RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 8 – 13 august. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARȚI, 9 august

ANTA a stabilit noile tarife plafon pentru transportul rutier


Ieftinirea carburanților se reflectă în tarifele pentru transportul rutier. Agenția Națională Transport Auto a anunțat noile tarife plafon care au intrat în vigoare de la 8 august, acestea fiind cu 2 bani mai mici față de cele stabilite în data de 25 iulie. Scăderea de tarif are la bază reducerea prețului la motorină înregistrată în ultima perioadă. Deși nesemnificativ, reducerea prețului la carburanți a determinat micșorarea tarifelor pentru transportul rutier. Potrivit deciziei ANTA, pentru transportatorii interraionali de categoria II tariful a fost stabilit la 0,85 lei/km, iar pentru categoria I – 0,96 lei/km. Pentru transportatorii raionali tariful stabilit este de 0,95 lei/km pentru categoria I și 1,06 lei/km – pentru categoria II.

Prețul benzinei coboară la nivelul din luna aprilie

Prețuri în scădere la benzină și motorină. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit pentru miercuri un preț plafon de comercializare a benzinei cu cifra octanică 95 de 26,79 lei. În scădere cu 24 de bani. Un litru de motorină va costa cel mult 26,25 lei, în scădere cu 23 de bani.

CSE permite importul de rumeguș. Andrei Spînu: Ne pregătim de iarnă

Guvernul caută soluții pentru a face față iernii. Comisia pentru Situații Excepționale a permis pe perioada stării de urgență importul de rumeguș, a deșeurilor și a resturilor de lemn neaglomerate, utilizate ca materie primă la fabricarea biocombustibililor solizi. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spînu. Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, pentru a face față unei potențiale sistări a gazului din partea Gazprom, autoritățile permit în regim de urgență SA „Termoelectrica” să cumpere păcură pentru asigurarea rezervei minime în cantitate 20 de mii tone. De asemenea, pe perioada stării de urgență este permisă prestarea serviciilor de transport rutier a lemnelor pentru foc, în baza actelor de proveniență, fără obligativitatea notificării şi înregistrării prealabile și deținerii actelor permisive din domeniul transportului rutier.

Suport pentru retehnologizarea și implementarea măsurilor de eficiență energetică


Întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) vor beneficia de suport pentru retehnologizarea afacerilor și sporirea eficienței energetice. Un program de sprijin în acest sens a fost lansat astăzi de Agenția pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. „Prin intermediul acestui program întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de o asistență nerambursabilă din partea statului care constituie 50% din valoarea proiectului investițional și nu poate depăși suma de 2 milioane de lei sau 1,5 milioane de lei pentru utilaje, echipament și instalații de producere a energiei regenerabile care va asigura reducerea consumului de energie electrică cu cel puțin 15% față de consumul existent”, a spus prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Vârful inflației este prognozat pentru lunile octombrie-noiembrie, guvernator


Vârful inflației ar putea să se înregistreze în perioada lunilor octombrie-noiembrie, iar ulterior va urma o tendință descendentă. Aceasta însă doar cu condiția că nu vor mai apărea șocuri noi care nu au fost bănuite atunci când au fost făcute estimările. Principalele surse de inflație continuă să fie produsele alimentare și cele reglementate. Prognozele au fost prezentate de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, într-o conferință de presă.

● MIERCURI, 10 august

Rusia interzice importul produselor agricole din majoritatea raioanelor Moldovei


Federația Rusă interzice, începând cu 15 august, importul de produse agricole din aproape toate raioanele Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Rosselhoznadzor, instituția care monitorizează calitatea produselor alimentare în Federația Rusă. „Motivul interdicției a fost detectarea repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești care intră pe teritoriul Rusiei, despre care partea moldovenească a fost informată în mod repetat”, au declarat reprezentanții Rosselhoznadzor, citați de agenția rusească Ria Novosti.

Vicepremier: Dacă contractul cu Gazprom se menține, vom avea o formulă de calcul mai avantajoasă


În cazul în care contractul cu compania rusească „Gazprom” va fi menținut și nu se sistează livrările, începând cu 1 octombrie Republica Moldova va avea o altă formulă de calcul al prețului la gaze. Aceasta este mult mai avantajoasă și, respectiv, prețul de achiziție a gazului ar trebui să scadă. Dacă se va întâmplă, atunci și tarifele ar putea fi reevaluate. Declarațiile aparțin vicepremierului Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale.
Se majorează prima de bază pentru RCA

Prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă se majorează până la 1 350 de lei . Comisia Națională a Pieței Financiare a operat modificări la ajustarea formulei de calcul a primei respective. Noul tarif urmează să intre în vigoare odată cu publicarea hotărârii CNPF în Monitorul Oficial.

