RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 9-14 septembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 9 septembrie

200 de întreprinderi vor fi inspectate în cadrul unei campanii de securitate în muncă

În perioada octombrie-noiembrie curent, Inspectoratul de Stat al Muncii, cu sprijinul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, va derula campania de securitate şi sănătate în muncă în industria prelucrătoare.  200 de agenţi economici din industria producătoare de băuturi alcoolice şi de panificaţie urmează a fi inspectaţi. Campania vizează agenţii economici din industria producătoare de vinuri şi de panificaţie de pe întreg teritoriul ţării şi se va desfăşura  în două etape. La prima etapă agenţii economici vor fi informaţi despre scopul campaniei, iar la a doua vor avea loc verificările inopinate la întreprinderi. În cazul primelor încălcări depistate agentul economic va fi doar atenţionat, ulterior însă, dacă vor exista abateri repetate, se va alege cu proces-verbal şi, respectiv, sancţiune prevăzută de legislaţia în vigoare.

O lună de secetă a tăiat din roada de sfeclă de zahăr cu circa 10 tone la hectar

Producătorii de sfeclă de zahăr constată că recolata este mai mică cu aproximativ 10 tone la hectar decât se aşteptau. Liderul Asociaţiei producătorilor de sfeclă de zahăr, Nicolae Moraru, a declarat că roada a fost afectată de seceta din luna august. Recoltarea sfeclei în centrul ţării practic s-a sfârşit, dar continuă în nordul republicii. Potrivit liderului producătorilor de sfeclă, în centru s-au recoltat 25 tone de masă curată de pe un hectar. Liderul producătorilor spune că acum activează o singură întreprindere procesatoare de sfeclă, iar altele vor începe munca după 15 septembrie deoarece iniţial vor să se asigure cu materie primă. Potrivit lui Nicolae Moraru, recoltarea sfeclei va continua până în luna noiembrie.

Vinificatorii din Moldova şi-au învăţat lecţia, preşedintele Uniunii Oenologilor

Un eventual embargou al vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă nu va avea impactul celui din 2006, consideră preşedintele Uniunii Oenologilor din Republica Moldova, Gheorghe Arpentin. Într-un interviu la postul de radio Europa Liberă, Arpentin a spus că, după sistarea exporturilor de vinuri pe piaţa rusă, în 2006, companiile vinicole din Moldova „au învăţat anumite lecţii”, multe din ele şi-au diversificat pieţele de desfacere a producţiei, partenerii de afaceri. A fost îmbunătăţit esenţial controlul asupra loturilor de vin exportate. Potrivit datelor statistice, dacă în 2005, adică până la embargoul din 2006, Republica Moldova, exporta vin şi must din struguri în Federaţia Rusă de 207 mln dolari, atunci în 2012 exportul a constituit 40,4 mln dolari. Potrivit  unui comunicat al serviciului sanitar rus Rospotrebnadzor, peste 28 de mii de litri de producţie alcoolică importată din Moldova de la începutul acestui an nu a corespuns exigenţilor cerute de piaţa rusă. Acest volum reprezintă 0,1% din totalul producţiei exportate de Republica Moldova în Federaţia Rusă.

● MARŢI, 10 septembrie

Sucursala BCR cu sediul la Chişinău are un nou preşedinte executiv

Juan Luis Martin Ortigosa a fost numit în funcţia de preşedinte executiv al sucursalei Băncii Comerciale Române (BCR) de la Chişinău. Decizia survine după ce Sorin Andrei şi-a încheiat mandatul pe data de 9 septembrie. Tamara Bolduratu, specialist marketing BCR Chişinău, a declarat că noul preşedinte urmează să intre în funcţie imediat ce va fi înregistrat oficial la Camera Înregistrării de Stat. Procedura poate dura câteva săptămâni. Nu se cunosc deocamdată dacă vor avea loc sau nu modificări de personal. Cu o experienţă de 24 ani de activitate în sistemul bancar, Martin Ortigosa este în poziţia perfectă de a conduce BCR Chişinău, a spus Tamara Bolduratu.

