RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 7 – 13 august. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 7 august

Sergiu Tofilat a precizat prioritățile mandatului său în CO Moldovagaz


Expertul în energetică Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz, anunță că una din prioritățile mandatului său este inițierea colaborării cu organele de anchetă pentru a investiga acțiunile ilegale care au prejudiciat întreprinderea. Acestea, potrivit lui, au dus la acumularea datoriei la gaz. Într-o conferință de presă, Sergiu Tofilat s-a referit l-a „cazul Cristalflor”, unde estimează un prejudiciu de 57 de milioane de lei. Potrivit lui Sergiu Tofilat , în baza unei hotărâri de judecată Modlovagaz a fost obligată să livreze gaz pe datorie întreprinderii Cristalflor, care pe atunci era controlată de Veaceslav Platon. Până acum banii nu au fost plătiți.

Activele oficiale de rezervă au depășit 5 miliarde de dolari

La sfârșitul lunii iulie 2023, activele oficiale de rezervă au constituit 5 027,25 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 124,58 milioane de dolari în comparație cu 30 iunie, când activele oficiale de rezervă au însumat 4 902,67 milioane de dolari. Banca Națională a Moldovei precizează că majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată în mare parte de înregistrarea suportului bugetar debursat de instituțiile Băncii Mondiale în sumă de 137,03 milioane de dolari, dintre care 34,30 milioane de dolari sub formă de granturi și 102,73 milioane de dolari sub formă de împrumuturi.  Majorarea a fost determinată și de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută în valoare de 46,50 milioane de dolari.

● MARȚI, 8 august

Dumitru Pîntea: 20 de antreprenori au contractat credite prin intermediul programului 373

Accesul la finanțare este cea mai mare problemă cu care se confruntă antreprenorii din Republica Moldova. O spune directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea. Potrivit șefului ODA, Guvernul vine să sprijine antreprenorii în contractarea creditelor investiționale prin intermediul programului 373. Programul oferă beneficiarilor credite mai ieftine, cu o perioadă de grație de până la 3 ani. Dumitru Pîntea spune că de la lansarea programului, 20 de antreprenori deja au contractat credite preferențiale de la băncile comerciale din țară. Potrivit șefului ODA, majoritatea antreprenorilor din Republica Moldova spun că imposibilitatea de a accesa credite la dobânzi avantajoase reprezintă un impediment în dezvoltarea afacerilor. În acest context, Guvernul a lansat programul 373, care a devenit accesibil din 1 iunie.

Moldova și Israelul se pregătesc să lanseze negocieri pe un Acord de liber schimb

Moldova și Israelul au un interes comun pentru a lansa negocierile pe un Acord de liber schimb. Echipele deja lucrează pentru a pregăti aceste negocieri, a declarat ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, în cadrul unui briefing de presă susținut cu prilejul vizitei la Chișinău a ministrului afacerilor externe al Statului Israel, Eli Cohen. Potrivit șefului diplomației moldovenești, în 2022 volumul comerțului exterior cu Israel a constituit 42 de milioane de dolari, cu 70% mai mult decât în 2021. Acest lucru indică prezența unui potențial neexplorat. Respectiv, se dorește creșterea sumelor în comerțul reciproc.

Energocom a plătit creditul accesat de la BERD pentru achiziții de gaz

SA „Energocom” a plătit creditul de 300 de milioane de euro accesat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Aceasta după ce a fost rambursată integral tranșa a doua (tranșa de urgență) în valoare de 200 de milioane de euro. Energocom precizează că tranșa respectivă a fost accesată la începutul anului, fiind scadentă în octombrie, și a fost rambursată anticipat pe 7 august.

● MIERCURI, 9 august

Trei companii aeriene lansează curse directe spre Chișinău

Trei companii aeriene lansează curse directe spre Chișinău. Una dintre ele este Azerbaidjan Airlines - AZAL, care va opera zboruri directe regulate spre Baku, Heydar Aliyev airport, din 15 septembrie, în fiecare zi de luni și vineri. Compania Israir ישראייר va opera zboruri directe regulate de pe Aeroportul Internațional Chișinău spre Tel Aviv din 29 octombrie, în fiecare zi de luni, miercuri, joi și duminică. Din 8 august și până pe 1 noiembrie 2023, compania Southwind Airlines, va opera curse charter de pe Aeroportul Internațional Chișinău spre Antalya.

