RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 8-12 septembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 8 septembrie

 Nucii au rodit prost în sudul ţării 

În sudul ţării roada de nuci este joasă. Preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Nuci din Moldova, Dumitru Vicol, a declarat că nu se ştie din ce cauză nucarii au înflorit foarte prost în această primăvară. Cu toate acestea, pe restul teritoriului ţării roada de nuci este medie. Per ansamblu, roada de anul curent nu va fi cu mult mai mică decât cea de anul trecut. Anual Moldova exportă între 10 şi 12 mii de tone de miez de nucă, aproape tot ce produce. Miezul ajunge în ţări arabe, în UE şi CSI. Pe piaţa locală rămâne circa 1% din miezul de nucă recoltat.

Au crescut vânzările pe piaţa serviciului de televiziune furnizat contra plată 

În primul semestru al acestui an, au crescut veniturilor obţinute din vânzarea serviciului de televiziune pe fundalul unei diminuări neînsemnate a numărului de abonaţi la acest serviciu. În jumătate de an, volumul total al vânzărilor pe acest segment de piaţă a crescut cu 3,1 milioane de lei (+3,8%) şi a totalizat circa 85,4 milioane de lei, iar numărul de abonaţi la serviciul respectiv a scăzut cu 0,2% şi a alcătuit 286 de mii. Conform situaţiei de la 1 august, din totalul de 286 de mii de abonaţi la serviciul TV contra plată 49,6% erau abonaţi la reţele TV prin cablu, 43,3% - la reţele IP TV, 5,3% - la reţele prin satelit şi 1,7% - la reţele MMDS.

Oamenii de afaceri din Moldova sunt ajutaţi să facă parteneriate în Ucraina şi România 

Oamenii de afaceri moldoveni învaţă cum pot crea parteneriate cu cei din România şi Ucraina, la Forumul Transfrontalier al Antreprenorilor, desfăşurat luni, 8 septembrie, la Chişinău.  Evenimentul este organizat de către Business Consulting Institute, în cadrul proiectului „Sporirea competitivităţii prin sinergia umană în regiunea transfrontalieră”. Coordonatorul proiectului, Ana Mardare, a comunicat că la forum participă peste 100 de antreprenori din Moldova, Ucraina şi România. Forumul vizează sporirea cooperării şi stabilirea parteneriatelor dintre antreprenorii din regiunea transfrontalieră. O întrunire similară urmează să aibă loc şi la Iaşi, în luna octombrie. În cadrul forumului de la Chişinău s-au prezentat şi rezultatele unor studii privind oportunităţile pentru investiţii în sectoarele agricultură şi industrie alimentară, transporturi, turism şi servicii de consultanţă, iar în baza acestora  s-a elaborat şi un ghid al investitorilor. În cadrul proiectului se vor organiza şi sesiuni de instruire pentru antreprenori despre sporirea competitivităţii, cum pot stabili parteneriate şi cum pot începe afaceri în zona transfrontalieră.

Guvernarea trebuie să creeze un fond de cofinanţare a proiectelor transfrontaliere, deputat 

Guvernarea Republicii Moldova trebuie să creeze un fond de cofinanţare a proiectelor transfrontaliere. De această părere este deputatul George Mocanu. Parlamentarul a declarat că, deşi în Moldova se majorează numărul de proiecte implementate şi a investiţiilor atrase, rămâne problema cofinanţării din partea beneficiarilor. „Acum nivelul de cofinanţare este de 10%, dar dacă atragi o sumă mare, de exemplu 3 milioane de euro, este problematic ca beneficiarii să contribuie cu 300 de mii”, a spus oficialul. Parlamentarul a participat, luni, la Forumul Transfrontalier al Antreprenorilor, organizat de către Business Consulting Institute la Chişinău. George Mocanu spune că de câţiva ani lucrurile se mişcă din loc şi, datorită sprijinului Comisiei Europene prin diferite proiecte, aşa ca „Sporirea competitivităţii prin sinergia umană în regiunea transfrontalieră”, în ultima perioadă au avut loc tot mai multe lansări de proiecte transfrontaliere în Moldova.