Energocom va avea competența legală pentru a procura și stoca gaze naturale

Societatea pe acțiuni „Energocom” va avea competența legală pentru achiziționarea și stocarea gazelor naturale. Un proiect în acest sens a fost aprobat miercuri de către cabinetul de miniștri. Documentul prevede stabilirea obligației semnării între furnizorii de ultimă opțiune și SA „Energocom” a unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale achiziționate și/sau stocate în contextul obligației de serviciu public impuse.

● JOI, 11 august

S-a semnat contractul pentru auditul datoriilor Moldovagaz față de Gazprom


Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance cu o companie din Norvegia și alta din Marea Britanie. Cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, pe malul drept, până pe 30 ianuarie 2023.

Detalii despre Programul de retehnologizare și eficiență energetică a ÎMM-urilor


Antreprenorii pot aplica la Programul de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii pentru a beneficia de granturi la procurarea echipamentelor care vor reduce consumul de energie electrică. Aceștia vor putea investi banii în panouri solare cu sistem de încălzire sau panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric și alte instalații.

FMI a ajuns la un acord la nivel de experți cu Republica Moldova

Fondul Monetar Internațional a ajuns la un acord la nivel de experți cu autoritățile Republicii Moldova cu privire la finalizarea primei evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă. Acest acord se preconizează a fi aprobat de către Consiliul de directori executivi al FMI în luna septembrie. După ședința Consiliului, Republica Moldova va putea accesa 20,65 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (circa 27 de  milioane dolari SUA). Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programului se va ridica la 245 de milioane de dolari SUA.

Coadă și după brichetele pentru foc. Prețurile s-au dublat

Criza energetică împinge moldovenii să caute alternative. Cererea pentru biocombustibili solizi a crescut semnificativ după scumpirea gazului și a curentului electric. Producătorii de pelete și brichete din biomasă se confruntă însă cu un deficit de materie primă și costuri mai mari. Prin urmare, au dublat prețurile. Dacă iarna trecută o tonă de brichete se vindea cu 3 200 de lei, acum ajunge și la 6 000-7 000 de lei, scrie Radio Europa Liberă în pagina electronică, citată de IPN.

Contract pentru schimb comercial de energie electrică cu România

Operatorii de Transport și de Sistem, Transelectrica și Moldelectrica, au semnat un contract ce permite alocarea de capacitate pentru schimburile comerciale de energie electrică pe linia de interconexiune între România și Republica Moldova. Schimburile comerciale de energie electrică vor începe imediat după finalizarea întregului proces care implică armonizarea detaliilor tehnice și aspectelor comerciale. Primele tranzacții de energie electrică între România și Republica  Moldova sunt estimate pentru luna octombrie a acestui an.

● VINERI, 12 august

Intră în vigoare noile tarife la gaze


Gazul natural este mai scump de astăzi. Hotărârea prin care tarifele majorate au fost aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare a intrat în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial. Consumatorii urmează să achite 21,296 lei pentru un metru cub de gaze fără TVA (plus TVA 8%).

În Moldova funcționează doar 38 de stații centralizate de irigare

În Republica Moldova, o țară agrară afectată din ce în ce mai des de secetă, funcționează doar 38 de stații centralizate de irigare, dintre care zece au fost construite pe bani americani. Suprafața irigată anual, de circa 60 de mii de hectare, reprezintă doar „o picătură” în totalul terenurilor cu destinație agricolă din țară, de două milioane de hectare, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.

● SÂMBĂTĂ, 13 august

Agenților economici nu le va fi compensat tariful la gaz. Sergiu Gaibu: Îl vor include în preț


Guvernul nu planifică, deocamdată, compensații ale tarifului la gazele naturale pentru agenții economici. Ministrul economiei spune că acesta se va reflecta în prețul produselor, iar statul va veni cu măsuri de sprijin destinate populației. În timpul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”, Sergiu Gaibu a menționat că pentru antreprenori Guvernul pregătește programe de sprijin care-i vor ajuta să-și modernizeze echipamentele și să obțină o eficiență energetică sporită.

Poșta Moldovei va fi reorganizată


Întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” va fi reorganizată în societate pe acțiuni. Într-un proiect de hotărâre al Guvernului se menționează că astfel se dorește atragerea investițiilor din fonduri interne sau străine. Acest fapt, potrivit autorităților, va asigura o activitate stabilă, precum și o bună dezvoltare a întreprinderii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.