RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 9-14 martie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 9 martie

Telefonul mobil ia tot mai mult locul celui fix


Anul trecut, moldovenii au vorbit la telefonul fix 2,6 miliarde de minute, cu 13,3% mai puţin ca în 2013. În cazul telefoniei mobile, volumul traficului de voce a fost în creştere cu  7,8%, depăşind 6 miliarde de minute. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, în 2014, pentru al şaptelea an consecutiv, clienţii de telefonie fixă au adus mai puţine venituri. Volumul de vânzări s-a micşorat cu peste 10% şi a constituit 1,2 miliarde de lei. Timp de un an, numărul total al abonaţilor s-a redus cu peste 3,2 mii (-0,3%).

Agricultorii moldoveni îşi pot plasa gratuit ofertele pe un site de anunţuri

Agricultorii moldoveni îşi pot plasa gratuit ofertele pe portalul de anunţuri 999.md. Proprietarii portalului au creat un parteneriat pentru a susţine agricultura, care s-a pomenit în criză din cauza embargourilor impuse de Federaţia Rusă. Proprietarul portalului, Dmitri Voloşin, a comunicat, într-o conferinţă de presă, că, de ceva timp, a fost instituită o categorie nouă: „Agricultură”, iar anunţurile din domeniu pot fi plasate gratuit până la sfârşitul anului curent. Începând cu anul viitor, este posibil să fie percepute taxe, nu şi dacă situaţia în agricultură va rămâne la fel de dificilă, a mai spus Dmitri Voloşin. Roman Ştirbu, directorul executiv al portalului, a menţionat că internetul este din ce în ce mai accesibil în Moldova şi prin această iniţiativă se doreşte a pune în legătură directă producătorii şi consumatorii. Categoria „Agricultură” va conţine câteva subcategorii, precum: „Zootehnie”, „Fructe şi legume”, „Lapte”, „Carne” etc., iar cele mai bune oferte vor avea şi bannere.

Proiectul legii bugetului urmează a fi prezentat Guvernului săptămâna viitoare

Ministrul finanţelor, Anatol Arapu, a comunicat că proiectul legii bugetului de stat este aproape finalizat şi, săptămâna viitoare, urmează a fi prezentat Guvernului. Înainte de prezentare, proiectul va fi discutat cu sindicatele şi cu reprezentanţii mediului de afaceri. Acum, proiectul se discută cu experţii Fondului Monetar Internaţional. Anatol Arapu a mai spus că aprecierile unor experţi locali precum că ne aşteaptă o diminuare a dezvoltării economice sunt plauzibile, criza regională afectează şi Republica Moldova.

● MARŢI, 10 martie

Rata de penetrare a serviciilor de acces la internet mobil s-a ridicat la peste 33%


Piaţa internetului mobil a continuat să înregistreze creşteri dinamice în anul 2014. Numărul utilizatorilor a sporit cu 16,7%, iar rata de penetrare a acestui serviciu a însumat 33,4%. Potrivit datelor raportate de cei trei furnizori de reţele şi servicii publice de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom), traficul de internet la puncte mobile a crescut cu 37% şi a totalizat peste 28,8 milioane de GB. Consumul mediu lunar de trafic al unui utilizator care a accesat internetul mobil prin telefon/smartphone s-a ridicat la 132 MB, iar consumul mediu lunar de trafic al unui utilizator de internet mobil prin modemuri/carduri/USB (internet mobil dedicat) a depăşit  8,5 GB.

Banca Mondială şi-a reconfirmat sprijinul pentru Republica Moldova

Directorul de ţară al Băncii Mondiale (BM) pentru Belarus, Ucraina şi Republica Moldova, Qimiao Fan, a reconfirmat în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Chiril Gaburici sprijinul Băncii Mondiale pentru Moldova şi a subliniat importanţa obţinerii progresului în promovarea reformelor în domeniile prioritare. Oficialii au discutat şi despre situaţia din sectorul financiar, asistenţa Băncii Mondiale acordate prin intermediul operaţiunilor de suport bugetar al politicilor pentru dezvoltare, precum şi despre proiectele comune în domeniile educaţie, ocrotirea sănătăţii şi protecţie socială. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, prim-ministrul Chiril Gaburici a menţionat că executivul îşi propune să stabilizeze sectorul bancar, să dezvolte economia şi să crească veniturile cetăţenilor şi a dat asigurări că Guvernul va continua cursul reformelor, inclusiv în contextul Acordului de Asociere cu UE.