Rusia a impus embargo pentru vinurile moldoveneşti

Rusia a declarat embargo pentru toată producţia vitivinicolă din Republica Moldova. Despre aceasta a anunţat marţi seara, 10 septembrie, şeful serviciului sanitar rus Rospotrebnadzor, Ghenadi Onişenko. Marţi dimineaţa, Onişenko declarase că în ultimele 8 partide de producţie vitivinicolă din Moldova s-a depista încălcarea normelor sanitare.

Hotărârea Guvernului privind concesionarea Aeroportului Chişinău este suspendată

Curtea Constituţională a suspendat hotărârea Guvernului privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău şi a declarat admisibilă sesizarea unui grup de deputaţi pentru controlul constituţionalităţii acesteia. Pe pagina oficială a Curţii Constituţionale se menţionează că suspendarea a fost dispusă în vederea evitării consecinţelor negative iminente pentru securitatea economică sau financiară a statului. Suspendarea va dura până la soluţionarea în fond a sesizării, cu emiterea unei decizii sau hotărâri definitive.

Problema datoriilor compromite eficienţa întreprinderilor termoenergetice, oficial

CET-urile datorează SA „Moldovagaz” aproape 2 mlrd lei, inclusiv190 mln lei datorii îngheţate, iar datoriile SA „Termocom” faţă de CET-uri şi „Moldovagaz” constituie 2,2 mlrd lei. „Ne aflăm într-un colaps. „Moldovagaz” controlează toate plăţile curente pe care le fac CET-urile, inclusiv cele salariale, ca să-şi poată recupera datoriile”, a declarat  viceministrul economiei, Tudor Copaci, la o şedinţă la care a fost prezentat un raport de audit al Curţii de Conturi privind gestionarea patrimoniului public şi formarea tarifelor la CET-uri. Raportul Curţii de Conturi a evidenţiat mai multe neregularităţi în procesul de gestionare a patrimoniul public la cele trei CET-uri. Constatarea principală făcută de echipa de audit: volumele energiei electrice şi termice produse de întreprinderi se reduce de la un an la altul, iar cheltuielile nelegate de producere sunt în creştere.

MIERCURI, 11 septembrie

Rusia
a anunţat oficial despre încetarea importului de vin moldovenesc

Serviciul federal sanitar al Rusiei „Rospotrebnadzor” a anunţat oficial pe pagina sa de internet că a oprit importul de produse vitivinicole din Republica Moldova. Serviciul anunţă că interdicţia va rămâne în vigoare până când autorităţile moldoveneşti vor asigura un complex de măsuri care să garanteze calitatea bună a produselor. Experţii califică acţiunile serviciului sanitar rusesc drept presiune politică. Rusia a declarat embargo pentru producţia vitivinicolă din Moldova şi în anul 2006.

România va creşte substanţial importul de vinuri din Moldova

România va creşte substanţial importul de vinuri şi a altor produse agricole din Republica Moldova. Despre aceasta a discutat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la telefon cu omologul său român, Traian Băsescu. Informaţia a fost comunicată presei de către consilierul pentru comunicare publică al şefului statului, Vlad Ţurcanu. Importurile de vinuri moldoveneşti în România se cifrează actualmente la 3-5%. De asemenea, preşedinţii s-au înţeles să facă demersuri în vederea urgentării construcţiilor gazoductului Iaşi-Ungheni şi a unor proiecte energetice moldo-române asupra cărora ţările au convenit anterior.

Guvernul renunţă deocamdată la vinderea acţiunilor BEM

Pachetul de 33,33% de acţiuni în Banca de Economii, care a mai rămas în posesia statului, a fost exclus din lista obiectelor supuse privatizării. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a menţionat că sunt necesari câţiva ani pentru ca Banca de Economii să fie capitalizată şi să-şi îmbunătăţească situaţia financiară, iar peste 3 ani se poate reveni la privatizarea acestui pachet.

