RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 8-14 aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 8 aprilie

Aviația civilă trece la programul de vară


Industria aviatică a trecut la orarul de vară, iar printre noutățile verii sunt cursele regulate spre Nisa (Franța), din 26 aprilie. Zborurile vot fi efectuate până pe 25 octombrie, cu o frecvență de trei ori pe săptămână (luni, miercuri și vineri). Cursele vor fi operate de compania Air Moldova. Același operator aerian, dar și Fly One vor opera, din 18 mai până pe 5 octombrie, zboruri regulate (joi, sâmbătă și duminică) către Izmir (Turcia). Operatorul aerian Wizz Air își extinde aria de zbor, efectuând curse spre câteva destinații noi, care nu au mai fost operate anterior, cum ar fi Dortmund (Germania), din 31 martie până pe 23 octombrie, cu o frecvență de două ori pe săptămână (miercuri și duminică). Din 2 aprilie până pe 14 septembrie și, apoi, în perioada 1-26 octombrie, va fi operat un zbor regulat (marți și sâmbătă) către Memmingen (Germania). Tot din 2 aprilie, până pe 11 iunie, cu o frecvență de două ori pe săptămână (marți și sâmbătă) va fi operată cursa spre Copenhaga (Danemarca). O altă destinație este Dalaman (Turcia), accesibilă din 25 mai până pe 15 octombrie, cursă efectuată de Turkish Airlines, în fiecare zi de marți. Printre destinații se mai numără și Friedrichshafen (Germania), din 17 septembrie până pe 28 septembrie.

Gheretele rămân cu interdicția de vânzare a țigărilor lângă școli și instituții medicale

Unitățile cu suprafața comercială mai mică de 20 de metri pătrați rămân cu interdicția de comercializare a produselor din tutun și a produselor conexe dacă sunt amplasate la mai puțin de 200 de metri de o instituție de învățământ sau instituție medico-sanitară. Curtea Constituțională a respins sesizarea fostului deputat Simion Grișciuc, care a contestat acest articol, invocând concurența neloială. Curtea a ajuns la concluzia că unitățile comerciale provizorii dispun de suficiente elemente care echilibrează dezavantajul invocat de către autorul sesizării. Simion Grișciuc nu a fost prezent la ședință și nici nu a avut un reprezentant.

● MARȚI, 9 aprilie

Consumul intern de lapte este acoperit în proporție de 78% de laptele autohton


Consumul intern de lapte în Republica Moldova este acoperit în proporție de 78% de laptele autohton. Materia primă autohtonă este livrată de întreprinderile agricole (ferme), cât și de sector individual, prin punctele de colectare lapte. Laptele colectat de la cetățeni reprezintă aproape 95% din totalul laptelui procesat la întreprinderi (485 de tone anual). Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului menționează că în Republica Moldova sunt înregistrate și dețin autorizare sanitar-veterinară 206 ferme de bovine, majoritatea fiind cele de până la 20 de capete. Potrivit autorităților, laptele colectat de la cetățeni este de o calitate inferioară, în special în  ceea ce privește încărcătura bacteriologică. Conform datelor Biroului Național de Statistică, în gospodăriile casnice în 2017 erau 102 mii de vaci mulgătoare, iar în întreprinderile agricole – peste zece mii, ceea ce reprezintă 10% din efectivul de vaci mulgătoare.

BNM prelungește termenul de înstrăinare a acțiunilor a două bănci

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis prelungirea cu trei luni a termenului de înstrăinare de către acționari a acțiunilor Energbank SA și Băncii de Finanțe și Comerț SA. Este vorba despre acționarii asupra cărora BNM a dispus anterior măsuri sancționatoare pentru nerespectarea cerințelor în domeniul acționariatului bancar. BNM a constatat, printr-o hotărâre la 11 ianuarie, că un grup de acționari acționează concertat în raport cu Banca de Finanțe și Comerț SA. Aceștia au achiziționat și posedă o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15%, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale. Astfel, au fost încălcate prevederile Legii privind activitatea băncilor. În consecință, a fost suspendat exercițiul unor drepturi ale acestor acționari. Ei trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social.

● MIERCURI, 10 aprilie

21 de proiecte vor fi finanțate în avans din Fondul Național al Dezvoltării Agriculturii


Douăzeci și unu de proiecte investiționale vor fi finanțate în avans din Fondul Național al Dezvoltării Agriculturii și Mediului Rural, cu peste 12 milioane de lei. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură informează că pe 8 aprilie s-a încheiat cel de-al III-lea apel de recepționare a dosarelor pentru subvențiile în avans, acordate tinerilor și femeilor fermieri ce doresc să-și lanseze o afacere în sectorul agricol. Femeile au depus cele mai multe dosare, 13 la număr, iar alte opt dosare urmează a fi administrate de tineri fermieri. Nouă proiecte investiționale vizează înființarea plantațiilor multianuale, șase sunt solicitări de acordare a subvențiilor în avans pentru sectorul zootehnic, patru proiecte investiționale vizează sectorul apicol. Doi producători agricoli intenționează să-și lanseze afacerea în domeniul creșterii animalelor în scopuri de producere. Cele 21 dosare urmează a fi examinate de oficiul central al AIPA și remise Comisiei de evaluare și selecție.

