RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 7-13 august. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

MARȚI, 8 august

Acordul de Asociere Moldova-UE în primele șase luni realizat la nivelul de 80%, ministru


Acțiunile prevăzute spre implementare în Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, pentru prima jumătate a anului curent, au fost realizate în proporție de 80 la sută, raportează Ministerul Economiei și Infrastructurii. Într-un comunicat de presă al instituției, se menționează că măsurile realizate au creat agenților economici condiții favorabile de activitate comercial-economică. În comunicat se mai spune că au fost adoptate legi ce vizează reglementarea activității de întreprinzător și corelate actele legislative cu domeniul controlului de stat. Noile modificări vor contribui la reducerea cheltuielilor și simplificarea activității agenților economici, datorită eliminării a 140 de acte permisive, inclusiv a 18 licențe. A fost adoptată inițiativa legislativă care prevede acces facilitat pe piața muncii din Republica Moldova a profesioniștilor IT străini de înaltă calificare. Noile modificări legislative vin în susținerea start-up-urilor în domeniu, în vederea creării unui cadru permisiv eficient pentru accesul în Moldova a persoanelor care investesc în IT. Domeniul achizițiilor publice a fost îmbunătățit prin aprobarea regulamentului privind organizarea și funcționarea Agenției Achiziții Publice. În domeniul transportului au fost aprobate actele normative în vederea asigurării accesului la piața serviciilor de handling la sol în aeroporturile din Moldova, precum și pentru asigurarea concurenței loiale și menținerea obiectivelor transparente și nediscriminatorii. Progrese au fost înregistrate în promovarea actelor legislative ce țin de instituirea Agenției Navale a Republicii Moldova, precum și înlăturarea barierelor la capitolul creării spațiului aerian comun, se mai menționează în comunicatul de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii. În domeniul energetic au fost contractate servicii de executare a lucrărilor de proiectare a conductei de interconectare a sistemului de transport gaze naturale din România cu sistemul de transport gaze naturale din Republica Moldova, faza II, pe direcția Iași-Ungheni-Chișinău. Au fost elaborate documentele de proiect pentru funcționarea Complexului de operare, administrare și mentenanță și cadrul legal preconizat pentru transpunere.

Carburanții continuă să se scumpească

După ce acum două săptămâni, prețurile plafon la benzină și motorină au fost majorate cu 20 de bani și, respectiv, 22 de bani, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat pentru următoarele două săptămâni prețuri mai mari. Prețul plafon la benzină a fost majorat cu 54 de bani, iar un litru de motorină cu 57 de bani. Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul plafon de 17,06 lei față de 16,52 acum două săptămâni, iar motorina va costa cel mult 14,77 lei față de 14,20. Prețurile plafon intră în vigoare de miercuri, 9 august, și sunt valabile până pe 22 august. ANRE îndeamnă cetățenii să semnalizeze cazurile în care stațiile PECO afișează prețuri mai mari decât prețurile plafon la linia verde: +373 800 10 800 sau la adresa electronică anre@anre.md.

Furnizorii de gaze vor fi nevoiți să reducă prețurile pentru a-și păstra cota de piață

