RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 9 – 15 ianuarie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● LUNI, 9 ianuarie]
[Guvernarea provoacă ciocniri între angajaţi şi angajatori]
După ce a testat modelul scandalos de relaţii pe interior mai mult timp, actuala guvernare a impus acelaşi model de relaţii şi pentru alte sfere ale vieţii sociale. În particular, cu începere de la 1 ianuarie, guvernarea stimulează ciocniri serioase de interese între angajaţi şi angajatori, cu scopul, clasic, pentru astfel de situaţii, când „doi se bat şi al treilea câştigă”. Câştigul este unul foarte real, material şi poate fi estimat la câteva sute de milioane de lei anual. Acesta ar fi unul din scopurile sau, cel puţin, efectele noilor reglementări legislative, potrivit cărora angajatul urmează să-şi plătească din buzunarul propriu prima zi a concediului de boală, iar angajatorul – următoarele trei zile. S-ar putea ca la mijloc să fie şi alte scopuri şi interese, declarate şi nedeclarate, inclusiv politice.
[● MARŢI, 10 ianuarie]
[Proiectul Energie şi Biomasă se lansează în Glodeni, Donduşeni, Râşcani şi Soroca]
Proiectul Energie şi Biomasă s-a lansat astăzi, 10 ianuarie, în raionul Glodeni. Până la sfârşitul săptămânii, evenimente similare vor avea loc şi în raioanele Donduşeni, Râşcani şi Soroca. Comunităţile rurale sunt încurajate să valorifice şansa de a instala în instituţiile publice sisteme eficiente de încălzire pe bază de biomasă. „Satele participante la competiţie vor trece câteva etape de selecţie, unde vor trebui să probeze dovada sursei sigure de aprovizionare cu baloturi de paie şi a resurselor financiare pentru achiziţia combustibilului, existenţa clădirilor publice adecvate pentru a fi racordate la sisteme de încălzire pe bază de paie, existenţa depozitelor pentru stocarea baloturilor de paie, angajamentul şi motivarea comunităţii de a accesa surse alternative de energie termică”, a declarat managerul proiectului, Alexandru Ursul.
[Seceta taie din aşteptările pentru o recoltă bună de grâne]
Seceta din vara şi toamna anului trecut, care continuă şi acum, nu va pune în pericol securitatea alimentară a Moldovei. Cel puţin acestea sunt asigurările pe care le dau oficialii. Pe de altă parte, potrivit specialiştilor în domeniu, trebuie să ne aşteptăm la o recoltă mai proastă de grâne. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a spus că, în ciuda condiţiilor climaterice neprielnice, grânele s-au refăcut şi, dacă în curând va cădea zăpadă, aşa cum se aşteaptă, recolta nu va avea de suferit prea mult. „Totul este relativ. Cu o lună şi jumătate în urmă era dezastru, acum însă situaţia s-a îmbunătăţit, a început perioada de înfrăţire la grâne”, a declarat Vasile Bumacov.
[Cheltuielile pot fi reduse pe alte căi decât prin împovărarea antreprenorilor, patronate]
Patronatele insistă să nu fie aprobate în lectură finală modificările prin care angajatorii sunt obligaţi să plătească îndemnizaţia pentru 3 zile de concediu medical al salariatului. Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului (CNPM), Leonid Cerescu a declarat că agenţii economici trebuie să creeze condiţii adecvate de muncă pentru angajaţi, dar metodele aplicate de guvernanţi sunt departe de a încuraja acest lucru. „Considerăm inadmisibilă împovărarea suplimentară a contribuabililor în condiţiile în care activitatea agenţilor economici este nefavorabilă. În loc să se întreprindă măsuri de diminuare a acestor cheltuieli pe alte căi, s-a mers pe calea cea mai uşoară. Au pus suplimentar încă două zile povară pe spatele agenţilor economici. Este incorect acest lucru şi nu duce decât la diminuarea locurilor de muncă. Agenţii economici nu vor putea suporta aceste cheltuieli”, a menţionat Leonid Cerescu.
[Timp de un an preţurile s-au majorat cu 7,8%]
De la începutul anului trecut preţurile de consum s-au majorat cu 7,8%. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, indicele preţurilor de consum (IPC) în decembrie, faţă de noiembrie 2011, a constituit 100,2 %, iar faţă de decembrie 2010 – 107,8 %. Creşterea preţurilor la produsele alimentare în luna decembrie a fost mai semnificativă la legume – cu 3,8 %, struguri – cu 3,6 %, lapte şi produse lactate – cu 0,5%. Totodată, în luna decembrie au scăzut preţurile la zahăr – cu 2,7%, cartofi – cu 1%, ceapă – cu 0,5% şi fructe proaspete – cu 0,6% (citrice – cu 5,3%).