● MARŢI, 9 septembrie

 Banca de Economii vrea să procure 100% din capitalul social al Unibank 

Banca Naţională a Moldovei (BNM) examinează cererea parvenită din partea Băncii de Economii SA pentru procurarea cotei de 100 % din capitalul social al BC Unibank SA. BNM informează într-un comunicat de presă că tranzacţia nu presupune în sine fuziunea celor două bănci. În cazul în care o bancă procură cota de 100% din capitalul altei bănci, după obţinerea permisiunii prealabile din partea BNM, ambele bănci continuă să opereze ca două entităţi separate, au conducere proprie şi obligaţia individuală de a respecta legislaţia Republicii Moldova şi actele normative ale BNM.

Oportunităţi de colaborare transfrontalieră a antreprenorilor 

Oamenii de afaceri din Moldova, România şi Ucraina pot crea proiecte de colaborare în domenii ca agricultura, turism, transport şi consultanţă. Mai mult chiar, prin unirea forţelor, antreprenorii moldoveni şi cei ucraineni vor reuşi să pătrundă pe piaţa UE, oferind acele produse şi servicii de care consumatorii europeni au nevoie. Pentru a reuşi identificarea de proiecte şi parteneri noi, Business Consulting Institute a organizat la Chişinău Forumul Transfrontalier al Antreprenorilor. Vitalii Galaciuc, reprezentantul Asociaţiei pentru Dezvoltarea Regiunii Kolomyya (Ucraina), a declarat că a venit la forum cu antreprenori din Ucraina pentru a prezenta producţia acestora, care ar putea interesa oamenii de afaceri din Moldova, dar şi pentru a crea noi relaţii de colaborare.

Guvernul va ocoli sistemul bancar în distribuirea creditului polonez pentru agricultură 

Guvernul a decis să ocolească sistemul bancar în distribuirea creditului de 100 de milioane de euro oferit de către Guvernul polonez pentru dezvoltarea sistemului agro-animalier din Republica Moldova. Anunţul a fost făcut  de către premierul Iurie Leancă, în cadrul emisiunii „Politica” la TV 7. De distribuirea banilor vor fi responsabile Agenţia de Intervenţie și Plăţi  pentru Agricultură şi Biroul pentru implementarea grantului oferit de Guvernul Japoniei. „Era normal ca acest credit să fie distribuit prin sistemul bancar. Dar luând în consideraţie faptul că banca va încasa comisioanele ei, am decis s-o facem prin intermediul acestor structuri. Astfel aceşti bani vor deveni mai ieftini, iar beneficiarii vor achita dobânzi de circa un procent anual”, a argumentat şeful Cabinetului de miniştri.

La finele anului pot apărea probleme de finanţare a unor compartimente prioritare, ex-ministru 

Spre finele anului, pot apărea probleme de finanţare a unor compartimente prioritare, a declarat ex-ministrul finanţelor Mihai Manoli într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Manoli spune că este bine că Republica Moldova a ales calea europeană, dar trebuie să ne aşteprăm şi la urmări. Rugat să comenteze declaraţiile ex-ministrului finanţelor Veaceslav Negruţa, care susţine că în bugetul ţării se creează o gaură de circa 8,5 miliarde de lei, Manoli a spus că nu a stat să calculeze, dar i-ar da dreptate lui Negruţa. „Merg uneori la Piaţa Centrală, plină de producţie excelentă de struguri, fructe, legume şi nu mă bucur pentru că înţeleg că preţul la care se comercializează această producţie nu va da posibilitate multora dintre producători la anul viitor să reînceapă această activitate”, subliniat ex-ministrul.

Un tren GFR deschide circulaţia pe ecartamentul european din Giurgiuleşti 

Un
 tren 
al 
Grup
 Feroviar 
Român 
(GFR) 
a
 fost 
prima 
garnitură 
de
 marfă
 care
 a
 trecut
 prin
 punctul
 de
 frontieră
 Galaţi
–
Giurgiuleşti,
 la
 trei
 zile
 de
 la
 deschiderea
 traficului
 pe
 ecartament
 european 
în 
sudul 
Republicii
 Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al Grampet Group, trenul 
format 
din
16
 vagoane
 cisternă 
a 
ajuns
 la 
finalul 
săptămânii 
trecute
 la 
destinaţia
 sa,
 terminalul
 petrolier
 din 
portul 
Giurgiuleşti.
 Noua 
conexiune
 feroviară 
dintre
 Republica
Moldova 
şi
 comunitatea
 europeană
 face
 posibile
 operaţiunile
 de
 export import
 prin
 toate
 tipurile
 de
 transport.