Furnizorii tradiționali de gaze, printre care și Gazprom, vor fi nevoiți să reducă prețurile pentru a-și păstra cota de piață. Asta pentru că impulsionarea extracției gazelor în SUA a dus la prăbușirea importurilor de gaze pe piața nord-americană, iar în prezent, terminalele de import sunt convertite în terminale de export a gazelor naturale. Declarații în acest sens au fost făcute de expertul în energetică, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de către IDIS Viitorul. SUA va deveni unul din cei mai mari exportatori de gaze, iar în prezent companiile americane se orientează în primul rând la piața europeană. La 8 iunie 2017 a avut loc prima livrare în Polonia și tendința aceasta va accelera. În ceea ce privește prețurile, expertul în energetică spune că pe termen mediu, prețurile la gazele naturale vor descrește. În Europa, prețul se va stabiliza la 120-130 de dolari pentru o mie de metri cubi. În astfel de condiții, furnizorii tradiționali de gaze naturale, cum este Gazprom, vor fi nevoiți să reducă prețurile. Această concurență va duce la nivelarea prețurilor între cele trei piețe principale de gaze naturale (nord-americană, asiatică și europeană), iar în curând vom vorbi de o piață globală a gazelor naturale. „Pentru Republica Moldova este important să ne dezvoltăm infrastructura necesară pentru a putea aduce gazul din altă parte decât de la Gazprom, ca să putem beneficia de conjunctura favorabilă de pe piața regională. Pe de o parte, trebuie dusă la bun sfârșit interconexiunea cu România, dar avem și interconexiunea din nordul țării cu Ucraina, care poate funcționa și în regim revers. Or, gazul comprimat ar putea veni atât din nord, prin Ucraina, cât și din sud, prin România”, a spus expertul. Referindu-se la energia regenerabilă, Parlicov a menționat că în prezent una din preocupările principale ale investitorilor și ale centrelor de cercetări tehnologice este îmbunătățirea tehnologiilor de stocare a energiei, pentru a compensa caracterul intermitent al energiei generate din surse regenerabile. În pofida faptului că în cadrul Comunității Energetice, Republica Moldova și-a asumat obligația de a aproba o nouă Lege pentru promovarea energiei regenerabilăale până la sfârșitul anului 2012, aceasta a fost aprobată abia în 2016, iar intrarea în vigoare s-a amânat până în 2018. Autoritățile amână intrarea în vigoare a legii, respectiv conducându-se de paradigma că energia regenerabilă este scumpă și ar pune presiune pe tarife. Între timp însă, energia regenerabilă devine competitivă ca preț cu energia produsă din resurse fosile, iar amânarea intrării în vigoare a Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile blochează inclusiv posibilitatea consumatorilor de a-și instala propriile surse de generare la locul de consum, pentru a substitui consumul de energie electrică din rețea.

● MIERCURI, 9 august

Pavel Zingan: Ultimii ani au fost depresivi pentru businessul moldovenesc


Ultimii ani au fost depresivi pentru businessul moldovenesc, însă economia a încetat să cadă. Această părere a fost exprimată de omul de afaceri Pavel Zingan în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8. În opinia lui, faptul că economia nu este în continuă scădere încurajează oamenii din domeniul afacerilor. „În opinia mea, businessul depinde de doi factori mari: piața și politica. Poate fi totul ideal în politică, dar dacă este nefavorabilă, e clar că mediul de afaceri se simte nesigur”, a spus businessmanul. Potrivit lui, politica moldovenească în ultimii ani nu a fost previzibilă, iar când situația nu poate fi prevăzută, businessmanii sunt pesimiști. „Este greu să numești ultimii ani buni din cauza situației economice și celei politice”, susține Pavel Zingan. În plus, omul de afaceri consideră că mediul de afaceri trebuie să fie conformist pentru că sarcina lui este de a câștiga bani și de a supraviețui.