260 de afaceri au fost susținute financiar în Programul „Start pentru tineri”

Începând cu luna iunie a anului și până în prezent, în Programul guvernamental „Start pentru tineri” au fost lansate 259 de proiecte investiționale în valoare totală de peste 41 de milioane de lei. Prin intermediul programului, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului continuă să ofere facilități în vederea valorificării potențialului antreprenorial al tinerei generații. Astfel, tinerii cu vârsta între 18 și 35 de ani care vor să inițieze sau să dezvolte o afacere pot beneficia de suport consultativ și de finanțare nerambursabilă sau credit cu porțiune de grant. Valoarea pachetului financiar poate ajunge până la 1,7 milioane de lei și include porțiunea de împrumut rambursabil de 85% și porțiunea de grant de 15%. La componenta de suport financiar nerambursabil, tinerii pot accesa până la 200 000 de lei, cu o contribuție proprie de 30%.

40 de milioane de euro pentru investiții transfrontaliere România-Republica Moldova

În zilele următoare va fi lansat un apel de proiecte în valoare de 40 de milioane de euro, fonduri nerambursabile destinate investițiilor transfrontaliere România-Republica Moldova. Este vorba despre Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova, al cărui Comitetul de Monitorizare a aprobat Ghidul solicitantului pentru proiectele de investiții transfrontaliere. Persoanele interesate vor avea la dispoziție 4 luni pentru a depune cererile de finanțare. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România precizează că reprezentanții celor două state participante s-au reunit în cadrul celei de-a doua ședințe a Comitetului pentru a aproba criteriile de acordare a finanțării pentru proiectele cu o componentă de investiții (proiecte standard). La fel, pentru a decide modul în care se vor derula selecția, evaluarea și contractarea proiectelor.

BNM menține valorile instrumentelor de politică monetară la nivelul actual

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6% anual. Rămân neschimbate și ratele la creditele și depozitele overnight, la nivelul de 8% anual și, respectiv, 4% anual, precum și norma rezervelor obligatorii atât în lei, cât și în valuta. Decizia a fost luată în condițiile în care are loc propagarea efectelor stimulative adoptate anterior de BNM, precizează instituția într-un comunicat de presă. Potrivit băncii centrale, măsurile restrictive de politică monetară luate pe parcursul anului trecut și-au produs efectul. Din luna octombrie 2022 până iunie 2023, inflația a coborât cu peste 21 de puncte procentuale, de la 34,6% la 13,2%. BNM precizează că inflația va continua să scadă, urmând să ajungă în proximitatea țintei de 5%, care este considerat un nivel optim pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

● JOI, 10 august

Trendul descendent al ratei anuale a inflației a continuat și în trimestrul II

În trimestrul II al anului curent, a continuat trendul descendent al ratei anuale a inflației de la finele anului precedent. Astfel, rata anuală a inflației s-a diminuat de la 22% la sută în luna martie până la 13,2% în luna iunie. Banca Națională a Moldovei menționează că inflația anuală efectivă în trimestrul II a fost cu 0,2 puncte procentuale peste valoarea prognozată, abaterea fiind cauzată, în principal, de prețurile la produsele alimentare ca urmare a creșterii peste așteptări a prețurilor la fructe și la cartofi drept consecință a condițiilor meteorologice din primăvara anului curent.

„e-Factura” nu va fi disponibilă în perioada 11-14 august

Serviciul Fiscal de Stat va permite utilizarea formularelor tipizate de document primar cu regim special „factura fiscală” tipărite centralizat aflate în stoc, în perioada 11-14 august curent, în contextul sistării sistemelor informaționale destinate contribuabililor și funcționarilor fiscali. Într-un comunicat de presă, Serviciul Fiscal de Stat menționează că se permite imprimarea facturilor fiscale cu atribuirea în prealabil a seriei și diapazonului de numere prin SIA „Comandarea online a formularelor tipizate”. Serviciile electronice vor fi indisponibile deoarece se vor afla într-un proces de reconfigurare pentru a fi îmbunătățită securitatea informațională.