MIERCURI, 10 septembrie

Ministrul Agriculturii dă asigurări că va elimina neregulile din procesul de sprijinire a sectorului agricol 

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, recunoaşte existenţa neregulilor în procesul de subvenţionare a producătorilor agricoli şi dă asigurări că va lua toate măsurile necesare pentru eradicarea fenomenului. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”. În cadrul emisiunii au fost invitaţi şi câţiva reprezentanţi ai organizaţiilor producătorilor agricoli, care au criticat în termeni duri activitatea Ministerului Agriculturii şi în special pe cea a Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, acuzând conducerea acesteia de corupţie. Aliona Mandatii, producător de fructe, membru al consiliului de administraţie al asociaţiei  „Moldova-Fruct”, a declarat în cadrul emisiunii că „conducerea AIPA tergiversează intenţionat procesul de acordare a subvenţiilor pentru producătorii agricoli şi estorchează mită, care reprezintă 20 la sută din suma solicitată”.

Mai mult vin exportat în UE 

Deşi în primele 8 luni ale anului Moldova a exportat cu 6 milioane de litri de vin mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2013, exportul în statele membre ale UE s-a majorat cu aproape 5 milioane de litri. De la începutul anului curent, UE a abrogat cotele de import pentru vinul moldovenesc. Potrivit unei informaţii remisă de către Serviciul Vamal, din totalul de aproape 57 de milioane de litri de vin exportat de la începutul anului curent, aproape 12 milioane au mers în UE. În primele 8 luni ale anului trecut Moldova a exportat peste 62 de milioane de litri de vin, dintre care peste 7 milioane au ajuns în UE. Polonia este cel mai mare importator european de vin moldovenesc – peste 3,2 milioane de litri de la începutul anului. Polonia este urmată de Cehia, care a importat peste 3,1 milioane de litri.

Moldova primeşte a treia tranşă din banii europeni pentru reforma sectorului energetic 

Comisia Europeană va debursa, până la finele anului curent, cea de a treia tranşă, în valoare de 11,6 milioane de euro, din banii oferiţi Moldovei de către Uniunea Europeană în cadrul Programului „Suportul reformei în sectorul energetic”. Despre aceasta au comunicat, la o conferinţă de presă, vicepremierul Andrian Candu, ministru al economiei, şi şeful Delegaţiei UE la Chişinău, ambasadorul Pirkka Tapiola. Valoarea totală a programului este de peste 42 de milioane de euro. Andrian Candu a specificat că Moldova a realizat deja în proporţie de 80% angajamentele asumate în domeniul energetic şi datorită acestui fapt a primit deja majoritatea banilor din programul de sprijin. În acelaşi timp, oficialul a subliniat că celelalte 20% sunt în proces de realizare şi ţin mai mult de adoptarea Legii surselor regenerabile de energie, dar şi de elaborarea unor normative de implementare a legislaţiei în domeniu.

Autorităţile îşi propun să aducă gazul românesc la Chişinău până la finele lui 2015 

Studiul de fezabilitate privind prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău va fi gata cel târziu la începutul anului viitor, iar construcţia propriu-zisă urmează a fi finalizată până la finele lui 2015. Vicepremierul Andrian Candu, ministru al economiei, a comunicat, într-o conferinţă de presă, că acesta este scopul autorităţilor. UE a oferit 10 milioane de euro pentru construcţia gazoductului până la Chişinău, iar proiectul total ar necesita investiţii de 60-70 de milioane. Ministrul a specificat că, din discuţiile cu reprezentanţii Gazprom-ului rusesc, a înţeles că aceştia conştientizează importanţa construcţiei unui gazoduct de alternativă. Compania are asumate angajamente faţă de consumatorii moldoveni, iar dacă se va întâmpla ca circumstanţele de orice gen să nu permită livrarea gazului rusesc în Moldova, Gazprom ar fi cointeresat să colaboreze cu România, care ar putea acoperi necesităţile energetice din Moldova.