Peste 80 de schițe pentru monedele de 1 și 2 lei

Peste 80 de propuneri au parvenit din partea cetățenilor pentru elaborarea conceptului monedelor de 1 și 2 lei. Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Ion Sturzu, a declarat miercuri, 9 august, în cadrul unui briefing de presă că au fost selectare trei cele mai reușite schițe pentru moneda de 1 leu și altele trei pentru moneda de 2 lei. Potrivit lui Ion Sturzu, a fost lansată procedura de aprobare a parametrilor tehnici ai viitoarelor monede. Concomitent, este pregătit setul de documente pentru desfășurarea licitației în vederea identificării designerului, ca mai apoi să fie selectat producătorul monedelor de 1 și 2 lei. Designerul se va inspira din schițele selectate ca fiind cele mai reușite și va face în așa fel încât pe monede să se regăsească elemente din toate acestea. „Dacă trecem la monede, dispare necesitatea producerii bancnotelor de un leu. Prețul de cost al unei monede este net superior  unei bancnote de un leu. Am consultat societatea, am consultat oamenii de afaceri, am consultat analiștii, toți au salutat intenția de a înlocui bancnotele cu monedele şi de a introduce o moneda nouă”, a mai spus Ion Sturzu. Printre ideile venite de la cetățeni sunt nume de personalități, monumente istorice, tradiții populare, fauna Republicii Moldova, cultură, artă etc. Atât numele câștigătorilor, ale căror schițe au fost selectate pentru elaborarea conceptului, cât și schițele rămân secrete până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei cu privire la punerea în circulație a monedelor de 1 și 2 lei. „Câștigătorii vor fi premiați cu câte o monedă comemorativă de argint valoarea căreia nu este mai mare de 675 de lei, în funcție de locul pe care l-a ocupat”, a spus Ion Sturzu. La începutul lunii iunie, BNM a anunțat despre intenția de a pune în circulație o monedă nouă, de 2 lei, și de a schimba bancnota de 1 leu pe o monedă cu aceeași valoare. Bancnota de 1 leu va circula în paralel cu moneda de 1 leu până la epuizarea stocurilor. Aceasta va fi înlocuită deoarece nu își demonstrează eficiența, a pierdut valoarea pe care o avea la început.

Tiraspolul își propune să majoreze producția de ouă, lapte și carne

Tiraspolul își propune să majoreze producția de lapte, carne și ouă. În prezent regiunea transnistreană este asigurată cu lapte de producție locală în proporție de 42%. Consumul de carne este acoperit de producția locală în proporție de 27%, iar cel de ouă – în proporție de 26,5%. Presa din regiune scrie că pentru majorarea producției proprii, dar și pentru asigurarea securității alimentare, structurile de profil au dezvoltat un program de dezvoltare, care urmează să se desfășoare în mai multe etape, până în anul 2025. Potrivit ministrului agriculturii al autoproclamatei administrații transnistrene, Efimii Covali, o atenție specială în cadrul programului de dezvoltare a complexului agroindustrial urmează a fi acordată sectorului zootehnic. Pentru a majora numărul bovinelor, treptat vor fi procurate junci din statele în care procesul de reproducție este bine organizat. Deja au fost selectate 260 de junci din Germania, care urmează să fie aduse în stânga Nistrului în perioada august-octombrie. Comanditari sunt antreprenori din Râbnița, iar unul dintre cei mai mari urmează să ia 200 de capete. „În aceste scopuri a fost construită o fermă modernă. Laptele va fi livrat într-o hală care se construiește la Parcani și care este prevăzută pentru procesarea a 20 de tone pe an”, a menționat Efimii Covali. Planuri au fost făcute și pentru creșterea porcinilor. Astfel, în regiune vor fi trei producători mari de carne de porc. „Sunt planuri reale pentru a majora producția de carne de pasăre, dar și de carne de porc, și acestea urmează să fie realizate până în 2025. Cât ține de carnea de vită, creșterea producției este de durată”, a mai spus Efimii Covali. Pentru realizarea obiectivelor propuse, pe durata programului urmează o „stabilizare fiscală pentru societățile și companiile agricole”. De asemenea, se planifică pentru câțiva ani a „îngheța” tariful la apă pentru irigare, care în prezent constituie 70 de copeici transnistrene.