Program de susținere a antreprenorilor care fac exporturi pe piața din România

Companiile care își doresc să-și dezvolte afacerile exportând pe piața din România pot beneficia de suport în cadrul programului Export Missions, lansat astăzi. Programul oferă o platformă strategică pentru a încuraja colaborarea între mediul de afaceri, experți în comerț internațional și instituții guvernamentale. Export Missions este implementat de Agenția de Investiții, în parteneriat cu Proiectul Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii susținut de Banca Mondială. Într-o conferință de presă, Viorel Garaz, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a declarat că este vorba despre misiuni economice de promovare a mai multor industrii din țară în România. Domenii eligibile sunt industria textilă, mobilă, procesare, dar și multe alte industrii.

ANRE sancționează Moldovatransgaz

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a inițiat procedura de sancționare financiară a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Moldovatransgaz”. Potrivit ANRE, compania nu a respectat obligațiile legale aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală SA „Moldovagaz”. SRL „Moldovatransgaz” nu s-a conformat cerințelor legale de separare în conformitate cu unul dintre modelele stabilite de Legea cu privire la gazele naturale și nu a depus la ANRE cererea privind certificarea sa, notificând despre imposibilitatea finalizării procesului de separare.

Open bankingul va fi accesibil în Republica Moldova anul viitor

Open bankingul va fi accesibil în Republica Moldova anul viitor. Acesta presupune inițierea de plăți și utilizarea de informații legate de conturi în afara sectorului bancar. Dacă este vorba despre finanțele proprii, persoana va putea vedea ce cheltuieli are, să folosească o aplicație care va arăta unde pot fi economisiți banii. Detalii despre open banking a oferit într-un podcast al Băncii Naționale a Moldovei șeful Direcției fintech a BNM, Vadim Jeleascov.„Dacă vorbim de open banking, când datele de la alte bănci sunt deschise, e posibil să faci o aplicație ca, de exemplu, credit scoring și astfel să fie mai ușor să obții un credit, pentru că nu trebuie să umbli cu hârtii. Sau dacă vorbim despre finanțele proprii, puteți să vedeți ce cheltuieli aveți, să folosiți o aplicație care să vă arate unde puteți să economisiți bani. Aceasta este Fintech”, a declarat Vadim Jeleascov.

Agenții economici din regiunea transnistreană vor achita taxe vamale

Toți agenții economici din regiunea transnistreană, fără excepție, vor achita taxa pentru procedurile vamale, începând din 10 august.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal, până astăzi, doar agenții economici din Republica Moldova ce au relații fiscale cu sistemul bugetar aveau obligativitatea să achite taxa pentru efectuarea procedurilor vamale, iar prin modificarea introdusă în legislație, și anume introducerea obligativității de achitare a taxei respective de către agenții economici ce nu au relații fiscale cu sistemul bugetar, este asigurat un tratament egal al agenților economici la importul și exportul mărfurilor și produselor.

● VINERI, 11 august

Prețul la motorină trece peste 23 de lei

Prețul la motorină depășește 23 de lei. Agenția națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat o scumpire de 14 bani pentru acest tip de carburant. În următoarele trei zile, 11-14 august, un litru de motorină se va vinde la pompă cu cel mult 23,13 lei. Un litru de benzină cu cifra octanică 95 se va comercializa cu 25,76 lei, cu 6 bani mai scump. ANRE explică scumpirile din ultima perioadă prin majorarea tot mai pronunțată a valorii cotațiilor Platts, tendință susținută de nivelul ridicat al cererii la produse petroliere la nivel global.