În Moldova poate fi dezvoltată cu succes o afacere în domeniul IT, raport

În Republica Moldova există toate şansele pentru a dezvolta o afacere de succes în domeniul IT. Această concluzie rezultă din raportul privind competitivitatea industriei şi serviciilor din sectorul tehnologiei informaţiei, prezentat de către experţii International Data Corporation (IDC), o companie globală de cercetare şi consultanţă în tehnologia informaţiei. Raportul reprezintă o radiografie a situaţiei de pe piaţa IT, care permite a privi lucrurile în complexitate – de la infrastructura drumurilor până la mediul de afaceri, a identifica şi a elimina constrângerile existente. „Rămân a fi încrezător că industria de IT, una de perspectivă la nivel mondial, trebuie să devină de perspectivă şi în Republica Moldova, şi cred că e una dintre puţinele industrii care poate asigura dezvoltarea economică a ţării”, a specificat, la evenimentul de prezentare a raportului, ministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Pavel Filip.

BERD oferă finanţare pentru a susţine întreprinderile mici din Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) facilitează accesul companiilor moldoveneşti la finanţare, oferind ProCredit Bank un credit în sumă de 8 milioane de dolari. Aceste fonduri vor fi folosite pentru creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii. BERD informează că acest credit este menit să diversifice baza de finanţare a ProCredit Bank şi să ajute la satisfacerea cererii sporite de finanţare pe termen lung a întreprinderilor, în special în valută naţională. „Structura finanţării oferită de BERD asigură diminuarea riscurilor valutare şi celor de credit pentru ProCredit Bank şi pentru clienţii acesteia,” a spus Henry Russell, director BERD pentru instituţii financiare din Balcanii de Vest, Belarus, Moldova şi Ucraina.

Premierul în discuţie cu angajaţii de la Fisc: Toţi trebuie trataţi în mod egal

Toţi agenţii economici trebuie să fie trataţi în mod egal, a cerut prim-ministrul Chiril Gaburici marţi, 10 martie, în cadrul unei discuţii cu angajaţii Serviciului Fiscal de Stat. Premierul i-a încurajat pe angajaţii de la FISC să vină cu iniţiative care ar contribui la atingerea obiectivelor stabilite pentru viitor. „Vin din domeniul afacerilor şi, atunci când eram încadrat în business, tot timpul mi-am dorit să văd un partener în Serviciul Fiscal de Stat şi nu doar un organ de control. Independenţa activităţii Serviciului Fiscal de Stat este un factor foarte important. Toţi agenţii economici trebuie să fie trataţi în mod egal. Toţi au aceleaşi drepturi şi obligaţiuni. Vă îndemn să fiţi echitabili”, a menţionat premierul.

MIERCURI, 11 martie

Oscilaţiile de pe piaţa valutară au ajuns în vizorul Consiliului Concurenţei


Problemele concurenţiale de pe piaţa valutară au fost discutate, miercuri, în cadrul unei şedinţe organizate de Consiliul Concurenţei. Reprezentanţii autorităţii au atenţionat actorii de pe piaţa valutară (bănci, case de schimb valutar) despre efectele activităţilor neoneste şi înţelegerilor tacite între jucători, care afectează mediul concurenţial şi bunăstarea consumatorului. La şedinţa cu reprezentanţii pieţei valutare au fost prezentate rolul şi atribuţiile Consiliului Concurenţei pentru soluţionarea problemelor din acest domeniu.

Asito a făcut mişcări de capital de circa 80 de milioane de lei

Reprezentanţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare au fost audiați în Comisia economie, buget şi finanţe a Parlamentului în legătură cu emiterea unui aviz care a permis companiei de asigurări Asito să investească în altă companie mai bine de 15% din propriul capital. Preşedintele comisiei de profil, liberal-democratul Ştefan Creangă, a sesizat Procuratura Generală să se expună asupra legalităţii avizului emis. Totodată, deputatul a asigurat jurnaliştii că nu există niciun pericol pentru piaţa de asigurări din Moldova. Ştefan Creangă a precizat că, în urma înstrăinării unui imobil, au fost făcute mişcări de capital de circa 80 de milioane de lei, iar tranzacţia a fost benefică pentru Asito, deoarece a permis să fie diversificat capitalul societăţii pe acţiuni.

Premierul a cerut anularea obligaţiei ştampilei la înregistrarea afacerii

Prim-ministrul Chiril Gaburici a cerut organelor responsabile să găsească posibilităţi de anulare a prevederilor care îi obligă pe agenţii economici să procure ştampilă la înregistrarea unei afaceri la Camera Înregistrării de Stat. Premierul a spus că este o cerinţă depăşită de timp, or acum există semnături digitale. „Pentru ştampilă agentul economic plăteşte 30 la sută din costurile de înregistrare a afacerii, nu cred că acesta mai este necesară”, a spus premierul.