Diam International intenționează să deschidă o fabrică de producere în Moldova

Grupul francez Diam International examinează posibilitatea deschiderii în Republica Moldova a unei fabrici de producere a elementelor de design publicitar utilizat de rețelele de magazine pentru promovarea mărfurilor comercializate. Declarația a fost făcută de directorul general al Grupului Diam International, Benjamin Bullmer, în cadrul unei întrevederi cu Octavian Calmâc, ministru al economiei și infrastructurii. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, proiectul presupune construcția unei fabrici cu 100 de locuri noi de muncă, iar instruirea noilor angajați va fi efectuată la una din fabricile Grupului amplasată în Turcia. Benjamin Bullmer a declarat că Republica Moldova este un stat cu cele mai atractive oportunități de investiții din regiune, cu un potențial de dezvoltare în viitor. Ministrul economiei și infrastructurii, Octavian Calmâc a spus în cadrul întrevederii că pe parcursul ultimului an Guvernul de la Chișinău a implementat un șir de programe și strategii pentru crearea unui climat investițional atractiv pentru mediul de afaceri. Octavian Calmâc a lansat conducerii Grupul Diam International invitația de a participa la Forumul „Moldova Business Week 2017”, care va avea loc la Chișinău în perioada 3 – 6 octombrie curent, în cadrul căruia să fie semnate contractele de colaborare și implementarea a proiectului investițional.

● JOI, 10 august

Șeful Biroului vamal Nord, reținut într-un dosar de abuz de serviciu


Șeful Biroului vamal Nord a fost reținut de ofițerii și procurori anticorupție în urma mai multor percheziții, efectuate, pe parcursul zilei de miercuri, 9 august, la biroul și domiciliul acestuia. Funcționarul este suspectat de abuz de serviciu. Potrivit Centrului Național Anticorupție, șeful Biroului, urmărind un interes personal, ar fi dat indicații unor subalterni să creeze intenționat impedimente unui agent economic, specializat în importul de lemn netivit din Ucraina. Acesta ar fi fost supus unor verificări suplimentare mai aspre, fiind obligat să achite taxe vamale neîntemeiate. Aceasta chiar dacă agentul economici era în lista contribuabililor mari care beneficia de un regim facilitat în vamă. Concret, chiar daca agentul economic era pe coridorul verde, la indicația sefului BV Nord, acesta era transferat pe culoarul roșu, ceea ce presupune un control mai riguros. Și așa, în urma acelor verificări nu au fost identificate nereguli sau alte abateri, ceea ce denotă o hărțuire intenționată a agentului economic. Ca rezultat al acțiunilor ilegale ale colaboratorilor vamali, agentul economic ar fi fost nevoit să returneze marfa în Ucraina, motiv pentru care, bugetul de stat nu a primit plățile vamale care puteau fi achitate, iar firmei i-a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 200 de mii de lei. Urmare a măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, funcționarul a fost reținut pentru 72 de ore. Pe marginea acestui caz a fost intentată o cauză penală, iar dacă vinovăția acestuia va fi dovedită, funcționarul riscă amendă în mărime de peste 2 000 de unități convenționale sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. Potrivit CNA, bănuitul figurează într-un alt dosar pornit pe faptul neglijenţei de serviciu admise de acesta. Cauza a fost expediată în judecată şi, chiar dacă procurorii au cerut suspendarea acestuia din funcţie, Serviciul Vamal a respins demersul acuzatorilor, inculpatul continuând să activeze.