Procedura de iniţiere a unei afaceri va fi simplificată

În curând, la înregistrarea unei întreprinderi nu va mai fi obligatorie deschiderea unui cont bancar temporar şi depunerea a cel puţin 40% din capitalul social al societăţii. Nu va fi necesară nici înregistrarea întreprinderii la Inspectoratul Fiscal Teritorial, la CNAS şi CNAM. Nici obţinerea ştampilei nu va mai fi un atribut obligatoriu, aceasta devenind o condiţie opţională. Potrivit Buletinului informativ al Ministerului Economiei, proiectul de lege urmează să fie examinat şi aprobat de către Guvern până la finele acestui an. Simplificarea în continuare a procedurilor de iniţiere şi de desfăşurare a afacerilor se înscrie pe lista acţiunilor prioritare incluse în foaia de parcurs a Guvernului în vederea eliminării constrângerilor critice în calea mediului de afaceri pentru 2013-2014.

● JOI, 12 septembrie

BERD şi BEI şi-au anunţat susţinerea pentru două proiecte de modernizare a căilor ferate

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi-au anunţat disponibilitatea de a susţine două proiecte investiţionale pentru dezvoltarea căilor ferate din Republica Moldova, care au drept scop majorarea vitezei de circulaţie pe teritoriul ţării şi crearea condiţiilor mai bune pentru pasageri. Proiectele au fost discutate la o întrevedere a ministrului Vasile Botnari cu bancherul senior în cadrul BERD, Octavian Costaş, şi coordonatorul senior pentru investiţii în cadrul BEI, Boris Stein von Kamienski, anunţă un comunicat de presă al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID).

Embargoul rusesc poate lovi în preţul strugurilor, patronate

Embargoul pentru vinurile şi divinurile moldoveneşti impus de Federaţia Rusă va fi depăşit mai uşor de către producători, dar poate duce la micşorarea preţului de cumpărare a strugurilor tehnici. De această părere este preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară, Alexandru Slusari.  „În 2006 peste 70% din toate vinurile moldoveneşti se duceau în Rusia, acum doar 28% din vinuri şi 22% divinuri. În această perioadă o bună parte din vinificatori au reuşit să-şi diversifice pieţele de desfacere. Impactul nu va fi la fel de distructiv”, a subliniat liderul patronatului din agricultură. Alexandru Slusari spune că este evidentă componenta politică a acestei decizii, mai ales că anterior Ghenadi Onişenko, şeful Rospotrebnadzor-ului, a lăudat public vinurile moldoveneşti.

În cazul embargoului Rusia se conduce în exclusivitate de factori politici, academicieni

Organele de control ale Federaţiei Ruse manifestă, în cazul producţiei agricole moldoveneşti, un subiectivism extrem şi se conduc în exclusivitate de factori politici. De această părere este preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca şi academicianul-coordonator al Secţiei ştiinţe agricole, Boris Gaina. Academicienii spus că indicii fizico-chimici ai produselor moldoveneşti sunt doar un pretext inventat. „Este un lucru arhicunoscut că de fiecare dată când Republica Moldova este pe cale de a mai face un pas cât de cât hotărât spre integrarea europeană, conducerea politică a Federaţiei Ruse, inclusiv organismele de stat din subordinea ei, fac tot posibilul să anihileze eforturile noastre de aderare la UE”, notează academicienii într-un comunicat de presă. Gheorghe Duca şi Boris Gaina au mai spus că litigiul în cauză este unul fals şi poate fi soluţionat în mod legal şi obiectiv doar pe baza unui control al indicilor cantitativi şi calitativi ai producţiei de export, control ce urmează a fi realizat nu numai în Federaţia Rusă, ci şi în orice alt stat-membru al CSI sau al UE.

Noi reguli la achiziţiile publice

Cadrul de organizare a achiziţiilor din banii publici a fost completat cu patru regulamente, aprobate în şedinţa de miercuri a Guvernului. Documentele stabilesc noi modalităţi de realizare a achiziţiilor publice – prin dialog competitiv, utilizând procedura de negociere, sistemul dinamic şi prin licitaţii electronice. Consiliul Naţional pentru Participare recomandă introducerea practicii obligatorii de utilizare a platformelor electronice pentru reflectarea întregului proces de licitaţii publice. O altă recomandare ţine de excluderea cerinţei de înregistrare, certificare şi logare specială în platforma electronică a licitaţiilor publice pentru a vizualiza informaţia. La fel, se cere şi renunţarea la taxa pentru  accesarea informaţiei despre licitaţiile publice.