[● JOI, 12 ianuarie]
[Politici de reducere a consumului de energie în şcoli]
În următorii trei-patru ani consumul de energie în instituţiile de învăţământ primar şi secundar din Moldova urmează să fie eficientizat, a declarat Iurie Socol, şef de direcţie la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, în cadrul unei discuţii publice la această temă. Potrivit unui studiu efectuat de MDRC, profesorii din 23% din şcoli se plâng că din cauza frigului este imposibil de organizat în mod productiv procesul educativ. Temperaturile joase influenţează negativ şi sănătatea elevilor şi profesorilor. Proiectul documentului de politică publică, prezentat de MDRC, propune trei opţiuni de soluţionare a acestei probleme – optimizarea sistemelor de încălzire, reabilitarea termică a părţii constructive şi opţiunea trei, cea care în opinia MDRC este mai potrivită, prevede reabilitarea sistemelor de încălzire concomitent cu cea a părţii constructive a clădirilor.
[● VINERI, 13 ianuarie]
[„Tracom” anunţă concurs de selectare a rezidenţilor şi proiectelor investiţionale]
Parcul industrial „Tracom” anunţă concurs pentru selectarea rezidenţilor şi a proiectelor investiţionale care vor fi realizate în baza terenurilor şi încăperilor de producţie sau auxiliare şi administrative solicitate în arendă şi neutilizate în procesul tehnologic. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, concursul va avea loc pe 24 ianuarie, ora 11.00 în incinta blocului administrativ „Tracom” SA, cu sediul pe str. Columna, 170.
[Importurile din Turcia sunt de 7 ori mai mari decât exporturile Moldovei în această ţară]
Potenţialul de colaborare comercial- economică între Moldova şi Turcia nu este valorificat pe deplin, deşi se înregistrează tendinţe pozitive. Pentru a impulsiona această colaborare sunt necesare eforturi comune, în concordanţă cu normele şi standardele europene, a declarat Vladimir Didilică, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei în cadrul reuniunii oamenilor de afaceri din Turcia şi Moldova. Potrivit lui Didilică, Turcia este un partener comercial stabil. „În ianuarie - noiembrie 2011, volumul comerţului exterior a înregistrat o creştere de circa 70 la sută faţă de perioada respectivă a anului 2010 şi a constituit peste 350 mln dolari. Însă exporturile moldoveneşti pe piaţa turcească au fost de 7 ori mai mici decât cele turceşti pe piaţa Republicii Moldova. Astfel că rezerve în acest sens mai sunt”, a menţionat vicepreşedintele CCI.
[● SÂMBĂTĂ, 14 ianuarie]
[Deputaţii cer excepţii la legea care-i pune pe patroni să achite 3 zile de concediu medical]
Legea care-i obligă pe patroni să plătească îndemnizaţia pentru 3 zile de concediu medical pentru salariaţi, în loc de una cum este în prezent, nu trebuie să se extindă asupra domeniului agrar. De această părere este Comisia agricultură şi industrie alimentară a Parlamentului. Proiectul legii, votat în primă lectură la sfârşitul lunii decembrie, a primit acum de la comisia de profil avizul pozitiv pentru lectura a doua, cu două amendamente. Cei care solicită ca modificările legii să nu se răsfrângă asupra agricultorilor argumentează prin faptul că, în afară de asociaţiile care există în agricultură, mai sunt şi gospodăriile ţărăneşti. E un fel de auto-încadrare a ţăranului în gospodăria creată de sine. Astfel, agricultorul este pus în situaţia să îşi asume toate 4 zile de concediu medical, una în calitate de angajat şi celelalte 3 în calitate de angajator.
[● DUMINICĂ, 15 ianuarie]
[Modificările la plata concediului medical au fost votate în lectură finală]
Deputaţii au votat în lectură finală proiectul de lege care îi obligă pe angajatori să plătească salariaţilor îndemnizaţia pentru 3 zile de concediu medical. Proiectul a fost susţinut de către majoritatea parlamentară, fără amendamentele propuse pentru patronii din agricultură. Preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului, Vladimir Hotineanu, a spus că amendamentele au parvenit din partea Comisiei agricultură şi industrie alimentară. Însă, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului, acestea au fost retrase.