Moldova nu are de ales, decât respectarea memorandumului cu FMI, opinii

Republica Moldova nu are de ales, decât să respecte memorandumul semnat cu Fondul Monetar Internațional. Cu ratingul ei, Republica Moldova nu s-ar putea împrumuta la alte bănci internaționale. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Watchdog” de la postul de televiziune TV8. În opinia analistului Victor Ciobanu, în condițiile actuale, Republica Moldova nu are de ales. Fondul Monetar Internațional vine la solicitările guvernelor ca un creditor de ultimă instanță, atunci când balanța de plăți este deficitară și nu prea se văd alte resurse. Potrivit lui, cu ratingul ei, Republica Moldova nu s-ar putea împrumuta la alte bănci internaționale. „Ar fi pur și simplu o tâmpenie să nu accesăm acești bani, care comparativ cu băncile comerciale, sunt și la o rată foarte avantajoasă. Aici nu există dilemă și nu există alternativă”, a spus analistul. Alexandru Fală, director de programe la Centrul Expert Grup, susține că memorandumul semnat de FMI și Republica Moldova nu presupune sume foarte mari de bani. „Unul dintre cele mai importante aspecte ale memorandumului cu FMI este însuși faptul că acesta reprezintă „lumina verde” pentru alți donatori externi de a finanța Republica Moldova”, spune Alexandru Fală. Potrivit lui, acest lucru este foarte important. „Dacă o să privim atent anumite evoluții din ultimii ani, o să observăm că investițiile publice sunt puternic corelate cu finanțările externe. Or, în mare parte finanțările externe merg spre finanțarea acestor investiții publice”, a menționat director de programe de la Centrul Expert Grup. În luna noiembrie anul trecut, Fondul Monetar Internațional a aprobat un acord pe trei ani cu Republica Moldova, care are ca scop susținerea programului de reforme economice și financiare ale statului. Astfel, Republica Moldova a obținut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere – circa 178,7 milioane de dolari SUA sau 75 la sută din cota Republicii Moldova la FMI.

Serviciul Fiscal de Stat va avea competențe de sancționare a unităților de schimb valutar

Serviciul Fiscal de Stat va putea întocmi acte de control fiscal sau procese-verbale cu privire la contravenții și va putea aplica sancțiuni față de unitățile de schimb valutar care vor admite încălcări legate de utilizarea mașinilor de casă și control. În acest sens, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative în vigoare. În prezent aceste încălcări nu sunt sancționate. Banca Națională a Moldovei, care reglementează activitatea unităților de schimb valutar, le depistează, dar Legea cu privire la BNM prevede aplicarea de sancțiuni pentru acestea. Astfel, prin modificările aprobate de Guvern, în cazul în care vor fi depistate încălcări aferente utilizării mașinilor de casă și control, BNM va trimite un exemplar al rezultatelor controalelor efectuate către Serviciul Fiscal de Stat, care va aplica sancțiunile  corespunzătoare. Alte amendamente se referă la dreptul unității de schimb valutar de a efectua operațiuni de schimb valutar în numerar cu persoane fizice prin intermediul aparatelor de schimb valutar. Acestea trebuie să fie dotate cu dispozitive sau sisteme pentru înregistrarea operațiunilor cu numerar în conformitate cu prevederile legislației fiscale. Adică, se va asigura un regim automat de eliberare a bonului de casă. Ceea ce a determinat introducerea în legea respectivă a noțiunii noi de „sistem informatic valutar”.

Negocieri pentru extinderea unui proiect de comunicare despre beneficiile ZLSAC

Guvernul a aprobat inițierea negocierilor pentru semnarea Amendamentului la Acordul de finanțare dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova privind Programul de suport al instituirii Zonei de Liber Schimb, Aprofundat și Comprehensiv. Amendamentul prevede extinderea termenului de implementare a proiectului, în sumă de două milioane de euro, pentru îmbunătățirea comunicării. Este vorba de comunicarea în scopul sensibilizării opiniei publice privind beneficiile parcursului european pentru persoanele fizice și juridice din țară. Obiectivul principal al Acordului de finanțare constă în susținerea Republicii Moldova în procesul de eradicare a sărăciei, în promovarea dezvoltării sustenabile și a creșterii economice, în consolidarea democrației  și guvernanței economice. Beneficiarul proiectului este Ministerul Economiei și Infrastructurii. Iar extinderea termenului (preconizat inițial pentru doi ani) va permite valorificarea tuturor mijloacelor alocate și realizarea acțiunilor propuse, menționează autoritățile.