● JOI, 12 martie

Oportunităţi de finanţare pentru tinerii care îşi deschid afaceri în mediul rural


Tinerii din mediul rural care vor să se lanseze în afaceri în domeniul agricol vor avea parte de instruire şi credite nerambursabile în cadrul Acordului de finanţare a Programului rural de rezilienţă economico-climatică incluzivă dintre Moldova şi Danemarca, prin intermediul Fondului Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD). Guvernul propune Parlamentului acest Acord  spre ratificare. Valoarea totală Acordului este de 5,27 mln dolari care se oferă Moldovei sub formă de grant. Tinerii vor beneficia de credite nerambursabile, consultanţă la elaborarea planurilor de afaceri, precum şi instruire în perioada post-finanţare. Creditul nerambursabil va constitui 40 la sută din suma totală necesară, dar nu va depăşi cifra de 120 mii de lei pentru un proiect investiţional.

Guvernul propune extinderea moratoriului asupra celor 3 bănci sub administrare specială

Guvernul a aprobat modificări la Legea instituțiilor financiare, prin care propune ca moratoriul stabilit de BNM asupra celor trei bănci aflate sub administrare specială să fie  extins până la 9 luni, plus 2 luni, dacă va fi necesar. Potrivit viceguvernatorului BNM, Ion Sturzu, în procesul de aplicare a administrării speciale sunt necesare efectuarea unor analize complexe, cu atragerea firmelor de audit. Și numai după aceasta, se va proceda la aplicarea măsurilor de îmbunătățire a situației.

● VINERI, 13 martie

Agricultorii şi-au expus nemulţumirile la o întrevedere cu premierul 

Agricultorii sunt nemulţumiţi că nu au acces la creditare, iar preţul la combustibil este acelaşi ca şi până la ieftinirea petrolului. Aceştia au avut, vineri, o întrevedere cu premierul Chiril Gaburici, care le-a promis să intervină. Chiril Gaburici a comunicat jurnaliştilor că, împreună cu Ministerul Agriculturii şi Ministerul Economiei, se vor căuta soluţii la problemele agricultorilor. Premierul a remarcat însă că produsele moldoveneşti nu corespund întrutotul standardelor solicitate pe piaţa europeană şi i-a îndemnat pe agricultori să investească în calitatea lor, ca acestea să fie competitive.

Furnizorii de energie electrică şi gaze cer majorarea tarifelor 

Agenţia Naţională pentru Reglementare Energetică (ANRE) a primit solicitări din partea mai multor operatori de pe piața energiei electrice și a gazelor naturale pentru aprobarea noilor tarife majorate la serviciile de distribuție și furnizare a energiei electrice și a gazelor natural. ANRE consideră nejustificate tarifele propuse de operatori și menționează că va examina în detaliu calculele care stau la baza acestora, în scopul neadmiterii abuzurilor. ANRE va iniția, de săptămâna viitoare, consultări publice, în cadrul cărora vor fi prezentate pentru dezbateri solicitările operatorilor privind noile tarife.

● SÂMBĂTĂ, 14 martie

Recomandări privind stabilizarea monedei naţionale 

Pentru a ameliora situaţia economică şi a stabiliza cursul leului moldovenesc, Centrul Analitic Independent Expert-Grup recomandă factorilor de decizie să negocieze şi să semneze urgent un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional. Totodată, Banca Naţională a Moldovei ar trebuie să relaxeze treptat politica monetară, pentru a nu ameninţa şi mai tare perspectivele de creştere economică, care, potrivit experţilor, şi aşa sunt pesimiste. Potrivit experţilor, slăbirea monedei naţionale, care a început în ultimul trimestru din 2014 şi continuă până în prezent, indică o economie care a intrat într-o fază de comprimare, iar slăbirea sectorului bancar, cauzată de explozia tranzacţiilor dubioase din ultimii ani, vor influenţa degradarea indicatorilor socio-economici ai Republicii Moldova pe parcursul anului 2015.

Ministrul agriculturii anunţă de când agricultorii vor putea accesa credite şi subvenţii 

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, spune că, în termen de cel mult o lună, agricultorii vor putea accesa împrumuturi din creditul de 100 de milioane de euro oferit de Polonia. Tot într-o lună, urmează să înceapă acordarea împrumuturilor din creditul „Livada Moldovei”. Referitor la împrumuturile din creditul polonez, Ion Sula a spus că este de părere că rata dobânzii, stabilită în mărime de 3%, trebuie să fie mai mică. „Premierul a solicitat ca, în câteva zile, să se prezinte argumentele necesare ca Guvernul să ia decizia finală. Odată ce discutăm diminuarea ratei dobânzii, trebuie să se obţină acceptul Guvernului”, a explicat ministrul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.