțat de autorități, la sfârșitul lunii august urmează să fie lansate lucrările pe șantierul de construcție. Detaliile au fost prezentate în cadrul unui briefing de presă, susținut vineri seara, 13 iulie. Potrivit ministrei educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, compania are experiență generală în domeniul construcțiilor de minimum trei proiecte de proiectare și construcție realizate pe parcursul anilor 2013-2017, cu o valoare de cel puțin 30 de milioane de euro per proiect. De asemenea, compania are experiență în construcția edificiilor de profil sportiv, similare obiectivului parteneriatului public privat – arene, stadioane, complexe sportive – fiind realizat minim un proiect pe parcursul ultimilor cinci ani.

Proiectul Arena Chișinău nu este unul economic, opinie

Proiectul care vizează construirea Arenei Chișinău nu este unul economic și nu va aduce profit. Dacă cineva speră că acesta este un proiect fezabil cu venituri, atunci el se înșală amarnic pentru că dacă Arena Chișinău ar fi fost o idee care aducea bani, era să fie construită de companii private cu mult timp înainte. De această părere este expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, exprimată în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8. Veaceslav Ioniță se întreabă dacă Arena Chișinău, fiind nerentabilă, nu se va transforma în paragină, așa cum s-a întâmplat cu alte obiecte importante cum ar fi Circul din Chișinău. „Eu vreau să văd un studiu de fezabilitate nu legat de cheltuirea banilor, dar referitor la recuperarea cheltuielilor. Vreau să văd un studiu de fezabilitate care o să demonstreze că Arena Chișinău va fi capabilă, din veniturile car e le va avea, să mențină cheltuielile curente”, spune expertul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.