Guvernul a aprobat Regulamentul privind administrarea contingentelor tarifare 

Guvernul a aprobat Regulamentul privind administrarea contingentelor tarifare (cotelor) la importul şi exportul mărfurilor în Republica Moldova şi din Republica Moldova. Regulamentul a fost elaborat în contextul intrării în vigoare (provizorie) a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu Uniunea Europeană, de la 1 septembrie anul curent. Contingentele tarifare vor fi administrate de către Serviciul Vamal pe principiul „primul venit, primul servit”.Pentru exportul zahărului (poziţia tarifară 1701 99 109), în vederea repartizării echitabile între toţi producătorii locali de zahăr a cotei oferite, va fi necesară obţinerea autorizaţiei de la Camera de Licenţiere. Va fi necesară obţinerea autorizaţiei şi pentru importul unor produse, utilizate în industria de salamuri şi mezeluri. Autorizaţia va fi eliberată cu limitarea cotei oferite până la 5% pe partidă în exclusivitate pentru producătorii de salamuri şi mezeluri. Autorizaţiile vor fi eliberate fără plată.

● JOI, 11 septembrie

Vânzările în domeniul comunicaţiilor electronice sunt în creştere 

Volumul total al vânzărilor în domeniul comunicaţiilor electronice în perioada aprilie – iunie 2014 (trimestrul doi) a crescut cu 14,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atingând cifra de 1,742 mlrd lei, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), publicat la 10 septembrie. Creşteri au fost înregistrate pe toate segmentele pieţei, cu excepţia telefoniei fixe, domeniu în care vânzările au scăzut cu 9,5%, totalizând 248,5 milioane lei. În schimb, vânzările serviciilor de telefonie mobilă au crescut cu 1,2%, ajungând la 897,6 milioane lei, cel mai mare volum dintre toate serviciile de comunicaţii electronice.

Turcia este al treilea investitor în Moldova după numărul de companii în care a investit 

Turcia este unul din principalii investitori în Republica Moldova, clasându-se pe locul 10 după volumul de investiţii în capital social, cu 20,5 milioane de dolari SUA (11% din capitalul social total investit din străinătate), şi pe locul 3 după numărul de companii în care a investit. În Moldova sunt 977 de întreprinderi cu capital turcesc, potrivit Direcţiei cooperare economică internaţională a Ministerului Economiei. Totodată, Turcia este principalul investitor în zona de sud a Moldovei, fiind responsabilă pentru 44% din investiţiile din această regiune. Turcia este şi unul din principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova după CSI şi UE. În perioada ianuarie-iunie 2014, volumul comerţului extern dintre cele două state a fost de 211,5 milioane dolari SUA. Volumul exporturilor a atins în perioada menţionată 63,4 milioane dolari SUA, fiind în descreştere cu 26,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar volumul importurilor a scăzut cu 21,7% până la 148,1 milioane dolari SUA.

Ministrul finanţelor nu împărtăşeşte îngrijorările predecesorului său 

În primele opt luni ale anului curent, bugetul consolidat şi de stat a fost executat pe partea de venituri în proporţie de 98,5%. Nu poate fi vorba despre nicio gaură în buget, a declarat ministrul finanţelor, Anatol Arapu, comentând afirmaţiile predecesorului său, Veaceslav Negruţa. „Problema este că nu se execută cheltuielile la timp, conform planurilor stabilite. În special nu se execută la timp compartimentul de cheltuieli în proiectele investiţionale, atât cele finanţate din surse bugetare, cât şi din sursele donatorilor externi. Nu sunt organizate la timp licitaţiile de achiziţionare a materialelor şi lucrărilor, se tergiversează. Valorificarea mijloacelor financiare disponibile rămâne a fi pe ordinea de zi”, a subliniat ministrul.

Modificări în Legea cu privire la instituţiile financiare 

Recomandările Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale după evaluarea din anul acesta a sistemului bancar şi nebancar din Moldova au stat la baza modificărilor propuse în Legea cu privire la instituţiile financiare. Proiectul a fost aprobat de către Guvern. Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a spus că scopul acestor modificări este de a preciza unele noţiuni din legea ce reglementează activitatea instituţiilor financiare din ţară, în particular cu privire la capital, şi de a fortifica capacităţile Băncii Naţionale a Moldovei de supraveghere a sectorul bancar.

BNM va avea la dispoziţie 60 de zile să decidă în privinţa cumpărării Unibank 

Banca Naţională a Moldovei va avea la dispoziţie 60 de zile, conform legislaţiei, din momentul prezentării întregului pachet de documente, ca să se pronunţe în privinţa tranzacţiei de cumpărare a băncii comerciale Unibank de către Banca de Economii. Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a confirmat că a fost depusă o cerere în acest sens şi acum BNM este în corespondenţă cu Banca de Economii. Ministrul finanţelor, Anatol Arapu, a menţionat că propunerea de fuzionare a Băncii de Economii cu Unibank a venit de la un membru al Consiliului de administraţie BEM. Consiliul i-a cerut să prezinte o modelare economică despre impactul acestei tranzacţii pentru Banca de Economii şi pentru acţionarii ei, inclusiv pentru stat, care deţine  33,3% din acţiunile BEM. Ministrul finanţelor a confirmat că  statul, în calitate de acţionar, ar putea să blocheze această tranzacţie, având în vedere că deţine pachetul de blocaj.