● VINERI, 11 august

Finanțarea nerambursabilă în cadrul PARE 1+1 se majorează


Cuantumul maxim al finanțării nerambursabile, alocate din contul Programului  de atragere a remitențelor în economia națională PARE 1+1 se majorează de la 200 mii lei la 250 mii lei, potrivit modificărilor și completărilor operate de Guvern în decizia sa din 2010 privind Programul nominalizat. Majorarea finanțării nerambursabile a fost recomandată de experții europeni într-un studiu privind eficientizarea acestui Program. Studiul a fost realizat  în cadrul suportului acordat pentru implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv, parte a Acordului de Asociere, semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană. Totodată , s-a luat în considerare și faptul devalorizării monedei naționale  din 2010 până în prezent cu circa 25-30 la sută. Alte modificări și completări promovate de Executiv prevăd optimizarea  actelor  procedurale necesare  pentru aplicarea la PARE 1+1. Aceasta se va face  prin prezentarea  unui singur document cerere-tip  de participare la Program. Totodată, participantul la Program va prezenta o declarație  pe proprie răspundere că nu a beneficiat de ajutoare de la stat, oferite prin alte proiecte. Conceptul Programului  PARE  prevede  că statul vine cu 1 leu la 1leu investit în dezvoltarea  afacerii din remitențe de către migranții, reveniți acasă sau de către rudele lor de categoria 1. PARE 1+1 se bucură de mare popularitate. Numărul de contracte de finanțare nerambursabilă, încheiate în 2015 a fost de 136, în 2016 de 210 în sumă totală de 66,97 mln lei. Directorul ODIMM Iulia Iabanji menționa într-o ședință că   1 leu de finanțare nerambursabilă , oferită în cadrul Programului se soldează, la modul practic, cu 3 lei investiții în dezvoltarea afacerilor.

Moldova rămâne un stat dependent de importuri, care prevalează asupra exporturilor

Tabloul economiei naționale, conturat în baza statisticilor pentru prima jumătate a anului curent, este, ca și în anii trecuți, unul evident disproporționat. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, istoricul Gheorghe Cojocaru subliniază că Republica Moldova rămâne un stat dependent de importuri, care prevalează categoric asupra exporturilor, raportul la acest capitol fiind, cel puțin, de 2:1. Gheorghe Cojocaru susține că este demn de reținut că, dacă importurile din țările membre ale Uniunii Europene reprezintă circa 50%, cele din spațiul CSI – doar 25%. Totuși, balanța comercială a Republicii Moldova rămâne deficitară și în raport cu țările membre ale Uniunii Europene, și cu cele din spațiul Comunității Statelor Independente. „Potrivit datelor statistice, România este de departe cel mai important partener economic al Republicii Moldova, fiind urmată de Federația Rusă, Ucraina, Germania și Italia, dacă ar fi să schițăm o listă scurtă a primelor cinci țări cu care Chișinăul are cele mai intense schimburi comerciale. La capitolul exporturi, piața românească de desfacere se plasează, de asemenea, pe primul loc”, a notat Gheorghe Cojocaru. Cât ține de economia zonei de dincolo de Nistru, aceasta este afectată de aceleași dezechilibre de care suferă economia națională, în ansamblul său. Dacă 60% din produsele transnistrene se desfac pe malul drept al Nistrului, doar 7% din ceea ce se aduce la Tiraspol provine din Republica Moldova, în timp ce 60% din importuri au ca sursă Federația Rusă. Piața românească asimilează 15% din produsele transnistrene, cea rusă – 8%, iar cea ucraineană – 6%. Economia transnistreană este într-o criză profundă, singura sa sursă de profit fiind livrarea de energie electrică în dreapta Nistrului. Potrivit lui Gheorghe Cojocaru, conectarea la spațiul economic occidental nu a produs, cel puțin, deocamdată, mutații tectonice în mentalitatea socială din Republica Moldova, în timp ce dincolo de Nistru se atestă un fenomen al cantonării într-un fel de captivitate mentală post-sovietică. Istoricul a mai spus că oricât ar fi de irațional, dar societatea din Republica Moldova continuă să se complacă în statutul de repetentă la capitolul învățăminte economice, hrănindu-se adeseori din iluzii și promisiuni deșarte.