Valeriu Lazăr: Voi merge la Curtea Constituţională şi voi prezenta argumentele noastre

Vicepremierul Valeriu Lazăr rămâne de părere că decizia Guvernului de la finele lunii mai, cât şi concursul de selectare a companiei-concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău au fost perfect legale. Voi merge la Curtea Constituţională şi voi prezenta argumentele noastre, ale comisiei de concurs”, a spus oficialul. Activele ОS Aeroportul Internaţional Chişinău au fost concesionate companiei SRL UK KOMAKS, оn asociere cu SA Aeroportul Habarovsk, SA Kolomensk Zavod şi SRL Avia Invest. Curtea Constituţională a suspendat hotărârea Guvernului privind concesionarea aeroportului şi a declarat admisibilă sesizarea unui grup de deputaţi pentru controlul constituţionalităţii acesteia. Sesizarea a fost depusă de către deputaţii liberali reformatori la 10 septembrie.

A fost creat Oficiul Naţional al Viei şi Vinului

Guvernul a dispus crearea Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, care va avea în competenţă promovarea şi comercializarea vinurilor pe pieţele internă şi externă. Oficilul va avea statut de persoană juridică şi îşi va desfăşura activitatea pe lângă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Instituţia va implementa politica statului în sectorul vitivinicol, inclusiv în stabilirea regulilor în utilizarea şi gestionarea brandului de ţară pentru vinuri. De asemenea, va înainta propuneri privind perfecţionarea legislaţiei cu privire la circulaţia produselor vitivinicole. Premierul Iurie Leancă a relevat importanţa acestor documente în contextul obiectivului Guvernului de diversificare a pieţelor pentru exportul vinurilor moldoveneşti şi a cerut urgentarea procesului de aplicare a lor.

● VINERI, 13 septembrie

Doar Rusia supune vinurile moldoveneşti verificării repetate

Statele care importă cele mai mari cantităţi de vin moldovenesc nu pun la îndoială calitatea acestuia şi au încredere în certificatele eliberate de organismele de certificare moldoveneşti. Doar Federaţia Rusă supune producţia verificării repetate, a declarat Rodica Sturza, directorul Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice din Republica Moldova. Rodica Sturza nu are o explicaţie cum s-a întâmplat că vinurile care au trecut certificarea în Republica Moldova autoritatea de control a calităţii din Federaţia Rusă a depistat cantităţi exagerate de substastanţe nocive. Directorul recunoaşte că în orice probă verificată poate să existe o marjă de eroare, dar diferenţele nu pot fi atât de izbitoare. Ea a mai spus că şi Estonia, şi Belarus au autorităţi de control repetat, dar niciodată nu au înaintat pretenţii la calitatea vinurilor moldoveneşti.

SÂMBĂTĂ, 14 septembrie

Acţionarii privaţi ai BEM i-au acordat instituţiei împrumuturi de 50 de milioane de dolari

Acţionarii privaţi ai Băncii de Economii (BEM) au acordat instituţiei împrumuturi subordonate în mărime de 50 milioane de dolari. Termenul restituirii împrumuturilor este de 6 ani, fără posibilitatea solicitării restituirii anticipate, cu o dobândă fixă în mărime de 3% anual. Măsurile luate de către acţionarii privaţi vor asigura în totalitate stabilitate financiară a băncii, vor impulsiona dezvoltarea acesteia pregătind o platformă sigură şi durabilă pentru noi performanţe – se mai spune în comunicatul BEM.

O misiune FMI vine la Chişinău

Echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Max Alier, se va afla în Moldova în perioada 18 septembrie-1 octombrie, în prima misiune de monitorizare post-program. Vizita este întreprinsă în urma expirării programului autorităţilor susţinut de FMI prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF). Astfel de misiuni au loc după expirarea programelor susţinute de FMI în toate statele-membre care au un nivel substanţial al datoriei faţă de fond.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.