Guvernul negociază un împrumut pentru reparația a două drumuri

Drumurile R13 – Bălți-Florești și M5 – Bălți-Criva ar putea fi reparate cu suportul Bank of China. Guvernul Republicii Moldova a lansat negocierile cu banca chineză pentru acordarea unui împrumut de 190 de milioane de euro. Aspectele cooperării au fost discutate, astăzi, de către ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, și reprezentantul Departamentului Finanțe din cadrul Bank of China, Yang Shi Xin, transmite IPN citând un comunicat de presă al Ministerului. Chiril Gaburici a spus că se dorește ca anul acesta să fie lansate lucrările de reabilitare a celor două drumuri. „Acest proiect, pe care sper să-l realizăm împreună, face legătura cu mai multe puncte strategice din țară”, a declarat oficialul.

● JOI, 11 aprilie

Modificări la declararea mărfurilor de către antreprenorii din raioanele de est


Procesul de implementare a politicilor vamale aplicate față de agenții economici din raioanele de est ale țarii va fi uniformizat. Guvernul a aprobat astăzi, 11 aprilie, unele modificări la o hotărâre a executivului cu privire la declararea mărfurilor de către agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova. Într-un comunicat de presă remis de Guvern se menționează că actul va contribui la unificarea procesului de implementare a politicilor vamale, care se vor aplica față de toți agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova înregistrați la Agenția Servicii Publice. Potrivit proiectului, plățile percepute în condițiile hotărârii Guvernului cu privire la declararea mărfurilor de către agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova și încasate până la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri nu se restituie.

Companii autohtone poartă discuții cu potențiali parteneri americani veniți la Chișinău

Republica Moldova este gata să analizeze cu atenție orice proiect de investiții din partea comunității de afaceri americane, iar Guvernul va oferi tot sprijinul și asistența necesară. Declarația a fost făcută de ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, în deschiderea Forumului Republica Moldova – Statele Unite ale Americii, care se desfășoară timp de două zile la Chișinău. În prima zi a Forumului, autoritățile de resort au prezentat cele mai importante sectoare în care pot investi antreprenorii americani. Cele 16 companii din Statele Unite ale Americii, care participă la eveniment, sunt interesate să stabilească parteneriate cu companii din Moldova în domenii precum infrastructură, industrie, energetică, TIC, turism, agro-business etc. Vineri, în cea de-a doua zi a evenimentului, va avea loc sesiunea de B2B, în cadrul căreia, companiile autohtone vor putea stabili contacte directe cu partenerii din SUA. În Republica Moldova își desfășoară activitatea 398 de întreprinderi cu capital american, valoarea investițiilor în capitalul social fiind de circa 517 milioane de lei. După valoare capitalului investit, SUA se află pe locul 7 printre țările partenere ale Republicii Moldovei.

● VINERI, 12 aprilie

Gas Natural Fenosa trece în administrare nouă


Grupul energetic spaniol Naturgy, care administrează întreprinderile Red Union Fenosa și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie din Republica Moldova, a semnat acordul de vânzare-cumpărare a celor două companii cu grupul internațional Duet Private Equity Limited. Finalizarea tranzacției se prevede până în luna iunie 2019, odată cu preluarea integrală a controlului de către cumpărător. Gas Natural Fenosa precizează într-un comunicat de presă că noul proprietar al celor două întreprinderi își are sediul în orașul Londra și dispune de o gamă vastă de investiții în diverse tipuri de active. „Schimbarea proprietarului nu va afecta activitatea licențiată ordinară a întreprinderilor de distribuție și de furnizare a energiei electrice din Republica Moldova. Acestea își mențin echipele directive și tehnice care vor asigura continuitatea operațiunilor întreprinderilor pentru prestarea serviciilor”, se menționează în comunicat.

Imobil Moldova: Oferte numeroase, potențiali cumpărători mai puțini

Oferte numeroase, potențiali cumpărători mai puțini – la târgul imobiliar „Imobil Moldova”, care se desfășoară la Moldexpo între 11 și 14 aprilie. Cei care își vor găsi locuința potrivită pot semna contractul pe loc. Compania imobiliară și de construcții Sprint-Mega propune apartamente într-un complex locativ situat pe strada Testemițanu. Carcasa blocului monolit e din beton armat, fațada este izolată termic cu plăci din polistiren. Fiecare apartament are încălzire autonomă, geamuri termopan, contoare individuale de gaz și alte utilități. În cadrul manifestării expoziționale pot fi semnate contracte și cu designeri calificați pentru a definitiva interiorul apartamentelor. Oamenii de afaceri sau persoanele fizice cu venituri mari, care își propun să facă investiții în piața imobiliară, pot procura apartamente și case de locuit în țări precum Cipru și Rusia. Reprezentanții companiilor intermediare sunt prezenți la standurile expoziției. Pentru cei ce procură apartamente în Cipru compania oferă garanție pentru arendarea spațiilor procurate pe o perioadă de 10 ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.