RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 8-14 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARŢI, 9 ianuarie

33 de întreprinzători noi pe piața comunicațiilor electronice și cea a serviciilor poștale

În 2017, 20 de întreprinzători au obținut dreptul de a furniza rețele publice și/sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului, în baza regimului de autorizare generală, iar 13 întreprinzători au obținut dreptul de a presta servicii poștale, conform datelor ANRCETI. La finalul anului trecut, numărul total al persoanelor înscrise în Registrul public al furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice s-a ridicat la 549, iar al celor înscrise în Registrul public al furnizorilor de servicii poștale – la 40.

Lituania își propune să devină un centru FinTech în regiunea nordică și baltică

Lituania își propune să devină un centru FinTech, adică al tehnologiilor financiare, în regiunea nordică și baltică a Europei. În aceste sens, Banca națională a Lituaniei, împreună cu alte structuri de stat, creează un mediu favorabil pentru înființarea și activitatea instituțiilor financiare, iar printre măsuri se numără un proces de obținere a autorizației relativ ușor, care permite o ulterioară activitate pe piața bancară a Uniunii Europene.

Carburanții de scumpesc

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat prețurile plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni. Astfel, începând de miercuri, 10 ianuarie, prețul plafon pentru un litru de benzină crește cu 68 de bani, iar pentru motorină cu 60 de bani. Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul maxim de 18,22 lei, comparativ cu 17,54 lei, cât a fost până în prezent, iar motorina va costa 16,32 lei, comparativ cu 15,72 lei, cât a costat până astăzi.

MIERCURI, 10 ianuarie

„Apă-Canal Chișinău” a aprobat o nouă organigramă

Începând cu ianuarie, SA „Apă-Canal Chișinău” (ACC) activează în baza unei noi structuri organizatorice prin care furnizorul își propune să accelereze procesul de modernizare şi orientare a întreprinderii către dezvoltare şi investiții. Într-un comunicat de presă, furnizorul menționează că prin implementarea acestei măsuri organizatorice este creat un număr important de locuri de muncă:  funcții de execuție destinate specialiștilor, în structuri-cheie care asigură suportul pe termen mediu şi lung pentru activitățile de mentenanță, retehnologizare, tehnic și suport protecţie, proiectare etc.

Impozit majorat pentru persoanele care obțin venituri din livrarea producției agricole

Impozitul pe venitul persoanelor fizice obținut din livrările de producție agricolă către agenții economici se majorează de la 3% la 5%. Potrivit Ministerului Finanțelor, această măsură vine să asigure echitatea fiscală  în cazul persoanelor fizice care obțin alte venituri decât cele salariale, prin egalarea treptată a impozitului la cotele standard pentru persoanele fizice.

Prestatorii de servicii de consultanță vor fi impozitați conform normelor general stabilite

În anul 2018, agenții economici care prestează servicii de management sau de consultanță și care în perioada fiscală precedentă au obținut din aceste activități peste 70% din totalul veniturilor se exclud din categoria subiecților regimului fiscal aplicat sectorului întreprinderilor mici și mijlocii. Astfel, această categorie de agenți economici urmează să achite impozitul pe venit conform normelor general stabilite (12%), potrivit politicii fiscale pentru 2018.

● JOI, 11 ianuarie

Moldova și România vor face schimb de date privind cererile de restituire a TVA

Șefii autorităților vamale din Republica Moldova și România, Vitalie Vrabie și Marius Atomei, au stabilit în cadrul unei întrevederi necesitatea creării unui mecanism privind schimbul de date cu referire la cererile de restituire a TVA la ieșirea din România, pentru bunurile cu o valoare mai mare de 300 de euro. Prin această măsură se urmărește excluderea cazurilor de solicitare neîntemeiată a scutirilor prevăzute de legislația comunitară, dar și prevenirea eschivării de la plata taxelor vamale pentru bunurile introduse în Republica Moldova, se menționează într-un comunicat de presă al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Moldova ocupă locul 56 din 109 state într-un clasament al integrității publice

Un clasament internațional al integrității publice a inclus, pentru prima dată, și Republica Moldova, care, potrivit situației din 2017, ocupă locul 56 din 109 state din clasament. Date pentru Republica Moldova au fost colectate de către experții Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Potrivit IDIS, Republica Moldova obține un scor de țară de 6,44 puncte. La nivel regional, doar România s-a clasat înaintea Moldovei – locul 30, cu un punctaj de 7,6. Federației Ruse i-a revenit locul 72 (5,9 puncte), iar Ucrainei locul 68 (6,2 puncte).

Salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru 2018 constituie 6150 de lei

Cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2018, este în mărime de 6150 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi, 11 ianuarie, de către cabinetul de miniștri.

Guvernul prelungește posibilitatea vămuirii produselor petroliere la postul Bender-2

Cabinetul de miniștri a aprobat prelungirea pentru următoarele șase luni, până la 1 iulie 2018, a termenului acțiunii hotărârii de guvern care prevede vămuirea la postul vamal Bender-2 a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei Novosaviţkaia-Cuciurgan, cu posibilitatea prelungirii ulterioare a termenului. Decizia a fost luată în contextul examinării posibilității prelungirii, până la finele anului 2018, a termenului de aplicare a Deciziei protocolare „Privind principiile reluării plenare a circulației trenurilor marfare prin regiunea transnistreană”.

Acord nou cu Ucraina în domeniul serviciilor aeriene

Cabinetul de miniștri a aprobat semnarea unui nou acord privind serviciile aeriene cu Ucraina. În prezent relațiile bilaterale în domeniul transportului aerian sunt reglementate de un acord semnat în martie 1993. Noul acord se axează pe principii de liberalizare care corespund recomandărilor Organizației Internaționale a Aviației Civile.

● VINERI, 12 ianuarie

Transferurile de bani ale moldovenilor nu mai joacă un rol important, expert IDIS

Transferurile de bani ale moldovenilor care muncesc peste hotare, chiar dacă rămân la un nivel destul de înalt, nu mai joacă un rol important, în condițiile în care exporturile depășesc banii introduși în țară, deja al treilea an consecutiv. În 2017 volumul remiterilor va fi de 1,27 miliarde USD, iar vânzările de valută – 2 miliarde USD, sub nivelul încasărilor din exporturi. Este opinia exprimată de către economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Legea pentru modificarea Codului Audiovizualului, publicată în Monitorul Oficial

Legea pentru modificarea şi completarea Codului Audiovizualului a fost publicată în ediția de vineri, 12 ianuarie, a Monitorului Oficial. Radiodifuzorii și distribuitorii de servicii aflați sub jurisdicția Republicii Moldova sunt obligați să-și racordeze serviciile de programe audiovizuale și ofertele serviciilor de programe retransmise în concordanță cu noile norme audiovizuale în termen de 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial.

Mărimea scutirilor personale a crescut, dar nu în măsura cerută de sindicate

Cuantumul scutirii personale anuale a fost majorat de la 10 620 de lei, anul trecut, la 11 280 de lei pentru anul 2018. Majorarea nu este însă la nivelul solicitat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, care cere ca mărimea scutirii personale să fie egală cu valoarea minimului de existent. Persoanele cu dizabilități în legătură cauzală cu avaria de la Cernobîl sau ca urmare a participării la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, persoanele cu dizabilități în urma unei afecțiuni congenitale sau din copilărie, pensionarii-victime ai represiunilor politice, ulterior reabilitate și alte categorii prevăzute de legislație vor beneficia de o scutire personală de 16 800 de lei, comparativ cu 15 840 de lei anul trecut.

Cheltuielile legate de serviciul datoriei de stat în 2018 se estimează la 1,819 mlrd lei

În anul curent, cheltuielile legate de serviciul datoriei de stat se estimează în sumă de 1 miliard 819,5 milioane de lei, în diminuare cu 170,8 milioane de lei față de cheltuielile aprobate (precizate) pentru 2017. Cheltuielile pentru serviciul datoriei de stat externe în 2018 sunt estimate la 400,7 milioane lei (circa 22,7 mln dolari SUA), micșorându-se cu aproape un milion de dolari. Reducerea este determinată, potrivit Ministerului Finanțelor, de aprecierea prognozată a monedei naționale față de alte valute străine.