Moldova şi Turcia vor avea comerţ liber 

Republica Moldova şi Turcia au semnat Acordul de comerţ liber. Acesta va permite schimbul de mărfuri fără plata de taxe vamale. Ministrul moldovean al economiei, Andrian Candu, şi omologul său turc, Nihat Zeybekci, au remarcat la ceremonia de semnare a acordului, la Chişinău, că deşi Turcia îşi protejează foarte atent piaţa, în raport cu Republica Moldova a făcut foarte multe excepţii. La data intrării în vigoare a acordului, după ce va fi ratificat de ambele părţi, toate taxele vamale de import, precum şi orice taxă cu efect echivalent, aplicate produselor industriale vor fi anulate, cu excepţia unor mărfuri din Turcia precum încălţămintea, mobilierul şi produsele din plastic, pentru care Republica Moldova a solicitat instituirea unor perioade de tranziţie de la 3 la 7 ani. Ministrul Andrian Candu a comunicat că Moldova a negociat perioade de tranziţie pentru produsele sensibile, oferindu-le astfel agenţilor economici autohtoni posibilitatea să-şi majoreze competitivitatea.

● VINERI, 12 septembrie

 IFC va oferi 155 mln dolari grupului agroindustrial integrat din Moldova Trans-Oil 

Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), membru al Grupului Băncii Mondiale, va oferi 155 mln dolari grupului agroindustrial integrat din Moldova Trans-Oil pentru promovarea activităţilor în domeniul exportului agricol şi sporirii veniturilor producătorilor locali din acest sector. Banii vor fi oferiţi prin mecanismul de finanţare pre-export pe termen scurt. IFC participă cu o sumă de 30 mln dolari, alături de Société générale Corporate&Investment Banking  şi un consorţiu format din alte bănci. Beneficiari ai oportunităţilor de venituri suplimentare care vor apărea ca urmare a acestui sprijin financiar ar putea deveni circa 15 mii de producători agricoli, care aprovizionează Trans-Oil cu cereale şi seminţe de culturi oleaginoase.

Ministerul Transporturilor a prezentat proiectul centurii de ocolire a Chişinăului 

Municipiul Chişinău va avea o şosea de centură până în 2017. Planurile pentru construcţia centurii de ocolire au fost prezentate astăzi, 12 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă de către ministrul transporturilor, Vasile Botnari. Şoseaua de centură va uni 6 sectoare de drum. Prioritare vor avea primele trei. Primul segment, M1-Ialoveni, cu o lungime de 6,6 km, va costa 10,1 milioane de euro. Acesta va fi construit în perioada  2015-2016. Al doilea segment se află de asemenea pe drumul naţional M1, având o lungime de 8 km şi un cost estimat la 17 milioane de euro. Pentru al treilea segment al centurii de ocolire va fi renovată o porţiune de 9 km pe traseul M 21-Dubăsari, costul estimat fiind de 25,7 milioane de euro. Lucrările de construcţie pentru sectoarele 2 şi 3 sunt planificate pentru perioada 2016-2017.

Moldova a adoptat până în prezent peste 7 mii de standarde europene 

La momentul depunerii cererii de aderare la UE o ţară trebuie să aibă implementate nu mai puţin de 80% din standardele europene adoptate, iar pentru restul 20% trebuie să prezinte un calendar de implementare. Moldova a adoptat până în prezent peste 7 mii de standarde europene în diverse domenii, din cele circa 15 mii existente. Datele au fost prezentate în cadrul lansării unui studiu elaborat de Expert- Grup. Autorul studiului, Denis Cenuşă, a menţionat că adoptarea standardelor europene este o precondiţie-cheie pentru valorificarea beneficiilor Acordului de asociere cu UE. Angajamentele în domeniul standardizării asumate în cadrul prezentului acord cuprind transpunerea în mod progresiv a standardelor europene. Prin implementarea lor, Republica Moldova va trebui să anuleze standardele conflictuale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.