23 de milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii moldovenești

Republica Moldova va primi de 23,7 milioane de dolari pentru dezvoltarea și modernizarea agriculturii, dintre care 5,5 milioane sub formă de grant. Decretul cu privire la promulgarea legii pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova, Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă și Fondul fiduciar al Programului de adaptare a micilor producători a fost publicat vineri, 11 august, în Monitorul Oficial. Creditul de 18,2 milioane de dolari este acordat pentru o perioadă de 25 de ani, cu o perioadă de grație de 5 ani, la o rată fixă a dobânzii de 1,25% și un comision pentru deservire în mărime de 0,75%. Perioada de implementare a acordului este de șase ani. În cadrul proiectului este prevăzută construcția a 24 de rețele de aprovizionare cu apă pentru irigare pentru 75 de producători agricoli, cu un potențial de irigare de 1400 ha. Pentru cultivarea culturilor cu valoare înaltă pe suprafețe irigate urmează a fi create peste 700 de locuri de muncă, dintre care 280 permanente. De asemenea, urmează a fi reabilitate 12 segmente de drum pentru facilitarea accesului agricultorilor la zonele de producere, de care vor beneficia 50 de întreprinderi și peste 1200 de familii din 12 sate. În cadrul proiectului va fi finanțată construcția și reabilitarea lacurilor de acumulare a apei, cu o suprafață de peste 30 de hectare, vor fi plantate sau reabilitate 200 de hectare de fâșii forestiere și 200 de hectare de terenuri înierbate.

● SÂMBĂTĂ, 12 august

Peste 22 mln de dolari au fost investiți în primul semestru în zonele de liber schimb


Volumul total al investițiilor în zonele economice libere, pe întreaga perioadă de activitate, conform situației din 1 iulie, a însumat 305,3 milioane de dolari. În primul semestru al anului curent, în zonele economice libere au fost investiți 22,1 milioane de dolari. Conform analizelor Ministerului Economiei și Infrastructurii, cea mai mare cotă a investițiilor, 36,4%, revine ZEL „Bălți”, 23% fiind atrase în ZEL „Ungheni-Business” și 22,1% în Zonei Antreprenoriatului Liber „Expo-Business-Chişinău”. Volumul total al vânzărilor nete ale producției industriale fabricate de către rezidenții zonelor libere în lunile ianuarie–iunie 2017 s-a majorat cu 18,8% (în prețuri curente) față de perioada corespunzătoare a anului trecut şi a constituit 2339,5 milioane de lei. Cea mai mare parte a producției industriale fabricate în zonele economice libere, 84,0%, a fost exportată .În total, volumul exportului mărfurilor şi serviciilor din zonele economice libere, în perioada de referință, s-a majorat cu 23% şi a constituit 2111,9 milioane de lei. Cota zonelor economice libere în volumul exporturilor Republicii Moldova în I semestru al anului curent a constituit 10,6%. Pe parcursul primelor șase luni ale anului curent, volumul impozitelor şi altor plăți obligatorii calculate pentru rezidenții zonelor economice libere a constituit 140,7 milioane de lei, majorându-se cu 36,5% în comparație cu nivelul primului semestru 2016. Cea mai mare parte a impozitelor şi taxelor colectate revine ZEL „Bălți” (41,3%) și ZEL „Ungheni-Business” (29,5%). În primul semestru al anului 2017 pe teritoriul Republicii Moldova au activat șapte zone economice libere, pe teritoriul cărora erau înregistrați 167 de rezidenți, dintre care cei mai mulți în ZEL „Bălți” (46), ZAL „Expo-Business-Chișinău” (40), ZEL „Ungheni-Business” (34) și  ZAL PP „Valkaneş”(24).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.