A fost desemnată firma cu drept de organizare a licitațiilor funciare în Chișinău

În urma unui concurs public, Agenția „Capitalimobil” SRL a fost desemnată drept organizator al licitațiilor funciare cu strigare în municipiul Chişinău.

Centrul de cultură și Aleea Clasicilor din Călărași, renovate

Centrul de cultură și agrement din oraşul Călărași şi Aleea Clasicilor din aceeași localitate au fost renovate în cadrul unui proiect de dezvoltare regională, finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Pentru reabilitarea şi reamenajarea obiectivelor s-au alocat circa 2,5 milioane lei.

Două obiective turistice de la Conacul Manuc-Bey au fost finalizate

La Hâncești, a avut loc recepția finală a lucrărilor de reconstrucție a complexului muzeal-turistic „Conacul-parc Manuc-Bey”, etapa I, care include Casa Vechiului și Casa Ioniţă Iamandy-Dolgorukii”. În Casa Vechiului urmează să fie amenajat un mini-hotel cu locuri de cazare, iar în cel de-al doilea obiectiv turistic va fi amenajat un muzeu.

Partenerii PPP de interes național obțin dreptul la restituirea TVA

Partenerii proiectelor de parteneriat public-privat (PPP) din lista lucrărilor și serviciilor de interes public național vor avea dreptul la restituirea sumei TVA aferente investițiilor/cheltuielilor capitale în cadrul proiectelor respective, din 1 ianuarie 2018.

Proiectul construcției unei parcări pentru rulote a eșuat

Proiectul construcției unei parcări pentru rulote în Republica Moldova a eșuat în condițiile în care investitorul privat care s-a arătat interesat de inițiativă a întâmpinat anumite dificultăți financiare. Directorul Agenției Turismului, Stanislav Rusu, a declarat că inițiativa a fost lansată de fosta guvernare și urma să fie realizată în baza unui parteneriat public-privat.

Din 250 de structuri de cazare înregistrate, doar 120 dețin certificate de clasificare

În Republica Moldova sunt înregistrate în jur de 250 de structuri de cazare pentru turiști. Hotelurile sunt cele mai numeroase, fiind urmate de pensiuni, vile, moteluri sau stațiuni balneare. Directorul Agenției Turismului din Moldova, Stanislav Rusu, a declarat, pe lângă statistica oficială, mai sunt și apartamentele private, care nu se regăsesc în statistică, dar și casele care oferă cazare la țară, în familii. Din cele 250 de structuri de cazare înregistrate, doar 120 dețin certificate de clasificare.

● SÂMBĂTĂ, 13 ianuarie

Apartamentele private care oferă cazare pentru turiști generează concurență neloială

Apartamentele private care oferă cazare pentru turiștii străini creează concurență neloială în sfera turistică. Deși desfășoară o activitate economică, acești patroni nu plătesc taxe locale și impozite. Directorul Agenției Turismului, Stanislav Rusu, a declarat că pentru a activa legal, proprietarul apartamentului ar trebui să schimbe destinația imobilului din locativ în nelocativ, acțiune la care proprietarii de apartamente nu vor recurge niciodată.

Posibilități de finanțare pentru ÎMM în 2018

În 2018, întreprinderilor mici și mijlocii le va fi oferit suport prin intermediul mai multor programe și fonduri finanțate de la bugetul de stat. În buget sunt prevăzuți 29,4 mln lei în scopul stimulării investițiilor pentru dezvoltare regională prin crearea locurilor de muncă. Din această sumă, 10 mln lei vor fi direcționați către Programul de abilitare a femeilor din regiuni. Din fondul de garantare a afacerilor în mediul rural se alocă 25 mln lei pentru acordarea garanțiilor la creditare pentru  peste 170 de antreprenori.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.