Moldova ia parte la discuțiile despre exportul de cereale ucrainene

Reprezentanții Comisiei Europene, Statelor Unite, României, Ucrainei și Republicii Moldova discută vineri la Galați despre exportul de cereale ucrainene, rutele alternative pentru transportul acestora și securitatea alimentară globală. Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la București, participanții la discuții își vor uni forțele „în urma ieșirii dure a Rusiei din Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră” pentru a evidenția coordonarea strânsă pentru continuarea exporturilor de cereale ucrainene. „Colaborând, suntem hotărâți să consolidăm și să diversificăm rutele alternative pentru exporturile de cereale pe cale ferată, rutieră și maritimă, asigurând rolul esențial al Ucrainei pe piața alimentară globală”, susțin Statele Unite, subliniind că rămân „pe poziție fermă alături de Ucraina, promițând sprijin și asistență continuă”, precizează sursa. De asemenea, participanții la întrunire vor denunța acțiunile Moscovei „pentru că a transformat hrana în armă și a pus în pericol securitatea alimentară globală”.

● SÂMBĂTĂ, 11 august

Rusia blochează exporturile de cereale ca să lase Ucraina fără oxigen economic, opinii

Rusia s-a retras unilateral din acordul cerealelor pentru a bloca exporturile ucrainene și a lăsa țara agresată fără oxigen economic. O spune directorul Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, Marin Gherman, potrivit căruia exportul de cereale are o pondere importantă în economia Ucrainei, iar blocarea acestuia pune în pericol securitatea economică a țării și creează riscuri de insecuritate alimentară la nivel mondial. În același context, analistul politic Mihai Isac spune că Turcia va încerca să abordeze cu Rusia problema transportului cerealelor, întrucât președintele turc Erdogan își dorește să fie cel care mediază relația Moscova-Kiev pentru a obține prestigiu mondial.

Alexandru Slusari: Nici compensațiile, nici motorina din România n-au ajuns la agricultori

Autoritățile Republicii Moldova nu și-au onorat promisiunile făcute în timpul protestelor agricultorilor din luna iunie. Guvernul n-a aprobat regulamentul de repartizare a compensațiilor pentru agricultori și nici mecanismul de distribuire a motorinei acordate de Guvernul României. Declarațiile aparțin directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor”. Alexandru Slusari spune că refuzul autorităților de a ajuta agricultorii, determină fermierii să reia protestele începând cu data de 14 august. Alexandru Slusari spune că situația în sectorul agrar este una complicată în condițiile unor prețuri derizorii la recolta nouă, a costurilor mari de producere și a presiunii creditorilor asupra fermierilor.

Provocările legate de tranzitul de cereale, subiectul unor discuții la Galați

De la începutul războiului în Ucraina, Republica Moldova este un exemplu de solidaritate și va continua să fie aproape de poporul ucrainean, dar trebuie să facă față și unor provocări. Despre aceasta s-a spus în cadrul unor discuții purtate la Galați de către factorii de decizie ai Republicii Moldova, Ucrainei, României, Comisiei Europene și SUA pe subiectul exportului și tranzitului de cereale.

„Astăzi, Republica Moldova asigură tranzitul produselor agricole din Ucraina spre Uniunea Europeană, ținând cont de interesele agricultorilor moldoveni și de faptul că suntem țară producătoare și exportatoare de cereale. Din acest motiv, investițiile în infrastructură este o necesitate stringentă, pentru a satisface necesitățile agricultorilor moldoveni și tranzitului. Interesul Republicii Moldova este să creștem capacitățile de transport pe cale feroviară și navală”, a declarat ministrul Vladimir Bolea în cadrul întrevederilor, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul agriculturii și industriei alimentare din Republica Moldova.

În premieră exportul de servicii va depăși anul acesta 40% din exportul total al țării, economist

În anul 2023, per total, exporturile moldovenești vor înregistra o creștere. Modestă, dar exclusiv din contul sectorului de servicii. Exportul de servicii va depăși pentru prima dată 40% din tot exportul Republicii Moldova. O analiză în acest sens o prezintă expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, economia națională nu are sectoare competitive, care să aibă succese remarcabile precum este sectorul de servicii. Cel mai dinamic sector de servicii care s-a dezvoltat în ultimii ani este domeniul IT.

„Secolul XXI este secolul serviciilor și Republica Moldova trebuie să intre activ și puternic pe această piață. Trebuie să dezvolte sectorul de servicii IT și BSS (servicii pentru afaceri), deoarece permite creșterea exporturilor moldovenești, a locurilor de muncă în țară și salarii mai mari decât media națională pe economie”, a notat expertul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.